Αναδυομένη

19.11.2013

Τον Ξενόπουλο ως συγγραφέα τον γνώριζα ωστόσο το έργο του Αναδυομένη δεν μου ήταν τόσο γνωστό γι’ αυτό και έβαλα στόχο του φετινού καλοκαιριού το διάβασμα αυτού του βιβλίου. Πήγα λοιπόν στη δημοτική βιβλιοθήκη και το προμηθεύτηκα (σκοπός είναι να διαβάζουμε έξυπνα χωρίς να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά σε βιβλία). Το αποτέλεσμα…. το διάβασα μέσα σε 1 ημέρα.

Η πλοκή
Με φόντο τη Ζάκυνθο του 20ου αιώνα ο Ξενόπουλος υφαίνει την ιστορία ενός θανάσιμου έρωτα δυο αδελφών. Πρωταγωνίστρια η Κλαίλια Λάντου στης οποίας τα πόδια θα πέσουν τα «Μεμαρόπουλα», ο Ντένης και ο Παύλος. Ο Ντένης ζωηρός, ανυπάκουος, ατίθασος, ο Παύλος σοβαρός και μετρημένος. Και οι δυο θα διεκδικήσουν τον έρωτα της. Οι βόλτες στην εξοχή και οι περίπατοι συμπληρώνουν την ιστορία αποδεικνύοντας πόσο περίπλοκος είναι καμιά φορά ο έρωτας. Το εξοχικό «Αναδυομένη» θα γίνει ο τόπος συνάντησης των ερωτευμένων. Το έργο τελειώνει με την αυτοκτονία του Παύλου και τον γάμο του Ντένη με την Κλαίλια.

Ο Ξενόπουλος προσπάθησε σ’ αυτό το μυθιστόρημα να μιλήσει «απλά, καθαρά και ξάστερα» όπως συνήθιζε να λέει. Ο έρωτας κινητήριος δύναμη του ανθρώπου λειτουργεί άλλοτε αυτοκαταστροφικά και άλλοτε ευεργετικά. Η άλλη όψη δηλαδή του ίδιου νομίσματος. Η θυσία μέρος του έρωτα κάνει αισθητή την παρουσία της σ’ αυτό το έργο. Αν ρωτήσεις κάποιον/α ποιον τελικά θα έπρεπε να επιλέξει η Κλαίλια η απάντηση δεν είναι η ίδια. Η θυσία του Παύλου έχει το προβάδισμα ή η ανεμελιά του Ντένη; Η απόφαση δύσκολη.

Το μυθιστόρημα πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου του 1923 έχοντας ως σκοπό να συγκινήσει το κοινό και να αφήσει εποχή. Το 1925 εκδόθηκε σε βιβλίο και το 1957 επανεκδόθηκε. Το 1954 μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε 20 συνέχειες. Το έργο επίσης διασκευάστηκε για την τηλεόραση και πρωτοπαίχτηκε από την Υ. ΕΝ. Ε. Δ. το 1978 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. 

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε!!!!!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Καλή συνέχεια!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου