“…Η γραφή είναι θεραπεία. Και η ανάγνωση είναι θεραπεία. Είναι κάτι μαγικό που συντελείται σ αυτή τη σχέση. Κι αυτό το λέω γιατί είμαι πρώτα αναγνώστρια και μετά ό,τι άλλο” – Δέσποινα Κοντάκη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την λογοτέχνη Δέσποινα Κοντάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη  συνέντευξή της! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Βιογραφικό σημείωμα Η Δέσποινα Κοντάκη Γεννήθηκε και ζει στη Χαλκίδα. Παρακολούθησε τρία  χρόνια μαθήματα Ρητορικής Τέχνης […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την λογοτέχνη Δέσποινα Κοντάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη  συνέντευξή της!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Βιογραφικό σημείωμα

Η Δέσποινα Κοντάκη Γεννήθηκε και ζει στη Χαλκίδα.

Παρακολούθησε τρία  χρόνια μαθήματα Ρητορικής Τέχνης και Τεχνικής του Προφορικού λόγου.

Από πολύ μικρή άρχισε να γράφει από εσωτερική ανάγκη και δεν  σταμάτησε να γράφει ποτέ. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε τον Μάιο του 2011 με τίτλο ΑΝΕΠΙΔΟΤΟ.

Η δεύτερη είναι υπό σκιάν και περιμένει έτοιμη να βγει στο φως με γενικό τίτλο ‘’Γεωμετρία του Χρόνου’’

Ποιήματά της είναι υπό  ένταξη-έκδοση σε μεγάλη ποιητική ανθολογία γνωστού εκδοτικού οίκου.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Εύβοιας και  διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά έντυπα,  εντός και εκτός νομού.

Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται σε διάφορα διαδικτυακά site.

Είναι  μόνιμη συνεργάτης  του διαδικτυακού περιοδικού www.iporta.gr με άρθρα της, πεζά κείμενα και ποιήματα.

Έχει βραβευτεί και διακριθεί τρείς φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς καθώς επίσης και σε διαγωνισμό γνωστού έντυπου λογοτεχνικού περιοδικού.

Email επικοινωνίας: [email protected]

