Υπάρχουν κάποιες ιστορίες που απευθύνονται σε μικρούς αναγνώστες, αλλά που το μήνυμά τους μπορεί να αγγίξει όλες τις ηλικίες. Και ο λόγος γίνεται για το βιβλίο «Ο ελέφαντας της Έρικας» της Sylvia Bishop σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος για παιδιά ηλικίας 9+.
Η Έρικα στα δέκατα γενέθλιά της βρίσκει έναν ελέφαντα στο κατώφλι της. Μένει στην Αγγλία, χωρίς γονείς, με ένα τρελό θείο της που την άφησε πριν δύο χρόνια για να πάει να ψάξει ένα πουλί που το λένε Μικρούλικο Κουκουτσοπόδαρο Γουμπ. Όμως εκείνη τη μέρα θα εμφανιστεί ένας κανονικός ελέφαντας, δώρο από τον θείο της. Στην αρχή, φοβάται να τον κρατήσει, μιας και μένει μόνη της στο σπίτι και δεν έχει χρήματα να τον ταΐζει. Βρίσκει όμως μια ιδέα και ο ελέφαντάς της συμφωνεί.
Κόσμος έρχεται να τον δει και πληρώνουν είσοδο. Έτσι, μαζεύει αρκετά χρήματα για να τον θρέφει και είναι και οι δύο ευτυχισμένοι. Ώσπου, μια μέρα η Έιμυ Έιβις από την Υπηρεσία των Εξωτικών Ζώων θέλει να της πάρει τον Ελέφαντα. Από κείνο το σημείο τα πράγματα θα ανατραπούν. Οι φίλοι θα γίνουν εχθροί και οι εχθροί φίλοι.
Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές από την αρχή ως το τέλος, ένα βιβλίο που δεν αφήνεται εύκολα από τα χέρια των μικρών και όχι μόνο αναγνωστών. Η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και ποτέ δεν είναι κανείς σίγουρος για τη συνέχεια. Μας προσφέρει γέλιο και συγκίνηση, αγωνία και περιέργεια. Είναι μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας. Αν αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον αφήσεις να φύγει… Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα όλης της ιστορίας.
Το βιβλίο περιέχει στο τελευταίο κεφάλαιο ένα σημείωμα από την Έρικα, που λέει πως δε χρειαζέται όλες οι ιστορίες να έχουν ένα τέλος και πως «όταν δίνετε όλη σας την καρδιά σε κάτι ή κάποιον, η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ πραγματικά, επειδή γίνεται κομμάτι του εαυτού σας για πάντα».
Στο τέλος, δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τους ελέφαντες με ένα χιουμοριστικό και ανάλαφρο τρόπο.
Δραστηριότητες
- Πριν γίνει ανάγνωση του βιβλίου προτείνουμε στα παιδιά να κοιτάξουν το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο και να κάνουν τις δικές τους υποθέσεις πάνω στην υπόθεση του βιβλίου. Οι απόψεις σημειώνονται, ώστε να συγκριθούν μετά την ανάγνωση.
- Μπορούμε επίσης στο τέλος της αφήγησης, να παρατηρήσουμε τις αρχικές μας υποθέσεις και να δούμε τι άλλαξε σε σχέση με τις προσδοκίες μας.
- Ύστερα μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για την έννοια της φιλίας: «Γιατί η Έρικα άφησε τον ελέφαντα να φύγει;», «Πώς έγινε φίλη η Έρικα με την κυρία Πρίτσετ;», «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τις αρχικές μας κρίσεις για έναν άνθρωπο ή να τον γνωρίζουμε καλύτερα;», «Τι σημαίνει εμπιστοσύνη;» και άλλα.
- Θα μπορούσαμε να το συνδέσουμε και με άλλα βιβλία που γνωρίζουν τα παιδιά (π.χ. την σειρά από βιβλία του παρδαλού ελέφαντα Έλμερ). Μπορούμε να συγκρίνουμε τους ελέφαντες και να εντοπίσουμε τα παράξενα χαρακτηριστικά τους (μιλούν, έχουν συναισθήματα, κ.ά.)
- Ώρα να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία: Τι θα γινόταν αν ανοίγαμε την πόρτα και στο κατώφλι μας βρίσκαμε… Τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν τη φράση και να σκαρφιστούν τη συνέχεια.
Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια