Η Δανάη της μυθολογίας κλείστηκε στη φυλακή για να μην επαληθευτεί ο χρησμός και ο απόγονός της φονεύσει τον πατέρα της. Ο Δίας όμως, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή, τη γονιμοποίησε κι από εκεί και πέρα η ιστορία πήρε το δρόμο της. Η Δανάη του μυθιστορήματος της Νάνσυς Δανέλη, φυλακίστηκε επίσης σε ένα ανήλιαγο υπόγειο για να μη σκοτώσει τον πατέρα της το τέκνο της. Εδώ όμως σταματάνε οι ομοιότητες με τον αρχείο μύθο κι η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας ενίοτε βαθμό υπερθετικό, ξεδιπλώνει χαρακτήρες από όλο το ανθρώπινο φάσμα. Από την αγάπη μέχρι την απόλυτη βαρβαρότητα κι από το φόβο μέχρι την απόλυτη ελπίδα!
Το υπόγειο έρχεται να συμβολίσει πολλά πράγματα με κυρίαρχο εκείνο της υπαρξιακής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου. Ο σκληρός πατέρας από την άλλη μοιάζει να είναι η προσωποποίηση όλων εκείνων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από έντονες ψυχολογικές περιγραφές, μέσα από συγκρούσεις χαρακτήρων αλλά κυρίως μέσα από την εξέλιξη του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας, η οποία μη έχοντας ουσιαστικά να χάσει τίποτα, είναι πρόθυμη να δοκιμάσει τα πάντα, από το να μάθει να κεντάει για να σκοτώσει την ώρα της μέχρι και να δοθεί στον άντρα που τελικά θα της χαρίσει ένα παιδί. Η απελπισία και ο συμβιβασμός δίνουν τη θέση τους στο νέο, στην ελπίδα μα και τη λύτρωση.
Βαθιά ψυχογραφικό και γραμμένο με πένα εξαιρετική, το μυθιστόρημα αυτό κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του γραμμή. Η γυναικεία φύση μπορεί να κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου, αλλά το νόημα του, το να αποτινάξει κανείς τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες από μέσα του, ουδόλως μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν έχει αναφορά και στους άντρες, σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής. Η Νάνσυ Δανέλη έχει γράψει ένα πάρα πολύ καλό μυθιστόρημα, με ωραία πλοκή που εξελίσσεται ομαλά, θα έλεγε κανείς πως έχει περιγράψει με έξοχο λογοτεχνικό τρόπο τη μάχη του καλού με το κακό, του φωτός με το σκοτάδι, ενώ συνολικά ο αναγνώστης θα συναντήσει μια εξαιρετική έκδοση, με τη γνωστή ποιότητα των εκδόσεων Γαβριηλίδη.
0 Σχόλια