Ιστότοπος Google : https://plus.google.com/u/0/117363381391636939785

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Από ανάγκη να σωθώ. Από ανάγκη γίνονται όλα. Οι τέχνες υπάρχουν γιατί πρέπει να σώζεται ο άνθρωπος μέσα σ αυτόν τον πόλεμο των αλλαγών και της κατάργησης τής ανθρώπινης ταυτότητάς του. Χωρίς να σώζεται ο κόσμος, σώζεται με έναν μαγικό τρόπο η ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την δημιουργία.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θα συμβούλευα κανέναν να κάνει κάτι που δεν κάνει ήδη. Αν δεν μπορείς να το κάνεις και χρειάζεσαι σπρώξιμο, τότε δεν κάνεις γι αυτό. Κάνε ό,τι σε εκφράζει. Ίσως μόνο να παρότρυνα ενθαρρυντικά κάποιον που γράφει και κρατά στα συρτάρια τα γραπτά του, να τα βγάλει στο φως. Αυτό ναι.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Ο ποιητικός λόγος με εκφράζει απόλυτα. Θαυμάζω πραγματικά αυτούς που γράφουν μυθιστόρημα. Πρέπει να έχεις γνώσεις για να γράψεις ένα καλό μυθιστόρημα παράλληλα με πολύ δυνατή φαντασία. Δεν θα μπορούσα όμως να γράψω μυθιστόρημα και δεν το επιθυμώ. Την φαντασία και την έμπνευσή μου την διαθέτω για να γράψω ένα  ποίημα ένα αφήγημα ή ένα μικρό διήγημα. Αυτό θέλω να κάνω και αυτό κάνω γιατί αυτό με εκφράζει απόλυτα. Με έχει κερδίσει η ποίηση. Αυτό.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν έχω γνωριμίες με εκδοτικούς οίκους. Η πρώτη ποιητική συλλογή μου είναι αυτοέκδοση. (Κι επειδή με ρωτούν κατά καιρούς αν έχει ISBN, απαντώ: βεβαίως κι έχει. Κανονικό βιβλίο είναι!) Και το επόμενο έτσι θα γίνει. Εκτός αν έρθει ένας εκδότης και μου πει: Έλα εδώ εσύ. Μας κάνεις και χωρίς να πληρώσεις! Απλά είναι τα πράγματα. (Αστεία λέω το ξέρω) Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν πήγα σε κανέναν εκδότη να παζαρέψω τίποτα. Γενικά δεν παζαρεύω. Έχω φίλους που πλήρωσαν μια μικρή περιουσία για να εκδοθούν σε κάποιους ‘’καλούς’’ οίκους και ο εκδοτικός οίκος εκμεταλλεύεται το έργο τους χωρίς να ξέρουν οι δημιουργοί ούτε πόσα αντίτυπα πωλούνται και χωρίς να έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα ποσοστά. Και να έχουν πληρώσει οι ίδιοι το βιβλίο τους! Αυτά είναι απαράδεκτα για μένα.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι οι αποδέκτες του έργου σου απλά. Το αγαπούν και το κάνουν δικό τους. Αυτός είναι ο στόχος. Όταν κάτι τελειώσει και βγει προς τα έξω παύει να είναι δικό σου. Είναι τρόπος θεραπείας για σένα η γραφή ενός ποιήματος ή οποιουδήποτε γραπτού. Όταν τελειώσεις ένα γραπτό ο στόχος είναι να το κάνουν οι αναγνώστες δικό τους ώστε να θεραπευτούν κι εκείνοι μέσα από το ταξίδι που τους προσφέρεις με τις λέξεις και τις εικόνες. Η γραφή είναι θεραπεία. Και η ανάγνωση είναι θεραπεία. Είναι κάτι μαγικό που συντελείται σ αυτή τη σχέση.  Κι αυτό το λέω γιατί είμαι πρώτα αναγνώστρια και μετά ό,τι άλλο.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Ακούω καλά σχόλια. Αν κάποιος δεν έχει το θάρρος να μου πει κάτι αρνητικό, δεν ευθύνομαι, ας το πει. Δεκτά όλα. Δεν είναι όλα για όλους. Ούτε μας αρέσουν όλα. Ευτυχώς έχουμε την δυνατότητα και την ευχέρεια να επιλέγουμε τι μας κάνει και τι όχι. Αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας η επιλογή.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ότι είμαι έτοιμη να αυτοκτονήσω!  (Γέλια)

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Ανθρώπινη ανάγκη σε οδηγεί στο να γράφεις. Ούτε το χρήμα ούτε η δόξα είναι κακά. Αρκεί να τα κερδίζεις μέσα από αυτό που με αγάπη κάνεις. Αποδοχή δηλαδή του έργου σου. Από εκεί πηγάζει και η δόξα και το χρήμα. Ανθρώπινα είναι όλα. Αλλά πόσοι αλήθεια ζουν από το γράψιμο; Και αν μιλήσουμε για ποίηση ξέρουμε ότι είναι μη εμπορικό είδος.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Είμαι ένας κόκκος άμμου μέσα σε μια έρημο. Δεν έχω καριέρα και δεν θα κάνω. Αυτό που με τρομάζει είναι μην πάθουν κάτι τα χέρια μου και δεν μπορώ να γράψω. Τέρμα η θεραπεία μετά. Ο εφιάλτης δηλαδή είναι μη δεν μπορώ. Και το όνειρο είναι να μπορώ. Και κάτι άλλο που με τρομάζει είναι μην ξυπνήσω κάποιο πρωί κι έχουν χαθεί όλα μου τα γραπτά και τα αγαπημένα μου βιβλία. Θα πεθάνω από λύπη.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ο Θεόφιλος είναι πάντα χαμογελαστός ακόμα κι όταν γράφει ή εκεί σκοτεινιάζει λίγο;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …με αφορμή την ερώτησή σου Φίλη μου Δέσποινα,  αναλογίζομαι πως καλά λένε ότι υπάρχουν κοινά σημάδια στους δημιουργούς  όταν εξομολογούμαστε στο χαρτί! 🙂

Ναι, συνήθως όταν γράφω ποιήματα είναι που μ’ αγγίζει το σκοτάδι και χάνομαι από τον χώρο και το χρόνο.

Στα υπόλοιπα είδη γραφής μου, στο πεζό λόγο, συνυπάρχω με τους ήρωες που γεννά η πένα μου, με μαθαίνουν και τους μαθαίνω, μοιραζόμενοι τα συναισθήματά μας.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου