Στον αμερικανό συγγραφέα George Saunders το Man Booker Prize 2017

Στον αμερικανό συγγραφέα George Saunders απονεμήθηκε το  βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας Man Booker Prize 2017 για το μυθιστόρημά του Lincoln in the Bardo, ένα έργο «βαθύτατα πρωτότυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής που το απονέμει. Αυτό ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα με κλασική μορφή, στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο σε […]

Στον αμερικανό συγγραφέα George Saunders απονεμήθηκε το  βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας Man Booker Prize 2017 για το μυθιστόρημά του Lincoln in the Bardo, ένα έργο «βαθύτατα πρωτότυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής που το απονέμει. Αυτό ήταν το πρώτο του μυθιστόρημα με κλασική μορφή, στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο σε ηλικία 11 ετών του Γουίλι, γιου του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Ο Τεξανός Saunders, 58 ετών, απέκτησε φήμη με τις συλλογές διηγημάτων του και τα μακροσκελή άρθρα του σε περιοδικά.

Ο Saunders έγινε ο δεύτερος αμερικανός λογοτέχνης που κερδίζει το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε έναν συγγραφέα από τις ΗΠΑ. Οι κανόνες που διέπουν την διαδικασία επιλογής του νικητή του Man Booker άλλαξαν το 2014 και πλέον επιτρέπεται στους συγγραφείς όλων των βιβλίων που έχουν γραφτεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να το διεκδικούν. Το βραβείο συνοδεύεται  από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών και μεταξύ των νικητών συγκαταλέγονται ο φετινός νομπελίστας λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο, ο Σαλμάν Ρούσντι, η καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ κ.ά.

Στην ομιλία του  ο Τζορτζ Σόντερς ανέφερε πως «ζούμε μια παράξενη εποχή και ακούμε πολλά για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πολιτισμό» και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη βράβευσή του προσθέτοντας πως ελπίζει να «ανταποκριθεί» σε αυτή την τιμή «με το υπόλοιπο έργο μου, στην υπόλοιπη ζωή μου».

Η Lola Young, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σημείωσε ότι «η μορφή και το στιλ αυτού του βαθύτατα πρωτότυπου μυθιστορήματος γέννησε μια ιδιαίτερα πνευματική, έξυπνη, συγκινητική αφήγηση».

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου