Αγεφύρωτες σιωπές (μια γνώμη)

19.04.2014

 

agsiopes


Ξεκινώντας από τον τίτλο η συγγραφέας έξυπνα προϊδεάζει για το σκηνικό μέσα στο οποίο θα παιχτεί το έργο, που δεν είναι άλλο από το γεφύρι της Άρτας. Ένας θάνατος είναι η αιτία για το ξεδίπλωμα της ιστορίας κι ένα ανήσυχο μυαλό, αυτό της ηρωίδας, θα αναλάβει να διαλευκάνει το μυστήριο – που κατά τους άλλους είναι ανύπαρκτο.
Τα αρχικά στοιχεία που παραθέτει -κι εδώ καταθέτει η συγγραφέας δείγμα του ταλέντου της- εύκολα παρασύρουν έναν υποθετικά μυημένο αναγνώστη στο να προκαταλάβει το τέλος της ιστορίας. Όμως καθώς προχωρά η πλοκή αναιρούνται οι προβλέψεις απ’ τη μια και, συνάμα, διαπιστώνουμε ένα ευρύ φάσμα εμπλοκής προσώπων και κινήτρων με καταιγισμό γεγονότων και αποκαλύψεων από την άλλη. Το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν αυτά είναι ένα επίκαιρο και απάνθρωπο –«κατ’ εξακολούθησιν» έγκλημα- που συντελείται εις βάρος πολλών ψυχών, με συνέπειες για τη μετέπειτα ζωής τους.
Εμβόλιμα ή και παράλληλα εκτυλίσσεται μια άλλη ιστορία, φαινομενικά σχετική μόνο ως προς τον τόπο της κύριας ιστορίας. Κατά τα άλλα απηχεί σε προγενέστερη εποχή μόνο που σταδιακά ταυτίζεται με τη συνολική δράση και έκβαση του μυθιστορήματος.
Δεν λείπουν οι ψυχαναλυτικές εκτιμήσεις καθώς και οι έντονες από τη συγγραφέα αποτυπώσεις των συναισθημάτων των ηρώων, στοιχείο που ξεκαθαρίζει το τοπίο και καθιστά τον αναγνώστη συμμέτοχο στην πρόοδο του έργου ενώ παράλληλα φωτίζει τις πλευρές των χαρακτήρων του έργου.
Το τέλος, η λύση του μυστηρίου, η «ωρίμανση» των χαρακτήρων και η ενδυνάμωσή τους μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις, τους αποζημιώνουν και δείχνουν περίτρανα το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου.
Μια διαπίστωση διαπερνά με διακριτικό τρόπο όλο το «μήκος» του έργου: Όσο και αν εξωτερικά ο άνθρωπος αλλάζει το υλικό περιβάλλον του ή τα μέσα που διαθέτει και κατακτά, κάποια ένστικτα και εσωτερικές δομές – ιδίως ο πόνος που προκαλεί- έχει μια αναλογία και μια συνέχεια σε όλες τις εποχές.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ιστορία, με σκιαγράφηση χαρακτήρων, ανατρεπτική ροή των γεγονότων και μια ζωντανή γλώσσα που καταφέρνει να αποδώσει σχεδόν με κινηματογραφικό τρόπο τα γεγονότα και τις ιδιότητες των ηρώων, δημιουργώντας ένα καλογραμμένο και ενδιαφέρον έργο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Βαγγέλης Θερμογιάννης

    Εξαιρετική ανάλυση από έναν εκλεκτό συνάδερφο!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου