Οι εκδόσεις Λέμβος κυκλοφόρησαν μια συλλογή 15 διηγημάτων του κυρίου Βαγγέλη Σωτήρη με ποικίλη θεματολογία και διάφορα υφολογικά στοιχεία. Κείμενα χιουμοριστικά, κοινωνικά, ερωτικά, επιστημονικής φαντασίας, με διαφορετικά φινάλε (απότομα, ανατρεπτικά, αναμενόμενα), με απολαυστικούς διαλόγους και ωραία νοήματα.
Μια μάνα εργάζεται ως κοπέλα σε μπαρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενώ το παιδί της μεγαλώνει τρώγοντας ζεσταμένες πίτσες και πέφτοντας για ύπνο τα βράδια περιμένοντάς την στο συγκινητικό «Ντόλυ», μου τράβηξαν την προσοχή το αναπάντεχο δώρο και η φευγάτη υπόθεση στο «Πόσα βήματα», συμπόνεσα τον Ορέστη στο ομότιτλο διήγημα γιατί ήταν άλλο ένα πεφταστέρι στη σύγχρονη ζωή και αναζητώντας πράγματα για να επιβιώσει και ακολουθώντας την πορεία των συμφοιτητών του που από τα πανό των διαδηλώσεων κατέφυγαν σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ρουτίνα βολής και άνεσης, έκανε ακριβώς ό,τι σιχαινόταν για να συνεχίσει να ζει, η «Εξοχότατη υποψήφια της Άτλας» περνάει από την πιο πρωτότυπη συνέντευξη για δουλειά που της έχει τύχει ποτέ, το «Στην οδό Μεταμόρφωσης» ένα παράξενο γεγονός ανανεώνει τη βαλτωμένη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού (τι ανατρεπτικό φινάλε!). Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στο ολιγοσέλιδο «Ο καπνιστής που βρήκε δυο ρακούν» στο οποίο έριξα το γέλιο της ζωής μου. Σουρεαλισμός και ατάκες απανωτά η μία πίσω από την άλλη από έναν ζωολόγο που ανεβοκατεβαίνει τη Σταδίου μετρώντας τάπερ και περαστικά αυτοκίνητα. Κρίμα που ήταν το μικρότερο από όλα!
Αποκτήστε το βιβλίο με έκπτωση εδώ!
Από τα διηγήματα αυτά κατάλαβα ότι ο κύριος Σωτήρης είναι ταλαντούχος και μπορεί να αφοσιωθεί σε όποιο είδος γραφής θέλει. Πειραματίζεται επιτυχημένα με πολλά είδη και φόρμες γραφής (ακόμη και αν κάποια δε μου άρεσαν, κι αυτό επιτυχία είναι!), γράφει στρωτά, έχει τη δύναμη να αναπαριστά αληθινές εικόνες και να περιγράφει χωρίς να χάνει το μέτρο ή να φλυαρεί. Κάθε ιστορία με έβαζε και σε έναν διαφορετικό μικρόκοσμο, δίχως να βρίσκω την παραμικρή ομοιότητα με τις επόμενες ή τις προηγούμενες. Ωραίοι χαρακτήρες, πλασμένοι και τοποθετημένοι σωστά, καλή ροή αφήγησης, έξυπνες ιδέες που έδωσαν ευρύ πεδίο άσκησης πάνω στη γραφή, επομένως δε μένει από τον συγγραφέα παρά το επόμενο βήμα: ένα μυθιστόρημα!
0 Σχόλια