Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σταρ, του Orianne Lallemand

7.07.2018

Μια αγαπημένη σειρά των παιδιών είναι ο λύκος Ζαχαρίας που πάντα μπλέκεται σε περιπέτειες και αναζητήσεις. Μια αξιόλογη σειρά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και τον Orianne Lallemand για παιδιά 3+ σε εικονογράφηση της Eleonore Thruillier.

Είναι καλοκαίρι. Η φύση είναι ανθισμένη, τα πουλιά τιτιβίζουν και ο λύκος Ζαχαρίας αρχίζει να σκέφτεται αν πρέπει αν γίνει καλλιτέχνης. Ζωγράφος, γλύπτης, ηθοποιός, ποιητής ή μήπως κάτι άλλο; Πάντως ένα αστέρι γεννιέται! Ή όχι;

Όλα αυτά θα ανακαλύψει ο λύκος Ζαχαρίας στο βιβλίο αυτό, αλλά τελικά θα τα παρατήσει όλα. Άλλωστε έχει κι άλλα πράγματα να κάνει. Μπορεί να τα κατάφερε στο να γίνει στο τέλος τραγουδιστής και να κάνει τους πάντες να παραμιλάνε, αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που τον περιμένουν.
Η συγκεκριμένη ιστορία μιλάει για την επιμονή που πρέπει να έχουμε στους στόχους μας. Κι αν ένας στόχος δεν επιτευχθεί, μας περιμένουν άλλοι τόσοι. Ίσως κάποιον στόχο να τον καταφέρουμε. Αρκεί να έχουμε επιμονή, όπως είχε και ο Λύκος Ζαχαρίας.

Πρόκειται για μια σειρά που παρουσιάζει τον λύκο σε ανατρεπτικό χαρακτήρα και όχι στο συνηθισμένο στερεότυπο του κακού χαρακτήρα. Αυτό βοηθάει στο να ξεπεράσουν τα παιδιά τις φοβίες τους με τον λύκο και να αρχίσουν να σκέφτονται κριτικά. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή σειρά από τα παιδιά, γραμμένη με χιούμορ, σε απλή κατανοητή γλώσσα.

Δραστηριότητες στο σπίτι

  • Διαβάζουμε το βιβλίο είτε με τον κλασσικό τρόπο είτε με τη χρήση μιας γαντόκουκλας.
  • Ύστερα μπορούμε να μιλήσουμε για τα δικά μας όνειρα. Τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε;
  • Μπορούμε κι εμείς να πειραματιστούμε με τις τέχνες όπως έκανε ο Ζαχαρίας (ζωγραφική, γλυπτική –με πλαστελίνη-, ποίηση και λοιπά)
  • Τέλος, μπορούμε να ανατρέξουμε στη βιβλιοθήκη μας και να βρούμε κι άλλα παραμύθια με λύκους και να συγκρίνουμε το λύκο στα διάφορα παραμύθια. Είναι καλός ή κακός τελικά;

Δραστηριότητες στο σχολείο

  • Διαβάζουμε το βιβλίο είτε με τον κλασικό τρόπο είτε με γαντόκουκλα είτε ακόμη και με κουκλοθέατρο.
  • Ύστερα μπορούμε να κάνουμε δραματοποίηση. Υποκρινόμαστε ότι είμαστε ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, ποπ σταρ και δημιουργούμε έργα.
  • Φτιάχνουμε με πιατάκι χάρτινο τον Ζαχαρία προσθέτωντας μουσούδα, αυτιά και μάτια (εναλλακτικά τον φτιάχνουμε με ρολό υγείας)
  • Χωριζόμαστε σε δυάδες και κάθε παιδί παίρνει συνέντευξη το ένα απο το άλλο για το τι θα γίνει όταν μεγαλώσει.
  • Βρίσκουμε κι άλλους ήρωες παραμυθιών και φανταζόμαστε σε τι θα έχουν ταλέντο αυτοί οι ήρωες, όπως η σταχτοπούτα, η κοκκινοσκουφίτσα και άλλα. Ο εκπαιδευτικός τα σημειώνει στο ιστόγραμμα και μετά φτιάχνουμε ιστορίες και τις εικονογραφούμε. Αν η Σταχτοπούτα δεν είχε ταλέντο στο καθάρισμα τι θα γινόταν; Αν η κοκκινοσκουφίτσα όταν μεγάλωνε γινόταν γιατρός;

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου