Η Μαλβίνα Κάραλη (1952-2002) ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιάστρια. Με το πραγματικό της όνομα (Μαίρη Σακκά) εμφανίστηκε σε παιδική ηλικία σε μελοδραματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως: «Κατρακύλισμα στο βούρκο» (1962), «Ζωή γεμάτη πόνο» (1964) κ. ά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες («Απογευματινή» και «Ελευθεροτυπία») και αρθρογράφος σε περιοδικά («Γυναίκα», «Επίκαιρα», «Κλικ» κ. ά.). Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε από την ΕΡΤ το 1988 («Οι νότες και τα λόγια») και συνεχίστηκε σχεδόν σε όλα τα κανάλια, όπου παρουσίασε συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, καθώς και επιθεωρησιακά κείμενα. Επίσης υπήρξε σεναριογράφος ταινιών και έγραψε βιβλία μαγειρικής, βιογραφίες, συγκεντρωτικές αρθρογραφίες κλπ.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ογδόντα κείμενα της Μαλβίνας Κάραλη που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Γυναίκα» από το 1989 έως το 1996, οπότε και βγήκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Το 2018 επανακυκλοφόρησαν και παραμένουν φρέσκα, σαρκαστικά, διαχρονικά. Κείμενα που αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της, τη φιλοσοφία της, μια διαφορετική ματιά πάνω στον γύρω μας κόσμο, εμποτισμένη με βαθυστόχαστες σκέψεις, προκλητικές τάσεις, ανοιχτόμυαλες έρευνες στην ανθρώπινη ψυχή. Ρολάν Μπαρτ, Ζορζ Μπατάιγ, Μορίς Μπλανσό, Σαρν Μποντλέρ, Φράνσις Μπέικον και άλλα «θηρία», όπως τα αποκαλεί η ίδια, συγκροτούν τις ψηφίδες του δικού της ψυχισμού.
Γιατί δεν πρέπει κανείς να θεωρείται αυθεντία και να συμβουλεύει γύρω από τον σεξουαλισμό; «Γιατί τα άψογα κλισέ είναι αναισχυντία και σε αυτά καταφεύγουν οι εραστές που δεν είναι σε θέση ούτε να δώσουν ούτε να πάρουν. Κι ακόμη, επειδή αυτός καθ΄ αυτός ο σεξουαλισμός δεν είναι παρά μια ελάχιστη στιγμή μέσα στο ερωτικό Όλον» (σελ. 15). Γράφει για τη Νέα Υόρκη: «Κεντρική Υψικάμινος Μεταβολισμού του Πνεύματος, όπου ρίχνεις ιδέες και βγαίνει πάντα ύλη, δηλαδή δολάρια» (σελ. 44).
Τι συμβουλεύει; «Ο έρωτας, από κάθε άποψη, είναι ιστορία για φόβο και για τρόμο και για να μας δυσκολεύει τη ζωή. Κι εσείς να φοβάστε τους πάντες» (σελ. 13). Αυτό με έβαλε σε σκέψεις: «Ένας άνθρωπος που έχει ωραίο κορίτσι, δεν μπορεί παρά να μην είναι αχάριστος, άρα είναι καλός άνθρωπος» (σελ. 25). Εμφιλοχωρούν όμως και ωραίες μεταφορές («Φθινόπωρο λοιπόν. Η προδοσία του καλοκαιριού», σελ. 230) και δηλητηριώδεις ατάκες: «Αν πεθάνει από συνάχι, φάσκελα να ‘χει η πανούκλα» (σελ. 70).
«Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες», όπως σχέσεις, θέατρο, συναυλίες, μεταφράσεις αρχαίου δράματος, γουόκμαν, ροκ του’60, ελληνικός και ξένος κινηματογράφος, κριτικογραφία, βόλτες, τηλεόραση, όλα εδώ. Τα κείμενα γράφτηκαν με συγκεκριμένα ερεθίσματα του τότε αλλά το περιεχόμενό τους παραμένει διαχρονικό και αντικατοπτρίζει το σήμερα μέσα από γεγονότα που στηλιτεύτηκαν από την πένα της Μαλβίνας και προετοίμασαν το έδαφος για ό,τι εξελίχθηκε κι έφτασε σε μας.
0 Σχόλια