Ένα πρέπει που πρέπει και δεν πρέπει και ένα πρέπει που δεν πρέπει, του Νικόλα Ανδρικόπουλου

26.05.2018

Ο συγγραφέας κι εικονογράφος Νικόλας Ανδρικόπουλος, μας είναι γνωστός. Έχει άλλωστε εικονογραφήσει και γράψει κάποια από τα πιο όμορφα βιβλία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Από τις εκδόσεις Σαββάλας, κυκλοφορεί το νέο του picture book με τίτλο «Ένα πρέπει που πρέπει και δεν πρέπει και ένα πρέπει που δεν πρέπει». Απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.

Ο Οράτιος, ο Κίμωνας, η Ελένη, η Δανάη κι άλλα παιδιά μπερδεύονται με όλα αυτά τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» που τους λένε οι μεγάλοι. Η δασκάλα, η μαμά, ο μπαμπάς…Έτσι, ρωτάνε ξανά και ξανά. «Η δασκάλα μας είπε σήμερα πως δεν πρέπει να πολεμούν οι άνθρωποι γιατί σκοτώνονται κι η ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο» και η μαμά κι ο μπαμπάς απαντούν «Βεβαίως, έχει δίκιο, δεν πρέπει. Να σταματήσουν αμέσως».  Όμως, άλλες φορές, η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Όπως στην ερώτηση για το αν πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό μας. «Και πρέπει και δεν πρέπει» απαντάει η μαμά και βλέπουμε μια εικόνα με ένα παιδί που τρώει όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπροστά του.

Η εικονογράφηση, όπως πάντα υπέροχη, με έντονα χρώματα κι έμφαση στα πρόσωπα των παιδιών και το τι νιώθουν.

Δραστηριότητες για το σπίτι και για το σχολείο

Βρίσκουμε «κανόνες» για το σπίτι μας ή και για την τάξη μας! Τι πρέπει να κάνουμε; Τι δεν πρέπει; Τι πρέπει και δεν πρέπει; Ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός τους καταγράφει σε καρτέλες και το παιδί τους ζωγραφίζει. Έπειτα, τους βάζουμε σε κάποιο εμφανές μέρος για να τους θυμόμαστε πχ στο ψυγείο ή σε έναν τοίχο της τάξης.

Βλέπουμε τα πρόσωπα των παιδιών στις εικόνες και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς νιώθουν κάθε φορά. Μπορούμε να έχουμε και καρτέλες που θα έχουμε φτιάξει με την έκφραση του συναισθήματος σε ζωγραφιά κι από κάτω την λέξη, ώστε τα παιδιά να αντιστοιχήσουν.

Παίζουμε σε κουκλοθέατρο ή με τις κούκλες μας, τα δικά μας «πρέπει» και «δεν πρέπει».

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου