–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Η Χριστίνα είναι η γυναίκα της σύγχρονης εποχής. Είναι παντρεμένη με τον ιδεαλιστή, ονειροπόλο και καλλιεργημένο κτηματομεσίτη Ντίνο. Έχει μια κόρη που θα ήθελε να έχει οποιαδήποτε άλλη μάνα πλην εκείνης, την Κίρκη. Έχει φίλη την Έρση που πάσχει από ιντερνετικό παροξυσμό. Είναι γυναίκα καριέρας, εργάζεται πολλές ώρες γεμίζοντας τον εαυτό της τύψεις και αρέσει πολύ στον διευθυντή της. Και τέλος, έχει μια μάνα Μανιάτισσα ισχυρογνώμων και εγωίστρια που όλα τα καταλαβαίνει, όλα τα ξέρει, για όλα έχει λύσεις, όλα τα έχει προλογίσει πριν ακόμη γίνουν και φυσικά πάντα έχει παράπονα από τη Χριστίνα της ιστορίας μας.
Σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η οικονομική κρίση, οι περικοπές και οι απολύσεις, η Χριστίνα απρόσμενα θα βρεθεί εκτός εργασιακού στίβου και θα καλεστεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της νοικοκυράς με τον οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Το βιβλίο είναι μεν γραμμένο σε χιουμοριστικό ύφος, κρύβει μέσα του δε, πολλές αλήθειες και συναισθηματικό φορτίο και σίγουρα κάποιες από τις σκηνές που θα διαδραματιστούν, έστω και αμυδρά κάτι θα σας θυμίζουν…
Η πρωτότυπη ιδέα καλλιέργειας σαλιγκαριών, η επίσκεψη στο αρμόδιο γραφείο του ΟΑΕΔ, η άνιση μάχη με τη σιδερώστρα και δη με τα ασιδέρωτα, τα χιλιοειπωμένα παράπονα μιας μάνας, τα ξεματιάσματα, τα μαγικά καταστροφής και τα απαξιωτικά σχόλια της Κίρκης προς τη Χριστίνα, εκπέμπουν καυστικότητα, ρεαλισμό, γέλια και προμηνύουν μια καταιγιστική συνέχεια.
…το ψέμα είναι που πληγώνει τους ανθρώπους. Η αλήθεια τους απελευθερώνει…
Η καθημερινότητα στο σπίτι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη καθημερινότητα στο χώρο εργασίας, κάτι που προκαλεί στη Χριστίνα θλίψη, παραίτηση από την προσωπική της φροντίδα και μαρασμό. Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις σφουγγαρίστρες και το συζυγικό σεξ που τα έχει όλα, αποκαρδιώνουν την ηρωίδα του βιβλίου και προσδίδουν στο ποτήρι της κατάθλιψης, σωρηδόν σταγόνες…
Όμως η μάνα είναι πάντα εκεί για να δώσει το δικό της στίγμα και να γράψει με τα δικά της μολύβια τη συνέχεια της ιστορίας. Θα διαβάσουμε για τον επικό καβγά ανάμεσα στη Μανιάτισσα και τον πρώην διευθυντή της Χριστίνας, την εμφάνιση του Λεωνίδα που ποτέ τελικά δεν έφυγε από το μυαλό της, για ένα ραντεβού σε καλό εστιατόριο αλλά για τη γειτόνισσα Ράνια με το πετυχημένο κέικ σοκολάτας που η φιλοσοφία της θα φέρει πνοή αισιοδοξίας στην ανιαρή ζωή της Χριστίνας.
Η μαμά μιλά με την κόρη σε καθημερινή βάση, ενόσω η απόσταση που τους χωρίζει δεν επιτρέπει κάτι περισσότερο. Σε αυτά τα άπειρα τηλεφωνήματα, θα μάθουμε για το πάθημα εξαπάτησης ηλικιωμένων με αποδέκτη τη θεία Πολυξένη, θα μάθουμε για την 97χρονη θεία Λεμονιά που αρρώστησε βαριά και για περισσότερες από δέκα θείες που όλο και κάτι τους τύχαινε και έπρεπε η Χριστίνα να λάβει γνώση.
…η μάνα είναι το κέντρο του κόσμου για μια κόρη…
Η ζωή της Χριστίνας έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Μια κρίση πανικού, μια κομμένη παροχή ρεύματος και ο χαρακτηρισμός της ως η νεραϊδο – δούλα που ασχολείται με τα οικιακά, μια απρόσμενη συνάντηση στο σούπερ μάρκετ στο χώρο του μανάβικου, το σημειωματάριο της ευτυχίας και η επίσκεψη της μανούλας που τα αλλάζει όλα.
Αέρας αλλαγής πνέει γύρω της όταν η διοίκηση της παλιάς της εταιρείας αλλάζει και η θεία δίκη απολύει όλους τους πρώην διευθυντές, όταν καταγράψει στην ατζέντα της ένα ραντεβού στο καφέ Ντεκό και ένα ακόμη στο γραφείο βουλευτή με πρωτοβουλία της μανούλας, αλλά η Χριστίνα θα πάρει τα ηνία της ζωής της στα χέρια της και θα ακολουθήσει τον δρόμο της δικής της προσωπικής ευτυχίας.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
… η ζωή είναι ένα ταξίδι που μοιάζει δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι εύκολο και απλό αν αναζητήσεις την αλήθεια του…
Γέλασα με τα ευτράπελα της Χριστίνας, βρήκα πολλά κοινά μεταξύ μας, συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερα και λάτρεψα τον τρόπο που οι μανάδες αγαπούν τα παιδιά τους. Θεωρώ ευλογία να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν και ακόμη μεγαλύτερη ευλογία να έχεις δίπλα σου τη μάνα σου, ακόμη κι αν προσπαθεί να επεμβαίνει στη ζωή σου. Δώσε της τον χώρο που θέλεις και απόλαυσε την κάθε στιγμή μαζί της…
Λέτε τελικά να είναι τόσο δυνατά τα γονίδια που να γίνουμε όλες ίδιες με τις μανάδες μας;
Κι αν ναι, υπάρχει λέτε πρόβλημα;
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, στο Mega Channel, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας. Έχει γράψει δεκαοκτώ βιβλία.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ!, που έχει πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, το έχουν λατρέψει οι Ελληνίδες μαμάδες και ανέβηκε στο θέατρο, ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ;, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ, σε συνεργασία με την Ελένη Πετρουλάκη, ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ και ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ.
Βιβλία της ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση κι έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, ενώ όλα είναι μπεστ σέλερ.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια