Βροντή

Δημοσίευση: 30.04.2022

Ετικέτες

Κατηγορία

Αθήνα

Απαυδισμένοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Αναμένονταν κινητοποιήσεις για το δημοψήφισμα με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος.

Αεροδρόμιο Μακεδονία

«Σας μιλάει ο κυβερνήτης από το πιλοτήριο του αεροσκάφους. Αυτή είναι μια πτήση μη καπνιστών. Θερμοκρασία εδάφους 8 βαθμοί. Άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί έντασης 5 με 7 μποφόρ. Υπολογίζεται να φτάσουμε στο Νίκος Καζαντζάκης στις 07:50. Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την εταιρεία μας και σας ευχόμαστε ένα ευχάριστο ταξίδι».

Η Μαριλένα έδεσε τη ζώνη της και αφέθηκε στην γλυκιά αίσθηση της απογείωσης. Από την τσάντα της έβγαλε το σημειωματάριό και το στυλό της. Ετοίμαζε την εισήγησή της με θέμα «Δημοκρατία και Κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα του 2022. Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Στη διπλανή θέση μια ηλικιωμένη κυρία έβαζε τα ακουστικά της και βαστούσε γερά τα στηρίγματα της θέσης της.

Μέσα στο αεροπλάνο επικρατούσε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με γονείς να βολεύουν και να ασχολούνται με τα παιδιά τους. Νέα παιδιά άνοιξαν τα λάπτοπ τους και οι ιπτάμενες συνοδοί ετοιμάζονταν για το σερβίρισμα των ροφημάτων. Η οθόνη στο κέντρο του αεροσκάφους έδειχνε τη ακολουθούμενη διαδρομή με κόκκινο βέλος. Ανακουφίστηκα με την πρώτη ρουφηξιά του γαλλικού καφέ, γιατί είχα μείνει άυπνη το προηγούμενο βράδυ, παρακολουθώντας την πρωτολογία του Πρωθυπουργού. Σκόπευα να κάνω παρατηρήσεις πάνω σε αυτή και να παρακολουθήσω την τηλεοπτική αναμετάδοση της συνεδρίασης της Ολομέλειας μέχρι το τέλος.

Πάνω από τη Σαντορίνη η ηλικιωμένη κυρία άρχισε να ιδρώνει και ζήτησε ευγενικά ένα ποτήρι νερό. Ξέσπασε πυρκαγιά, είπε και ήπιε νερό ως τη μέση του ποτηριού.

Παρίσι

Η Μαντλέν ετοίμαζε τις βαλίτσες της για την Αθήνα. Θεώρησε καθήκον της ως Ελληνίδας πολίτη, – αν και εργαζόταν μόνιμα στο Παρίσι ως φωτογράφος, – το ταξίδι της αυτό στην Αθήνα και ωφέλιμο που θα το συνδύαζε με τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου της για το έργο «Οδοιπορικό στην Αθήνα. Υπό το Φως της Ακρόπολης». Φτάνοντας στο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατευθύνθηκε προς την έξοδο. Στο ταξί ενημερώθηκε για το συλλαλητήριο που ήταν προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι, ενόψει του δημοψηφίσματος.

Περνώντας μπροστά από την Πλατεία Συντάγματος ρώτησε τον αυτοκινητιστή για τους φρουρούς οι οποίοι προμήνυαν την ορμητικότητα του συλλαλητηρίου. Έχετε καιρό να επισκεφθείτε την Αθήνα, ήταν η απάντησή του, μαντεύοντας και από την προφορά της. Η Μαντλέν παρέμεινε σιωπηλή, καρφώνοντας το βλέμμα της πίσω από το θολό τζάμι στη θέα αυτή. Ψιλές στάλες βροχής έπεφταν.

Κωνσταντινούπολη

Ταραχές είχαν ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα και πολλοί ανταποκριτές από ξένες χώρες – μεταξύ αυτών και η Μάχη – είχαν καταλύσει στα ξενοδοχεία του κέντρου για να καλύψουν τα αντίστοιχα ρεπορτάζ. Μια αναπάντεχη κλήση την ανάγκασε παρόλα αυτά να επιστρέψει στην Αθήνα. Ένας άλλος συνάδελφος θα ταξίδευε για να την αντικαταστήσει. Στις αποσκευές της κουβαλούσε τις ταραχές, την περιωπή της Αγιά Σοφιάς και του Πατριαρχείου και μια λαχτάρα να δει τι θα συνέβαινε στην Αθήνα. 

Αθήνα

Μέσα στη Βουλή μιλούσε ο Πρωθυπουργός στην πρωτολογία του. Έξω από τη Βουλή ήταν ακροβολισμένη η φρουρά για να προστατεύσει προληπτικά τη συνεδρίαση από τους οργισμένους ανθρώπους που αναμένονταν να καταλήξουν στην Πλατεία Συντάγματος.

Η ηλικιωμένη κυρία έσκυψε από το παράθυρο να δει τα σύννεφα. Το κόκκινο βέλος ήταν πάνω από τη Σαντορίνη και το αεροσκάφος είχε αρχίζει να γέρνει εξαιτίας των ανέμων που είχαν ενταθεί όπως είχε προβλέψει ο Κυβερνήτης. Οι άνθρωποι κάτω στο ελληνικό νησί ξεπρόβαλλαν σιγά σιγά. Τους έβλεπα από το αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι του μόχθου, της γης και της Ελλάδας. Άνθρωποι από τους οποίους αρκετοί είναι απαυδισμένοι. Πρώτα έβγαινε το κεφάλι, μετά ξεπρόβαλλαν οι ώμοι και τελευταία τα πόδια μέσα από την ξερή και άρα εύθραυστη γη. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι τελευταίοι δυνατοί άνθρωποι πάνω στο τελευταίο ελληνικό νησί, τη Σαντορίνη. Σαν σε όνειρο είδα μια σκάλα να πέφτει και να τους επιβιβάζει στο αεροσκάφος. Και το αεροσκάφος να γέρνει κάνοντας στροφή με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Απροειδοποίητα και αθόρυβα οι άνθρωποι όρμησαν με τα αλέτρια και τα άροτρα στο Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός και όσοι βουλευτές πρόλαβαν ετράπησαν σε φυγή. Στην έξοδο τούς περίμεναν οι φλόγες που είχαν κυκλώσει το κτίριο. Όλο το Κοινοβούλιο φλεγόταν. Η Αθήνα λαμπάδιασε. Η Ακρόπολη όμως φωτιζόταν.

Η πορεία έφτασε μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ψιλή βροχή δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν, ούτε και η θέα των ακροβολισμένων φρουρών. Με μόνο τους όπλο τα πλακάτ και τα συντονισμένα βροντερά συνθήματά τους πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο. Ένας πυροβολισμός ακούστηκε που έμοιαζε με τον ήχο της βροντής. Ερχόταν καταιγίδα. Το πλήθος δεν θα διαλυόταν αν δεν επέδιδε το ψήφισμα. 

Στους πίσω στίχους της πορείας τα βλέμματα της Μαντλέν, της Μαριλένας, και της Μάχης διασταυρώθηκαν στο κέντρο, για μια στιγμή όσο κράτησε η αστραπή που έσκισε τον Αττικό ουρανό.

«Σας μιλάει ο Κυβερνήτης από το πιλοτήριο. Αρχίζει η διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Θερμοκρασία εδάφους 10 βαθμοί. Καταρρακτώδης βροχή και άνεμοι ισχυροί έως 7 μποφόρ. Παρακαλούμε δέστε τις ζώνες σας. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την εταιρία μας για την πτήση σας και σας ευχόμαστε μια ευχάριστη και άνετη διαμονή».

Με ένα ελαφρό τράνταγμα ακούμπησαν οι ρόδες στο έδαφος και οι επιβάτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Δίπλα μου η ηλικιωμένη κυρία βόλευε τα ακουστικά στην τσάντα της. Κοίταξα το ρολόι μου. Είχα υπολογίσει να έκανα ένα φρεσκάρισμα στις σημειώσεις μου αλλά είχαμε φτάσει. «Βεβαιωθείτε ότι πήρατε τις αποσκευές σας και τα προσωπικά σας αντικείμενα». 

Ηράκλειο

Λίγο αργότερα κάνοντας μια ήρεμη βόλτα κοντά στα λιοντάρια διάβασα σε έναν τοίχο «Πάρε λίγο χώμα και ένα κλαδί ελιάς και ξαναφτιάξτην από την αρχή». Αυτό θα έκανα. Θα την ξαναχτίσουμε από την αρχή.

Αθήνα

Μετά την αποχώρησή της από το εκλογικό τμήμα, η Μαντλέν κατευθύνθηκε προς την Ακρόπολη κρατώντας τη φωτογραφική μηχανή της. Τον Παραθενώνα στεφάνωνε ένας τεράστιος λαμπερός ήλιος του Ιανουαρίου.

 

_

γράφει η Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Απριλίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Απριλίου 2024

Real News https://youtu.be/3eXtyfebkQcΚαθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Ουράνιες μελωδίες

Ουράνιες μελωδίες

Ερμητικό το σφράγισμα των κτιρίων με τα σιδερένια φαντάσματα της γειτονιάς της Άνω Πόλης, κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό του Φεβρουαρίου, που τυλίγει με γκρίζο πέπλο ομίχλης, τη Νύμφη του Θερμαϊκού μέχρι κάτω, στο φωτισμένο λιμάνι. Το κρύο του Βαρδάρη αβάσταχτο. ...

Ο πραματευτής

Ο πραματευτής

ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΞΕΡΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. Ούτε ρώτησε κανείς τ’ όνομά του, ούτ’ εκείνος το ’πε ποτέ σε κανέναν. Λιγόλογος. Μέτριο, γεροδεμένο κορμί.  Πυκνά, σμιχτά φρύδια σκέπαζαν δυο μάτια βαριά. Νιότερος γνωρίζονταν από μια μεγάλη λοξή χαρακιά που ξεκίναγε από το μέτωπο,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο πραματευτής

Ο πραματευτής

ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΞΕΡΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. Ούτε ρώτησε κανείς τ’ όνομά του, ούτ’ εκείνος το ’πε ποτέ σε κανέναν. Λιγόλογος. Μέτριο, γεροδεμένο κορμί.  Πυκνά, σμιχτά φρύδια σκέπαζαν δυο μάτια βαριά. Νιότερος γνωρίζονταν από μια μεγάλη λοξή χαρακιά που ξεκίναγε από το μέτωπο,...

Παπαθεοδώρου Βασίλειος

Παπαθεοδώρου Βασίλειος

«Στρατιώτης πεζικού, Παπαθεοδώρου Βασίλειος, Ε’ ΕΣΣΟ, 2018. Αιτούμαι διήμερη άδεια για...».  «Πάλι άδεια Παπαθεοδώρου; Κουράστηκες να κάθεσαι εδώ μέσα κι είπες να κάθεσαι κι έξω;». «Όχι, κύριε Διοικητά. Εγώ...». «Τι όχι Παπαθεοδώρου;». «Εγώ... κύριε... Διοικητά...»....

Ο αστερισμός του Μικρού Δράκου

Ο αστερισμός του Μικρού Δράκου

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Πριν ακόμα τελειώσουν τα μαθήματα στο σχολείο, ο Ιορδάνης ετοίμαζε με ανυπομονησία τα πράγματά του για να είναι έτοιμος για τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι του παππού του. Αν δεν ήταν ζαχαροπλάστης ο παππούς, σίγουρα θα ήταν ο...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου