Γάλα Μαγνησίας, του Κώστα Ακρίβου

11.02.2019

σχόλια

Ο Κώστας Ακρίβος έχει δώσει τις εξετάσεις του στη σύγχρονη λογοτεχνία. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, το «Γάλα Μαγνησίας» ξεκινά από τον τίτλο του. Γράφει, άραγε, για το γάλα τού νομού, μιας γνωστής γαλακτοβιομηχανίας τού Βόλου; Ή μήπως για το γνωστό παραφαρμακευτικό γάλα, που δρα και ως υποβοηθητικό τής λειτουργίας τού εντέρου;  Αν το δεύτερο βοηθά την κάθαρση, το μυθιστόρημα σαφώς είναι μια μυθοπλασία που αφηγείται μια κάθαρση.

Με απλή αφηγηματική γραφή στήνει ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τόσο ως ηθογραφία, όσο και ως αστυνομική λογοτεχνία, με πολλά στοιχεία ψυχολογικής έντασης.

Είναι ιδιαίτερα ευρηματική η πλοκή και η εξέλιξή της, στηριγμένη σε δυο άξονες. Ο ένας ‘‘στήνει’’ την ιστορία ενός πνιγμού ανήλικου μαθητή γυμνασίου που ήταν φιλοξενούμενος στο Οικοτροφείο τού Βόλου.

Ο άλλος άξονας αφηγείται μια εποχή, όπως τη βίωσαν τέσσερις, επίσης ανήλικοι μαθητές γυμνασίου, επίσης φιλοξενούμενοι του Οικοτροφείου Βόλου.

Χρονικά, η δράση τοποθετείται σε δυο επίπεδα. Το ένα, που αφορά την ηθογραφία τής εποχής (1975) και το άλλο, που στοχεύει στην τελική κάθαρση, 35 χρόνια μετά.

Βόλος, 9 Ιουνίου 1975. Ένας μαθητής τού Οικοτροφείου τής Μητροπόλεως πνίγεται στα ανοιχτά μιας παραλίας τής πόλης. Η εξέλιξη των ερευνών για τις συνθήκες τού πνιγμού, αποσπασματικά και με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, οδηγεί σε μια εκ προθέσεως ανθρωποκτονία και σε δυο σοβαρούς τραυματισμούς, με δράστη τον αδελφό τού πνιγμένου, ο οποίος αναζητά εκδίκηση. Από τις αποσπασματικές περιγραφές προκύπτουν κάποια ερωτηματικά: Ήταν πνιγμός ή δολοφονία; Αν ήταν πνιγμός, μπορούσε να αποτραπεί; Αν ήταν δολοφονία, ποια τα κίνητρα και ποιοι οι δράστες;

Βόλος, 1975. Μια επαρχιακή πόλη σχεδόν όμοια με πολλές άλλες. Ένα Οικοτροφείο για φτωχούς μαθητές. Ένα γυμνάσιο αρρένων. Οι φάρσες, οι κοπάνες, το κοινωνικό πλαίσιο. Ένας νεαρός Μητροπολίτης που σε κάποια στιγμή θα μιλά η χώρα γι’ αυτόν (Χριστόδουλος). Ένας ιερωμένος με πρωτοποριακές ιδέες για την εποχή του (Θεόκλητος). Κάποιοι βάναυσοι υπεύθυνοι και κάποιοι ανεπαρκείς καθηγητές. Ένας άγουρος έρωτας.

Από κάποια στιγμή, ο αναγνώστης, αντιλαμβάνεται ότι ο άξονας αυτός εξυπηρετεί τον άλλον, τον πνιγμό. Αντιλαμβάνεται και τη δεξιοτεχνία τού συγγραφέα, ο οποίος, συν τοις άλλοις, κατορθώνει να ζωγραφίσει ανάγλυφα (οι σχετική με τη ζωγραφική θα έλεγαν με μικτή τεχνική) την εποχή, τις αντιξοότητες, αλλά και τις ομορφιές της.

Για έναν Βολιώτη αναγνώστη είναι μια αφήγηση που προκαλεί έντονες συγκινήσεις. Επίσης έντονες συγκινήσεις προκαλεί και σ’ έναν αναγνώστη που βίωσε την ίδια εποχή, έστω σε μια άλλη επαρχιακή πόλη. Οι άγονοι καθηγητές, οι στεγνοί ιερωμένοι. Η γλύκα τού απαγορευμένου καρπού που πρόσφερε το σκασιαρχείο. Η πρώτη γνωριμία με τον έρωτα, από τα δειλά αγγίγματα πίσω από θάμνους στα σκοτάδια, μέχρι την τελική ολοκλήρωση. Μάστορας ο Κώστας Ακρίβος, ακόμα και στις υπαινικτικές αφηγήσεις του. Ξέρει να οδηγεί την εξέλιξη της μυθοπλασίας χωρίς να κουράζει, χωρίς να δημιουργεί χάσματα.

 Ακόμα και τα παρατσούκλια έχουν την εξήγησή τους, αλλά και την πρόκληση των αναμνήσεων. Μια ιδιαίτερη γοητεία αναδύεται μέσα από τις σελίδες, φορτισμένη με λεπτό χιούμορ.

Και το «Γάλα Μαγνησίας»;

Είναι η κάθαρση 35 χρόνια μετά. Έντεχνα οδηγεί εκεί την αφήγηση ο Ακρίβος, δίνοντας ένα άλμα που μάλλον ξαφνιάζει τον αναγνώστη. Η καλή λύση, αυτό που συνηθίσαμε να λέμε ‘‘τέλος καλό’’, δίνει υπόσταση σε όλη τη μυθοπλασία, που τη δροσίζει μια ανακουφιστική, θετική, αύρα. Ακόμα και οι σύντομοι στοχασμοί του συγγραφέα πάνω στην αντικειμενική ή υποκειμενική κρίση, αποκαλύπτουν την ωριμότητά του.

Εν τέλει, το «Γάλα Μαγνησίας» είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα.

Ακολουθήστε μας

Έγκλημα στον Νείλο, της Agatha Christie

Έγκλημα στον Νείλο, της Agatha Christie

Ο Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό είναι σε μια κρουαζιέρα στον Νείλο και απολαμβάνει τις ξεναγήσεις στους ναούς και στις παραποτάμιες πόλεις. Όλα κυλάνε υπέροχα όταν η πλούσια κληρονόμος Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται δολοφονημένη αφήνοντας απαρηγόρητο τον σύζυγό της, με...

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

«Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο». Έτσι συστήνει την ηρωίδα της στο αναγνωστικό κοινό η Χριστίνα Ψύλλα, η οποία, με το συγγραφικό της ντεμπούτο Η φλόγα της Ελεγκάντι, διεκδικεί επάξια μια θέση...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

Η φλόγα της Ελεγκάντι, της Χριστίνας Ψύλλα

«Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο». Έτσι συστήνει την ηρωίδα της στο αναγνωστικό κοινό η Χριστίνα Ψύλλα, η οποία, με το συγγραφικό της ντεμπούτο Η φλόγα της Ελεγκάντι, διεκδικεί επάξια μια θέση...

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Πύρινη κόλαση – (Στέλλα Άνταμς #2), της Κικής Τσιλιγγερίδου

Ο Αλέξανδρος Κορρές, δημοσιογράφος και παρουσιαστής στη μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη, βρίσκεται δολοφονημένος, βασανισμένος και φριχτά ακρωτηριασμένος στο διαμέρισμά του στον Λυκαβηττό. Τι θέλει να δείξει ο δολοφόνος με τον τρόπο που τοποθέτησε το θύμα αφού αφαίρεσε τη...

Το Τζόκερ, της Μαργαρίτας Αλευρίδη

Το Τζόκερ, της Μαργαρίτας Αλευρίδη

Η Σοφία Πετρίδη, που η ζωή της είναι τελματωμένη και κατ’ εκείνη αποτυχημένη, παιδί κλασικής μεσοαστικής οικογένειας, βλέπει ένα προφητικό όνειρο που της δείχνει κάποιους αριθμούς. Μήπως είναι τα νούμερα του Τζόκερ; Σπεύδει λοιπόν και καταθέτει το δελτίο της. Θα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου