τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Οι εννέα καίσαρες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Οι εννέα καίσαρες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

ΤΙΤΛΟΣ: Οι εννέα καίσαρες

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΒασίλης Παπαθεοδώρου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα σύγχρονης ζωής, Ιστορικά [ψηφίδες της ρωμαϊκής ιστορίας].

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑστυνομικόΠεριπέτεια, Σχολείο, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ254

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗΜπορεί κανείς να τη βρει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Πώς θα χαρακτήριζες το βιβλίο με βάση την υπόθεση που πραγματεύεται; Να αιτιολογήσεις τις σκέψεις σου.
  2. Το βιβλίο στηρίζεται σε κεφάλαια της ρωμαϊκής ιστορίας. Κάνε μια μικρή έρευνα σε σχολικά βιβλία ή στο διαδίκτυο και παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, βασικά στοιχεία των ιστορικών προσώπων που αναφέρονται στο βιβλίο.
  3. Πόσο εύκολο για τον αναγνώστη είναι, κατά τη γνώμη σου, η επίλυση του μυστηρίου που περιγράφεται στο βιβλίο; Γιατί;
  4. Ποια μηνύματα πιστεύεις ότι θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας στο αναγνωστικό του κοινό; Συμφωνείς με αυτά;
  5. Υπόθεσε ότι είσαι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Κατάγραψε τις σκέψεις σου σε μορφή ημερολογίου από το 5ο συμβάν που λαμβάνει χώρα στο σχολείο ώς το 9ο.
  6. Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός δειλού» του ίδιου συγγραφέα, προσπάθησε να καταγράψεις τις αναλογίες που παρουσιάζουν στον τρόπο που τελειώνουν.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος