
Ένα μοναδικό βιβλίο γνώσεων έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός για να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για τα βιβλία γνώσεων. Απευθύνεται σε παιδιά 7+ και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών.
Με ξεναγό μας την Μίνα, μια Σιαμαία γάτα, που γεννήθηκε μια βροχερή μέρα κάτω από έναν πίνακα, περιηγούμαστε ανάμεσα σε πολύτιμα έργα τέχνης. Μαζί της είναι και η Λάνα και η Άννα, δύο μικρά κορίτσια, τα οποία η Μίνα ενθαρρύνει διαρκώς να ασχολούνται με την Τέχνη σε κάθε μορφή της. Τα έργα τέχνης είναι επιλεγμένα πολύ προσεκτικά, μιας και είναι από τα σημαντικότερα έργα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Η γραφιστική δουλειά και η εικονογράφηση του Γιακούμπ Σένκλ είναι άκρως ελκυστική για τα παιδιά


Στοιχεία για τους καλλιτέχνες, τεχνικές ζωγραφικής, χρήσιμες πληροφορίες για τα έργα είναι αυτά που κατοικούν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου και σε προκαλούν να ταξιδεύψεις μαζί τους και να γνωρίσεις την Τέχνη μέσα από κάποιες μορφές της.
Δραστηριότητες για το σπίτι
- Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί ξεκινώντας από όποια σελίδα θέλουμε. Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
- Διαβάζουμε τις πληροφορίες για ένα έργο τέχνης και αναζητούμε στο διαδίκτυο λίγες ακόμα. Ίσως πληροφορίες λίγο πιο ενδιαφέρουσες και κρυφές. Γιατί η Μόνα Λίζα χαμογελούσε έτσι; Τι κρύβεται πίσω από το χαμογελό της;
- Προσπαθούμε είτε να μιμηθούμε τα έργα τέχνης είτε το ύφος ζωγραφικής του κάθε καλλιτέχνη.
- Αναζητούμε κι άλλα έργα που δε χώρεσαν στις σελίδες του βιβλίου και όμως είναι πολύ σημαντικά για την ιστορία της Τέχνης.
Δραστηριότητες για το σχολείο
- Εξηγούμε στα παιδιά τη δομή του βιβλίου. Χωρίζουμε σε ομάδες και τους ζητάμε να διαλέξουν ένα έργο τέχνης και να πάρουν ένα μεγάλο χαρτόνι. Κάποια παιδιά θα αναλάβουν την εικονογράφηση του χαρτονιού με εικόνες που θα βρουν για το έργο τέχνης, τον καλλιτέχνη και άλλα. Άλλα παιδιά θα αναλάβουν να βρουν πολλές πληροφορίες για τον πίνακα αυτόν. Ό, τι θεωρήσουν εκείνα ενδιαφέροντα. Στην συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσιάζει το προτζεκτ τους.
- Στο μάθημα των εικαστικών μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα έργα τέχνης, να βάλουμε τα παιδιά να αναζητήσουν κι άλλα έργα τέχνης του ίδιου καλλιτέχνη ή ακόμα και ποιοι άλλοι έχουν ασχοληθεί με το ίδιο θέμα στον πίνακά τους. Αναλύουμε τους συμβολισμούς και ό, τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο ότι μπορεί να καταλάβει η δυναμική της ομάδας μας.
- Ακόμη με αφορμή αυτό το βιβλίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο που θα περιέχει μέσα καλλιτέχνες και έργα που δεν αναφέρονται μέσα στο βιβλίο αυτό. Προσπαθούμε να μιμηθούμε την λογική των γραφιστικών του βιβλίου που διαβάσαμε. Καλό είναι κάθε μαθητής να αναλάβει και από ένα έργο ή ανα ομάδες των δύο παιδιών, ώστε να μας χαρίσουν πλούσιο υλικό.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια