Για μια πατρίδα, της Άσης Κιούρα

Δημοσίευση: 7.08.2022

Ετικέτες

Κατηγορία

 

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Η Άση Κιούρα, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, μέσα από το βιβλίο της «για μια πατρίδα», μας παρουσιάζει μια αληθινή ιστορία για την μετανάστευση των ανθρώπων εκείνων που με πόνο ψυχής άφησαν τον τόπο τους, άλλοι για λίγο και άλλοι για μια ζωή, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, έχοντας πάντα στην καρδιά τους σε περίοπτη θέση, την πατρίδα που άφησαν πίσω τους με πόνο ψυχής.

Η Γερμανία, η Αμερική ή οποίος άλλος προορισμός, φάνταζε στα μάτια τους ως εισιτήριο, ως εφαλτήριο για το μέλλον τους. Όλοι με δάκρυα στα μάτια και έναν κόμπο στο λαιμό, αποχαιρετούν τη μέχρι τότε ζωή τους και ανοίγουν πλώρη για άλλα λιμάνια, άλλοτε φιλόξενα και άλλοτε φουρτουνιασμένα.

Η ιστορία του Αναστάση, του Γιάννη, του Μουσταφά, του Δάνη και του Λευτέρη που φεύγουν για τη Γερμανία, είναι για κάποιους γεμάτη πόνο, κόπο, σκληρή δουλειά, υποτίμηση, φτώχεια και νοσταλγία. Κάποιοι θα κάνουν οικογένειες, κάποιοι έχουν ήδη μια οικογένεια αφήσει πίσω. Κάποιοι θα ορθοποδήσουν με αθέμιτα μέσα. Κάποιοι θα κοπιάσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Άλλοι θα φανερώσουν τα πάθη τους, άλλοι θα επιστρέψουν και άλλοι θα μείνουν για πάντα δέσμιοι και μετανάστες.

Νέοι ορίζοντες ανοίγουν με το πλοίο ΠΑΤΡΙΣ, όπου μεταφέρει τους Έλληνες στο Έλλις Άιλαντ, το νησί των δακρύων και του φόβου και η Αμερική που φαντάζει άπιαστο όνειρο τους καλεί να την εξερευνήσουν και γιατί όχι να την κατακτήσουν. Πολλοί το τολμούν και το καταφέρνουν με μόχθο και σκληρή δουλεία, άλλοι δεν επιθυμούν να αποτελέσουν κομμάτι της νέας χώρας, ενώ με τον καιρό αφήνονται και απολαμβάνουν λίγη από την αίγλη της.

Η Ελένη, η Μάγδα, η Σοφία, η Ανδρομάχη, ο Αχιλλέας, η Μυρτώ αλλά και η Κατίνα και τόσοι άλλοι ήρωες θα μας κρατούν συντροφιά κατά την ανάγνωση του καλογραμμένου βιβλίου της συγγραφέως Άσης Κιούρα που κατάφερε και απέδωσε με περίτεχνο τρόπο τα συναισθήματα των μεταναστών αλλά και εκείνων που μένουν πίσω να περιμένουν και να αδημονούν για μια λέξη, ένα γράμμα ή για ένα ολιγοήμερο ταξίδι στα πάτρια εδάφη των αγαπημένων τους ανθρώπων.

Η Αμερική μιας άλλης εποχής αλλά και η Γερμανία που από τα ελληνικά χέρια κατάφεραν να αναστηλωθούν, θα φιλοξενήσουν τους Έλληνες που τα νήματα της μοίρας τους θα συναντηθούν, θα μπλεχτούν και θα τους κρατήσουν δεμένους μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή, άλλοι στη ξενιτιά και άλλοι στην μάνα πατρίδα.

Τελικά, όσο μακριά κι αν ζεις, η ταυτότητα και οι ρίζες δεν αλλάζουν, αλλά αποτελούν την παρακαταθήκη του καθενός μας.  

Πάντα επιλέγω να απομονώνω μια φράση από κάθε βιβλίο που διαβάζω για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο Για μια πατρίδα, επιλέγω την παρακάτω:

Τι είμαστε τελικά; Που ανήκουμε;

Μη στενοχωριέσαι. Εμείς έχουμε δύο πατρίδες. Αυτήν που πατάμε και αυτήν που κουβαλάμε μέσα μας…

 

Η Άση Κιούρα γεννήθηκε το 1972 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας.
Μένει μόνιμα στην Κομοτηνή, είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Το 1990 έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις ως μαθήτρια εξωτερικού και εισήχθη στο Α.Π.Θ., στο τμήμα της Νομικής, από όπου πήρε πτυχίο. Η συγγραφή είναι ένα εγχείρημα που τη γεμίζει δημιουργική χαρά.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

Ακολουθήστε μας

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Άλκηστη έχει χάσει τη μητέρα της 10 χρόνια τώρα και αιφνίδια θα ειδοποιηθεί από τον αστυνομικό υπηρεσίας ότι ο πατέρας της, ο διάσημος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαρισόπουλος, είχε ένα τροχαίο ατύχημα και έχασε τη ζωή του. Είναι...

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Τι είναι ο πόλεμος; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα; Πώς ζει και τι τον τρέφει; O José Jorge Letria έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που με λίγα λόγια και λιτές περιγραφές καταφέρνει να αποδώσει σε όλο του το μέγεθος και την έκταση τον τρόμο και τις...

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Τη δεκαετία του 1950 ένας φόνος θα διχάσει δύο οικογένειες και θα αποτελέσει την αρχή για να ξεδιπλωθεί ένα κουβάρι γεγονότων που θα στείλουν τα πρόσωπα του βιβλίου σε διαφορετικούς τόπους. Έπιασε μήπως η κατάρα από τρεις κοπέλες, τρεις αθώες ψυχές, που αυτοκτόνησαν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου