Ίκαρος, ο μικρός Ολυμπιονίκης, της Ουρανίας Τουτουντζή

22.08.2015

σχόλια

toutountzi_ikarosΣτην Έφεσο του 632 π. Χ. οι σπονδοφόροι ανακοινώνουν την έναρξη της 37ης Ολυμπιάδας, στην οποία θα αγωνιστούν για πρώτη φορά και παιδιά. Αυτό δίνει ελπίδα στον μικρό Ίκαρο να συμμετάσχει στο τρέξιμο και να κερδίσει ένα κλαδί ελιάς. Θα τα καταφέρει; Με αφορμή αυτήν την ιστορία, η συγγραφέας αναπτύσσει τις σκέψεις της πάνω στην ευγενή άμιλλα και τα ιδεώδη του αθλητισμού.

Η αναπαράσταση της εποχής είναι εξαιρετική, με την καθημερινότητα των Εφέσιων αλλά και τον τρόπο ταξιδιού διά θαλάσσης να δίνονται ανάγλυφα και πολύ εμπεριστατωμένα. Εκτός από το ιστορικό υπόβαθρο όμως, η συγγραφέας έχει γράψει ένα κείμενο απλό, με ωραίο λεξιλόγιο κι έχει ετοιμάσει μια ιστορία που θα αγαπήσει κάθε αναγνώστης από 10 χρονών και πάνω. Ο Ίκαρος, ο μεγάλος του αδερφός, Ζήνωνας, που έφτασε σε ηλικία γάμου, η νεογέννητη αδερφή τους, Ερατώ, που γιόρτασε τα Αμφιδρόμια μόλις έκλεισε τις πέντε μέρες (είναι η μέρα που έρχονται οι συγγενείς να τη δουν και οι Μοίρες να τη μοιράνουν), ο παιδοτρίβης Λυσίμαχος, η ερωτευμένη με τον Ίκαρο Αλκμήνη, είναι μερικά από τα πρόσωπα που ξετυλίγουν τις σκέψεις τους, τις χαρές τους, την αγωνία τους για την τύχη του Ίκαρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια πολύ όμορφη ιστορία, προσεγμένη, καλογραμμένη, γεμάτη ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία που δεν κουράζουν στιγμή τον μικρό αναγνώστη, αντίθετα, τον παροτρύνουν να ψάξει περαιτέρω πληροφορίες γι την Έφεσο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κυρία Τουτουντζή έχει αγαπήσει την αρχαία Ελλάδα, τη φιλοσοφία και την ιστορία της και με τη μαγική της δεξιοτεχνία στο γράψιμο τα μοιράζεται με τους μικρούς της φίλους!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου