Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, φέτος εξέδωσαν από κοινού ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στις Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού. Σημαντικοί φορείς της γνώσης εκτός των ελληνικών συνόρων, με πολύτιμο υλικό για την ιστορία του ελληνισμού και όχι μόνο παρουσιάζονται σε αυτήν την καλαίσθητη έκδοση περιεκτικά και εύληπτα.
Οι βιβλιοθήκες είναι σημαντικοί τόποι πολιτισμού και μελέτης-έρευνας, το εφαλτήριο ή το καταθετήριο μιας εμπεριστατωμένης έρευνας ή / και συλλογής. Στην Ελλάδα υφίστανται και λειτουργούν πολλές δημόσιες και ιδιωτικές, ερευνητικές και δημοτικές, εξειδικευμένες και λαϊκές βιβλιοθήκες, με πολύτιμα αποκτήματα και οργανωμένες συλλογές. Τι γίνεται όμως στο εξωτερικό, σε χώρες όπου διατηρούνται και οργανώνονται «στοιχεία του καταγεγραμμένου ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του στη διαχρονία του», όπως γράφει ο κύριος Φίλιππος Τσιμπόγλου στον πρόλογο του ημερολογίου; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η από κοινού των Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδος και Κύπρου φετινή έκδοση, που αποσκοπεί «στην ανάδειξη της ιστορικότητας των Βιβλιοθηκών στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο, καθώς και των βιβλιοθηκών στον όπου γης ομογενειακό και απόδημο ελληνισμό» (από το εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου). Επελέγη «ένας σημαντικός αριθμός Βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο, οι οποίες χάρη στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους και στην ποικιλία του περιεχομένου τους με ελληνικές συλλογές αποτελούν πολύτιμες πηγές για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού» (οπ. π.), με ιδιαίτερη έμφαση στις Βιβλιοθήκες της Κύπρου, μιας και αναφέρονται 24 ιδρύματά της σε σύνολο 43 Βιβλιοθηκών.
Το ημερολόγιο διακρίνεται από τη γνωστή καλαισθησία, την αγάπη και το μεράκι της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, που γνώρισα και από προηγούμενες εκδόσεις της. Υπέροχη, απαλή απόχρωση στις σελίδες, κομψή και καλλιγραφική γραμματοσειρά, μελετημένα και ευσύνοπτα κείμενα, περιθώρια σημειώσεων ανά μήνα, εντυπωσιακές φωτογραφίες των φορέων, εορτολόγια και αποφθέγματα ανθρώπων του πνεύματος για τις βιβλιοθήκες, τη γνώση, τον πολιτισμό.
Το ημερολόγιο ξεκινάει από την παρουσίαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συνεχίζει με τους κυπριακούς φορείς και στη συνέχεια παρουσιάζει (ενδεικτικά): την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη (Κωνσταντινούπολη), τη Βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής, τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, τις Βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας και του Χάρβαρντ, τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού κ. ά. Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Σόφια, Γρανάδα, Οδησσός, Ζυρίχη, Μονπελιέ, Χιλή και όχι μόνο περιμένουν τον αναγνώστη να τον ταξιδέψουν στις πολύτιμες Βιβλιοθήκες τους, να του δείξουν σημαντικά προσκτήματα και να τον ενημερώσουν για τις συλλογές τους και τον τρόπο επικοινωνίας.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ημερίδα που οργανώνεται στο «Σπίτι της Κύπρου» στις 20 Ιανουαρίου 2018 με αφορμή αυτήν την έκδοση κι έχει θέμα τις «Βιβλιοθήκες του ελληνισμού». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων της Πληροφόρησης.
Η διάθεση του ημερολογίου στη Ελλάδα (τιμή πώλησης: 10 ευρώ) γίνεται από τα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 84) κατόπιν συνεννοήσεως ή αποστέλλοντας μήνυμα στο [email protected].
0 Σχόλια