Μια τίγρη στον κήπο, της Lizzy Stewart

13.10.2018

Οι εκδόσεις «Μικρή Σελήνη» μας έχουν συνηθίσει σε προσεγμένες εκδόσεις κι όλα τους τα βιβλία είναι ένα κι ένα! Έχουμε, λοιπόν, δύο νέες κυκλοφορίες, για την μια από τις οποίες θα μιλήσουμε σήμερα.

Το βιβλίο «Μια τίγρη στον κήπο» της Lizzy Stewart, απευθύνεται σε παιδιά 4+ και μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την φαντασία μας. Μαζί με την Νόρα, την μικρή πρωταγωνίστρια, τα παιδιά θα νιώσουν πως βρίσκονται κι αυτά στον κήπο της γιαγιάς και ψάχνουν για τα διάφορα ζώα!

Η Νόρα, λοιπόν, βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς της και βαριέται αφόρητα. Ώσπου, η γιαγιά της λέει, πως στον κήπο, υπάρχουν τερλαστια σαρκοφάγα φυτά, λιβελούλες μεγάλες σαν πουλιά, μια γκρινιάρα αρκούδα και μια τίγρης! Η Νόρα, αρχικά δεν την πιστεύει και βγαίνει ανόρεχτα στον κήπο. Άραγε, η γιαγιά είχε δίκιο;

Είναι ένα βιβλίο που θυμίζει στους μεγάλους πόσο όμορφο είναι να γινόμαστε παιδιά πού και πού αλλά υπενθυμίζει και στους μικρούς, πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την φαντασία μας και τι υπέροχες περιπέτειες μπορούμε να ζήσουμε με αυτήν!

Επίσης, η εικονογράφηση είναι εκπληκτική, με έντονα χρώματα και «κρυμμένες» εικόνες που συμπληρώνουν το κείμενο.

Δραστηριότητες για το σπίτι

Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, μιμούμαστε τα ζώα που συναντήσαμε. Πώς κάνει η πολική αρκούδα; Η τίγρη; Η λιβελούλα; Αν δεν ξέρουμε κάποιο ζώο, βλέπουμε σχετικό εκπαιδευτικό βιντεάκι ή διαβάζουμε γι’ αυτό, αν έχουμε κάποιο βιβλίο γνώσεων.

Ζωγραφίζουμε τον κήπο της γιαγιάς της Νόρας και σε ένα άλλο χαρτί, ζωγραφίζουμε την Νόρα και τα ζώα που συνάντησε. Έπειτα, τα κόβουμε και τα κολλάμε πάνω στο χαρτί με τον κήπο, σε όποια σημεία θέλουμε. Μπορούμε και να μην τα κολλήσουμε αλλά να τα βάλουμε να «περπατάνε» πάνω στον κήπο και να αλληλεπιδρούν.

Στην αυλή του σπιτιού μας ή στην παιδική χαρά, φανταζόμαστε πως υπάρχουν κάποια ζώα και παίζουμε μαζί τους, τους μιλάμε ή τα ταίζουμε αν πεινάνε. Τι θα μας έλεγαν; Τι θα τους λέγαμε εμείς;

 

Δραστηριότητες για την τάξη

Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, συζητάμε αν νομίζουμε ότι τα ζώα αυτά υπήρχαν στ’ αλήθεια ή όχι. Μιλάμε για την φαντασία και για το πόσο σημαντική είναι. Ρωτάμε τα παιδιά αν αυτά παίζουν με την φαντασία τους και τι.

Φτιάχνουμε σε χάρτινα πιατάκια τις φατσούλες όλων των ζώων. Τα παιδιά τα χρωματίζουν και κόβουν και κολλούν τα κομμάτια πχ από τα αυτιά, που έχουμε σχεδιάσει εμείς. Έπειτα, κολλάμε ένα γλωσσοπίεστρο από κάτω, κόβουμε στη μέση τα μάτια κι είναι έτοιμη η μάσκα μας!

Με τις μάσκες που φτιάξαμε, δραματοποιούμε την ιστορία, μόνο που στην δικιά μας εκδοχή, θα υπάρχουν πιο πολλά ζώα! Η ιστορία μπορεί να αλλάξει και λίγο, ανάλογα τις ιδέες των παιδιών, καθώς θα το συζητήσουμε πριν το «ανεβάσουμε».

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου