–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Με αφετηρία το έργο του ιστορικού Ηρόδοτου Ιστορία, η Άννη Θεοχάρη θα μας αφηγηθεί την ιστορία ενός κοριτσιού που το έλεγαν Γοργώ. Η Γοργώ λοιπόν έζησε πολλά – πολλά χρόνια πριν στην ξακουστή Σπάρτη και ήταν η κόρη του βασιλιά Κλεομένη. Το όνομά της σήμαινε άγρια μάτια και υπήρξε έξυπνη, διορατική και δυναμική νεαρή.
Όταν ο Αρισταγόρας επισκέφτηκε το βασίλειό τους στη Σπάρτη και ζήτησε από τον πατέρα της ηρωίδας μας να του παραχωρήσει στρατό για τον πόλεμο, εκείνος του απάντησε αρνητικά, έχοντας πάρει θέση και η Γοργώ που είχε αντιληφθεί πόσο μοχθηρός είναι ο επισκέπτης τους. Ευτυχώς δεν αγαπούσαν τον πόλεμο και ήθελαν με κάθε τρόπο να τον αποφύγουν, να τον απομακρύνουν από το βασίλειο αλλά και από τη ζωή τους.
Τα χρόνια περάσαν, η Γοργώ μεγάλωσε, παντρεύτηκε τον ξακουστό Λεωνίδα και απέκτησε έναν γιο τον Πλείσταρχο. Οι πράξεις της αποδείκνυαν πόσο ικανή ήταν, η ζωή της ήταν λιτή και απλή και στις μάχες ήταν πάντα πρώτη, γενναία και ατρόμητη πολεμίστρια.
Όταν δε ο πόλεμος έφτασε προ των πυλών της Σπάρτης, ο Λεωνίδας με 300 άντρες ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τον βασιλιά των Περσών Ξέρξη στη γνωστή σε όλους μας μάχη των Θερμοπύλων. Ο αποχαιρετισμός του ζευγαριού έγινε με τη φημισμένη μέχρι και σήμερα φράση «’Η ταν ή επί τας» από την Γοργώ προς τον άντρα της και ο Λεωνίδας έπεσε ηρωικά στη μάχη κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες.
Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο, προσιτό στα παιδιά, γεμάτο ιστορία και ευφάνταστη εικονογράφηση, ικανό να διδάξει, να απασχολήσει και να δελεάσει τους μικρούς μας φίλους. Στο τέλος δε του βιβλίου, υπάρχουν δραστηριότητες για να αφομοιώσουν καλύτερα τα όσα με προσιτό τρόπο έμαθαν από το βιβλίο.
Μέσα από τέτοιου είδους βιβλία, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν κομμάτια της ιστορίας μας, με τρόπο εύκολο, προσιτό και διασκεδαστικό. Ακούν τους μεγάλους να τους διαβάζουν, παρακολουθούν την εικονογράφηση των σελίδων με ενδιαφέρον και αφομοιώνουν εύκολα ιστορίες σαν παραμύθια.
Πρόκειται για ιδανικά βιβλία παιδιών που συνδυάζουν τη γνώση, τη διασκέδαση, την καλλιέργεια πνεύματος και ελεύθερου χρόνου!
Εικονογράφηση: Άννη Θεοχάρη
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Άννη Θεοχάρη είναι ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εικονογράφος και τραγουδοποιός.
Έχει συμμετοχές σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις όπως «Η ταράτσα του Φοίβου» του Φοίβου Δεληβοριά, «Η φάρμα των ζώων» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» σε σκηνοθεσία Διονύση Φερεντίνου, «Η τούρτα της μαμάς» σε σκηνοθεσία Απόστολου Ρήγα, και «Τα νούμερα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Έχει γράψει τραγούδια για την Oμάδα Zωοφιλικών Eνημερώσεων στα Σχολεία («ΖΩ.Ε.Σ.»), για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των εκδόσεων «Κίτρινο Πατίνι», όπως επίσης και για την παράσταση «Είμαστε πάτσι» της Συντεχνίας του Γέλιου.
Έχει κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Λιβάνη, Ελληνοεκδοτική και Κάκτος εννέα παιδικά βιβλία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι σε δική της εικονογράφηση. Με αφορμή τα βιβλία της οργανώνει αφηγήσεις παραμυθιών και επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η Γοργώ είναι κόρη του βασιλιά της Σπάρτης, ένα κορίτσι όμορφο, έξυπνο και θαρραλέο. Είναι φυσικό, λοιπόν, όταν μεγαλώσει να γίνει βασίλισσα στην πατρίδα της.
Όμως, αν και βασίλισσα, ποτέ δεν φόρεσε πολυτελή ρούχα και στολίδια, παρά ακολούθησε κι εκείνη λιτό βίο, όπως άλλωστε όλοι οι Σπαρτιάτες και οι Σπαρτιάτισσες. Η Γοργώ δημιουργεί μια όμορφη οικογένεια, αλλά, όταν χρειάζεται να πάει στον πόλεμο ο Λεωνίδας, ο άντρας της, τον αποχαιρετά με θάρρος λέγοντάς του: «Ή ταν ή επί τας!»
Πώς θα καταλήξει η ιστορία της Γοργούς, όταν ο άντρας της φύγει για τον πόλεμο;
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια