“…από την στιγμή που κάποιο βιβλίο προβληματίσει έστω και έναν αναγνώστη, τότε σημαίνει πως έχει δύναμη” – Χάρης Οικονομόπουλος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Χάρης Οικονομόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο δοτική του συνέντευξή ! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :               ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ονομάζομαι Οικονομόπουλος Χάρης και γεννήθηκα στο Σίδνευ της Αυστραλίας στις 21/02/1975 […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Χάρης Οικονομόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο δοτική του συνέντευξή !

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

 

            ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ονομάζομαι Οικονομόπουλος Χάρης και γεννήθηκα στο Σίδνευ της Αυστραλίας στις 21/02/1975 από Έλληνες γονείς μετανάστες. Τα Χριστούγεννα του ‘82 επιστρέψαμε στην Ελλάδα μέσα στο σάκο του Αγίου Βασίλη. Για καλή μας τύχη  ήταν ένας ήπιος χειμώνας και ελάχιστα τζάκια έκαιγαν την Άγια εκείνη νύχτα. Μετά το λύκειο αποφοίτησα από τη νοσηλευτική σχολή του Κ.Α.Τ και αμέσως κατατάχθηκα ως αλεξιπτωτιστής στις ειδικές δυνάμεις. Κόντραρα αρκετές φορές το  νόμο της βαρύτητας πηδώντας από το αεροπλάνο κουλουριασμένος σαν μήλο, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνω κάθε φορά την ορθότητα της θεωρίας του Νεύτωνα. Με την τελευταία μου πτώση κατέληξα σε μια βιοτεχνία τουριστικών-διαφημιστικών ενδυμάτων, όπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και αυτή τη στιγμή που σας γράφω.

Αυτή είναι η δεύτερη συγγραφική μου απόπειρα και ελπίζω να μην σκοτώσει κανέναν. Η πρώτη εκτίει τους τελευταίους μήνες της φυλάκισης της και σύντομα θα περάσει κάποιους… αρκετούς… το πιθανότερο ολοκληρωτικούς διορθωτικούς ελέγχους, ώστε να κυκλοφορήσει και πάλι ελεύθερη ανάμεσά σας. Το νου σας! Η αλήθεια είναι πως αυτά που θα θέλατε να ακούσετε από εμένα δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο αυτά που δεν θα θέλατε να γνωρίζετε για εμένα. Σε γενικές γραμμές ως άνθρωπος έχω κάποια θετικά στοιχεία. Ως οτιδήποτε άλλο δεν μπορώ να έχω άποψη. Όσον αφορά τα αρνητικά μου στοιχεία… ίσως στην επόμενη σειρά βιβλίων μου.

Υ.Γ.  Παραμένω λάτρης της σπανακόπιτας της μάνας μου. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο άνοιγμα του φύλλου.

Επικοινωνία με τον Συγγραφέα:

 1. https://www.facebook.com/harris.oikonomopoulos
 2. https://www.facebook.com/harry7591941/?__mref=message_bubble

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 

 1. Γιατί γράφεις;

Σαν παιδί δεν αγαπούσα το μάθημα της έκθεσης γιατί πάντα θεωρούσα ότι δεν είχα να γράψω πολλά για το θέμα που μας δινόταν. Έγραφα όμως συχνά στίχους τραγουδιών για τα συγκροτήματα στα οποία συμμετείχα, πάντα όμως στα Αγγλικά, που ήταν η μητρική μου γλώσσα. Σε μεγαλύτερη ηλικία γνώρισα το βιβλίο και έχοντας διαβάσει αρκετά, σκέφτηκα να δοκιμάσω να γράψω και εγώ μια ιστορία. Και μετά, ακόμη μία…

 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θα συμβούλευα τίποτα και κανένα. Είμαι νέος ακόμα στο χώρο για να δίνω συμβουλές. Όποιος έχει την ανάγκη να γράψει και να εκφραστεί μπορεί να το κάνει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβει μέσα του αν δεν δοκιμάσει. Αν τώρα κάποιος πιστεύει πως θα γίνει με την πρώτη προσπάθεια ο επόμενος STEPHEN KING ένα θα πω…δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και ο KING ακόμη βασιλεύει.

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Μου αρέσει το φανταστικό και υπηρετώ τις σκοτεινές γενικά ιστορίες. Δεν έχω διάθεση να γράψω αλλά και να διαβάσω γλυκανάλατα ρομαντικά μυθιστορήματα. Επίσης οτιδήποτε σε Κινέζικη γραφή. Αυτό  δεν έχει να κάνει με την διάθεση, αλλά με την ικανότητα και γνώση.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Μακάρι να μπορούσα να εκδώσω το βιβλίο μου σε ένα μεγάλο διεθνή εκδοτικό οίκο. Στην Ελλάδα όμως είμαι πλήρως ικανοποιημένος με τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε το πρώτο βιβλίο μου και πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο: τις Πρότυπες Εκδόσεις «Πηγη». Παρεμβαίνουν ευγενικά στο έργο μου. Το εκτιμώ πολύ αυτό.

 1.  Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πελάτες σίγουρα όχι.  Κριτές και συμβουλάτορες ναι…αν και είμαι αρκετά ξεροκέφαλος για να αλλάξω μυαλά. Αλλά και αυτά τα λίγα που θα ‘δεχτώ΄ μου κάνουν πολύ καλο. Αυτό που με εξιτάρει είναι η αλληλεπίδραση του αναγνώστη με το συγγραφέα. Όσοι διαβάζουν τις ιστορίες μου πλάθουν στο μυαλό τους και ένα μοναδικό, διαφορετικό κόσμο (ανάλογα με τις εμπειρίες, την ιδιοσυγκρασία και τη φαντασία του κάθε αναγνώστη), κάνοντας το βιβλίο ζωντανο.

 1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Δεν έχω ακούσει κακές κριτικές. Κάποιες παρατηρήσεις για βελτίωση, ναι.  Λαμβάνω υπόψη μου κάτι αρνητικό και το αλλάζω εάν ειπωθεί παράλληλα από αρκετούς φίλους μου. Το πιο ευχάριστο είναι όταν κάποιος που δεν γνωρίζω μου στέλνει μήνυμα πως του άρεσε το βιβλίο μου. Με όλους αυτούς κρατάω ακόμη επαφή… και τους δύο.

 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δεν μπορώ να χωρέσω στην κλίμακα των αριθμών οποιοδήποτε βιβλίο. Πόσο μάλλον το δικό μου. Οι κριτικοί μπορούν. Εγώ δυσκολεύομαι. Από την στιγμή που κάποιο βιβλίο προβληματίσει έστω και έναν αναγνώστη, τότε σημαίνει πως έχει δύναμη, πως κάτι έχει να πει.

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν μπορώ να σας μιλήσω με ακρίβεια και ποσοστα σε κάτι τέτοιο. Εσείς παίρνετε συνεντεύξεις, άρα έχετε και τις πιο αντικειμενικές απαντήσεις. Πιστεύω πάντως πως οι περισσότεροι ξεκινούν το γράψιμο από εσωτερική ανάγκη.

 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Η συμπάθεια και η αντιπάθεια είναι κάτι υποκειμενικό. Μπορεί να είσαι αντιπαθής αλλα ο άλλος να θαυμάζει το έργο σου. Ολα τα αισθήματα αυτού του είδους προς το πρόσωπό μου είναι καλοδεχούμενα, μιας και είναι καλύτερα από την παγερή αδιαφορία ή την ουδετερότητα.

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Δεν έχω χειρότερο εφιάλτη γιατί δεν το βλέπω σαν καριέρα. Ούτε στο ελάχιστο. Το ομορφότερο όνειρο έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την έκδοση του πρώτου βιβλίου μου και συνεχίζεται με το δεύτερο που είναι και πιο προσωπικό.

Σας ευχαριστώ.

Χάρης Οικονομόπουλος.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου