Ένα καταπληκτικό βιβλίο έρχεται να μας συγκινήσει από την Αγγελική Δαρλάση και την Ίριδα Σαμαρτζή.
«Το παλιόπαιδο» είναι μια ιστορία για παιδιά άνω των 9 ετών γραμμένη από κάποιον αφηγητή για ένα παιδί που δεν έχει όνομα και είναι φτωχό, ένα παιδί που όλοι τον ξέρουν ως «παλιόπαιδο», γιατί κάποτε είχε κλέψει ένα καρβέλι ψωμί. Έτσι, το να μπλέξει με τη συμμορία του Ραούλ ήταν αναπόφευκτο.
Είναι μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε αληθινές ιστορίες των μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήµης συµφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας. Όταν κάποιος πιστεύει κάτι για σένα, όταν σου κολλάει μια ταμπέλα, τότε ίσως σιγά σιγά γίνεις στην πραγματικότητα αυτή η ταμπέλα. Είναι το σύνδρομο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή αλλιώς σύνδρομο του Πυγμαλίωνα. Κι όπως λέει ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρυτής του El Sistema: “Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη τροφής και στέγης. Φτώχεια είναι το να αισθάνεσαι Κανένας, το να στερείσαι ταυτότητας»
Μέσα απο το βιβλίο βλέπουμε πως μερικές φορές κακιές παρέες μπορούν να σε παρασύρουν να γίνεις κάποιος άλλος απο αυτό που πραγματικά είσαι. Όμως η δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι θα την ξεπεράσει και ο ήρωάς μας με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που τον είδε και πίστεψε σε αυτόν χαρίζοντάς του ένα βιολί. Και τότε το παλιόπαιδο θα αποκτήσει όνομα. Είναι ο Φέλιξ, που στα λατινικά σημαίνει ευτυχία!
Είναι μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Ας έχουμε πίστη στους ανθρώπους. Το αξίζουν, όπως το αξίζει κι αυτό το βιβλίο. Άλλωστε γι’ αυτό είναι βραβευμένο. Το καταπληκτικό κείμενο της Αγγελικής Δαρλάση σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή μας δίνουν ένα άξιο αποτέλεσμα.
Δραστηριότητες
Αφού συζητήσουμε μαζί με τα παιδιά για τα συναισθήματα που τους γέννησε η ιστορία, μπορούμε να τους αναφέρουμε ότι η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και να τους δείξουμε ένα βίντεο που μιλά για τους “El Sistema” και το πώς ξεκίνησε αυτό το μουσικό σύστημα για να καταπολεμηθεί η αυξημένη εγκληματικότητα των νέων στη Βενεζουέλα .
Σε ένα μεγάλο χαρτόνι μπορούν να σημειώσουν τα συναισθήματα που ένιωθε ο Φέλιξ. Ακόμη, μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε ομάδες αν είμαστε σε σχολείο. Η μία ομάδα θα πρέπει να αναζητήσει φωτογραφίες από τη Λατινική Αμερική με τοπία και πρόσωπα, ενώ η άλλη ομάδα θα αναζητήσει τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. και να τα καταγράψουν. Η Πρώτη ομάδα θα παρουσιάσει τις φωτογραφίες και θα τις συγκρίνει με τη χώρα μας. Τι κάνουν τα παιδιά στη Λατινική Αμερική και τι τα παιδιά της Ελλάδος; Σύμφωνα με τα δικαιώματα των παιδιών, ποια από αυτά παραβιάζονται συχνά σε εκείνη την περιοχή; Μπορούμε ακόμα να συζητήσουμε αν υπάρχουν ομάδες περιθωριοποιημένες στη δική μας χώρα και γιατί συμβαίνει αυτό.
Τέλος, ένα παιχνίδι που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παίξουμε το γνωστό σε όλους μας ταμπου με λέξεις όπως: ένταξη, αλληλεγγύη, ταυτότητα, στέγη, εκπαίδευση, ευτυχία, τροφή, μουσική, βιολί, ορχήστρα, παραβατικότητα, θλίψη, φτώχεια, πείνα, κίνδυνος, φαβέλα, πιστόλι, συμμορία, εκφοβισμός, αποκλεισμός και άλλες… Ακόμη μπορούμε σε ένα άλλο χαρτί να ζωγραφίσουμε ένα βιολί και μέσα να γράψουν συναισθήματα που θα πρέπει να νιώθουν τα παιδιά και να τα συγκρίνουμε με το χαρτόνι που είχαμε δημιουργήσει στην αρχή.
Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια