τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Η Ερμιόνη και το κοτρόνι, του Stephen W. Martin

Η Ερμιόνη και το κοτρόνι, του Stephen W. Martin

Πώς ένα κοτρόνι μπορεί να κάνει την φαντασία ενός παιδιού να καλπάσει ανενόχλητη; Αυτό μας διηγείται η ιστορία του βιβλίου «Η Ερμιόνη και το κοτρόνι» του Stephen W. Martin, σε εικονογράφηση της Samantha Cotterill. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κι απευθύνεται σε παιδιά 3+.

Η Ερμιόνη είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Θέλει πολύ ένα κατοικίδιο ζώο. Όμως… στα γενέθλιά της, οι γονείς της, της κάνουν για δώρο ένα κοτρόνι! Το κοτρόνι δεν τρώει το φαγητό του, ούτε αποτελεί πολύ καλή δικαιολογία για να πει στη δασκάλα ότι της κατέστρεψε την εργασία. Όμως η Ερμιόνη το αγαπάει πολύ! Του βγάζει και όνομα και μαζί παίζουν ατέλειωτα παιχνίδια με την φαντασία τους! Ώσπου μια μέρα, που η Ερμιόνη χρειάζεται μια μεγάλη αγκαλιά, το κοτρόνι ραγίζει! Κι από μέσα, βγαίνει ένας δεινόσαυρος! Ο Διομήδης ο δεινόσαυρος αγκαλιάζει την Ερμιόνη και παίζουν μαζί. Στο τέλος, έχει κανόνες εκπαίδευσης και του δικού μας κοτρονιού!

Είναι ένα βιβλίο προσεγμένο, από το εξώφυλλο μέχρι την εικονογράφηση και την σελιδοποίηση. Δεν έχει μεγάλη ιστορία αλλά η εικόνα σε συνδυασμό με το κείμενο, μας κάνουν πότε να γελάσουμε και πότε να νιώσουμε τρυφερά για την Ερμιόνη και το «κατοικίδιό της». Μια ιστορία για την φαντασία και την δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και με πολλές προεκτάσεις για να συνεχίσουν τα παιδιά το παιχνίδι με ένα δικό τους «κοτρόνι»!

Δραστηριότητες για το σπίτι

Φτιάχνουμε το δικό μας «κοτρόνι» από βότσαλο ή κάποια πέτρα. Το βάφουμε και το διακοσμούμε και του κολλάμε ματάκια. Του δίνουμε όνομα και το παίρνουμε μαζί σε όλες μας τις περιπέτειες!

Με πλαστελίνη και βότσαλα, φτιάχνουμε φράχτες, τραπέζια, καρέκλες, ακόμη κι αυτοκίνητα κι ό,τι φανταστεί το παιδί! Μπορούμε να φτιάξουμε και το ζωάκι που φανταζόμαστε ότι έχει μέσα το κοτρόνι μας.

Κολλάμε αυτοκόλλητα ή ζωγραφίζουμε κάποια πρόσωπα και κάποια αντικείμενα πάνω στις πέτρες. Το παιδί, παίρνει την πέτρα που θέλει, την βάζει πρώτη στη σειρά κι αρχίζει μια ιστορία. Βάζοντας δίπλα όποια άλλη πέτρα θέλει με μια συγκεκριμένη ζωγραφιά ή αυτοκόλλητο, συνεχίζει την ιστορία με την φαντασία του.

Δραστηριότητες για την τάξη

Πριν την ανάγνωση, συζητάμε τι σημαίνει η λέξη «κοτρόνι» στον τίτλο και τι μπορεί να κάνει ένα παιδί με αυτό. Αρχίζουμε την ανάγνωση για να δούμε αν προβλέψαμε σωστά.

Μετά την ανάγνωση, συζητάμε για τους κανόνες εκπαίδευσης κοτρονιού της Ερμιόνης και φτιάχνουμε και τους δικούς μας, ώστε το κοτρόνι μας να είναι ευχαριστημένο. Τους καταγράφουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι και τα παιδιά τους εικονογραφούν.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος