Γιατί διαβάζουμε βιβλία;

8.04.2014

 

Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε το τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο που διαβάσαμε, θα διαπιστώσουμε πως δε θυμόμαστε να διαβάζουμε λέξεις, αλλά παραστάσεις που φτιάξαμε μόνοι στο μυαλό μας. 

Δεν πρέπει, να ξεχνάμε, πως ένα βιβλίο, μας δίνει τροφή στη φαντασία μας, ώστε να κάνουμε την πραγματικότητα πιο παραμυθένια και πιο ταξιδιάρικη! Όπως η Σταχτοπούτα: Ποια, άραγε, κοπέλα, δεν θα ήθελε, τον πρίγκηπα της ιστορίας; Όπως: Όσα παίρνει ο άνεμος! Η ταινία βραβεύτηκε, μάλιστα, με 10 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, πως ξεφυλλίζουμε τις σελίδες, προτού αγοράσουμε, αυτό πού επιθυμούμε… 

Προσπαθούμε, μέσα από αυτό, να βρούμε τα πιο τρελά και εξωπραγματικά πράγματα- καταστάσεις, που δεν τα βάζει η φαντασία του ανθρώπου! Χάρη, στα βιβλία, μαθαίνουμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε. Έτσι ο λόγος μας δεν είναι μονότονος και στους άλλους αρέσει να ακούνε αυτό που έχουμε να πούμε! Μαθαίνουμε, επίσης, να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα! Θυμάμαι, τον αξιότιμο Γ. Πρόκο, δάσκαλό μου, στις τάξεις του δημοτικού, να μου λέει επιδεικτικά: Η παπαγαλία, ξεφτίζει τις αρχές και τους θεσμούς, της ανθρώπινης γενιάς. Η γλώσσα μας, μαθαίνεται από την άλφα βήτα. Ύστερα, μαθαίνεις, να γράφεις λέξεις κι οι λέξεις, γίνονται φράσεις και οι φράσεις; Κείμενα! Τότε, ήμουν παιδί και δεν κατέγραφε το μυαλό μου, τις ακριβής έννοιες- σημασίες, ενός δασκάλου! Όταν, ενηλικιώθηκα και έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, διαπίστωσα το εξής: Είναι πιο εύκολο να βλέπουμε τις λέξεις που γράφουν οι αγαπημένοι μας ήρωες και να τις θυμόμαστε από το να πρέπει να τις μαθαίνουμε απέξω για ορθογραφία στο σχολείο!

Ένα, ακόμη, πλεονέκτημα; Γνωρίζουμε άλλους κόσμους, τις σκέψεις άλλων ανθρώπων, καθώς και το πως αντιδρούν σε καθημερινές- ασήμαντες/μη- καταστάσεις.  Είναι σαν να ταξιδεύουμε με τη σκέψη όχι μόνο σε άλλους τόπους αλλά και μέσα στο μυαλό άλλων ανθρώπων! Έτσι, δίνετε η ευκαιρία, να μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! Έτσι, μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Στα βιβλία, βέβαια, υπάρχουν τόσες ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα. Να μάθουμε μαγειρική, να δούμε σχέδια και ζωγραφιές, ακόμη και να γράψουμε τη δική μας ιστορία ή το δικό μας ποίημα εμπνεόμενοι από μια άλλη ιστορία που διαβάσαμε! Να σας πω κι ένα μυστικό; Από μία λέξη, ενός βιβλίου, μπορούμε να πλάσουμε, ολόκληρο παραμύθι! Η ανάγνωση, εξάλλου, των βιβλίων, αποδεικνύει τη σημασία της ανάπτυξης πολύτιμων νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων, οι οποίες διευκολύνουν την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και άρα βοηθούν τις κοινωνίες να λειτουργούν καλύτερα. 

Ένας, ακόμη λόγος κι εξίσου σημαντικός, είναι και ο εξής: Άγχος στη δουλειά, στις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς και για αμέτρητα άλλα πράγματα καθημερινά! Όμως όλα αυτά φεύγουν αμέσως από το μυαλό μας όταν πιάνουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο και ξεφεύγουμε. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο θυμόμαστε μια σειρά από χαρακτήρες, την πλοκή, τις φιλοδοξίες τους, την ιστορία, τα λεγόμενά τους, όπως και πολλά άλλα σημεία του βιβλίου, όπου ακόμα και μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία. Αυτά είναι αρκετά πράγματα για να θυμάται ένας άνθρωπος, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εκπληκτικός και μπορεί να θυμάται αυτά τα στοιχεία με σχετική ευκολία.

Το ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι κάθε νέα ανάμνηση υποχρεώνει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει καινούργια μονοπάτια, ενδυναμώνοντας τις ήδη υπάρχουσες αναμνήσεις και πληροφορίες, γεγονός που συντελεί στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Γνωρίζετε, πως εκτός από τη χαλάρωση που φέρνει το διάβασμα, μέσα μας δημιουργούνται συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας; Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων, μάλιστα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να φέρει μια απίστευτη αίσθηση χαλαρότητας, ενώ η ανάγνωση βιβλίων που βοηθούν τον άνθρωπο με διάφορα ψυχολογικά θέματα φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες διαταραχές διάθεσης και ήπιες περιπτώσεις πνευματικών ασθενειών. Κάθε ρεύμα της θεωρίας της λογοτεχνίας έχει και τις απαντήσεις του, ας δώσουμε την ευκαιρία, λοιπόν, στη μαγεία του χαρτιού, να μας αποκαλύψει τα μυστικά του!

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου