“…γράφω γιατί είναι μια ανάγκη που πηγάζει από μέσα μου” – Νάγια Γούγου-Μητροπούλου

  (Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα Νάγια Γούγου-Μητροπούλου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της! Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της: Βιογραφικό σημείωμα Νάγιας Γούγου-Μητροπούλου: Είμαι γεννημένη στη πανέμορφη νύφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, […]

 

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα Νάγια Γούγου-Μητροπούλου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της!

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της:

Βιογραφικό σημείωμα Νάγιας Γούγου-Μητροπούλου:

Είμαι γεννημένη στη πανέμορφη νύφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, όπου και έμενα μέχρι τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Πλέον, διαμένω σε μια κωμόπολη της Πιερίας. Τελείωσα Τ.Ε.Ε. γραφιστικής και πλέον δουλεύω σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Αγαπώ τα βιβλία(κι ότι τα αφορά),το ελεύθερο σχέδιο και την 7η τέχνη. Πλέον ανήκω στο δυναμικό team της λογοτεχνικής ομάδας Θεματοφύλακες Βιβλίων – η οποία ευθύνεται για το γεγονός ότι άρχισα και πάλι να γράφω συστηματικά – και είμαι η υπεύθυνη οπτικοακουστικού υλικού στην ομώνυμη σελίδα.

Μπορείτε να με βρείτε στο διαδικτυακό μου προφίλ: Nagia GougouMitropoulou

                                                                                               pgougou@yahoo.com

                                                                 My short stories worldNagiaG.M.     

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί είναι μια ανάγκη που πηγάζει από μέσα μου… νιώθω να με ολοκληρώνει…

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής υπηρετώ του τρόμου-μυστηρίου-φαντασίας… Δεν το έχω κατηγοριοποιήσει ακόμα και δεν ξέρω αν θα μου βγει στην πορεία. Αυτό που πιστεύω ότι ποτέ δεν θα καταφέρω να πλησιάσω είναι η ποίηση…

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν θα τολμούσα να κατονομάσω κάποιον γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός… Θα ήθελα αν έπαιρνα την απόφαση για έκδοση, να είναι ένας εκδότης που θα σέβεται το έργο μου, το κομμάτι μου και φυσικά τους αναγνώστες του.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να μοιραστούν μαζί μου, ένα κομμάτι του εαυτού μου… Κάτι που ομολογώ πως με τρομάζει στην ιδέα του ότι κάποια στιγμή θα συμβεί…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα να σπάσει αυτή η ταμπέλα “συγγραφέας” που μπαίνει πάντα μπροστά από τους ανθρώπους της λογοτεχνίας. Μου αρέσει που αυτό το κατεστημένο σιγά-σιγά υποχωρεί και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε τις σπουδαίες πένες πίσω από τα βιβλία που διαβάζουμε!

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει. Αν και με παραξένεψε η ερώτηση για το ποιος εκδοτικός θα ήθελα να αναλάβει το έργο μου και γιατί.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν μπορώ να ξέρω τι κρύβει ο καθένας στην καρδιά ή το μυαλό του. Θέλω να πιστεύω όμως ότι γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Αν από αυτό καταφέρουν να αποκτήσουν χρήμα και δόξα, δεν νομίζω ότι είναι κακό. Αρκεί να μην είναι αυτοσκοπός στο τέλος. Θα έχανε όλη την μαγεία του.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Αντιπάθειες δεν μπορώ να πω ότι έχω… Όσο περίεργο ή διπλωματικό κι αν ακούγεται. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που αγαπώ πολύ και άνθρωποι, που άλλους συμπαθώ πολύ και άλλους λιγότερο. Αλλά αντιπάθειες όχι. Ευτυχώς όχι ακόμα.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Δυσκολέψανε τα πράγματα.

Τρεις λόγοι για τους οποίους είμαι περήφανη είναι:

1) ειλικρινής,2) επίμονη και 3)υπομονετική

Τρία πράγματα για τα οποία δεν είμαι περήφανη είναι:

1) αυθόρμητη,2)νευρική και 3)τελειομανής

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Έχεις σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις το χάρισμα της γραφής και στον προφορικό λόγο, προς όφελός σου; Να μπορέσεις να καταφέρεις πράγματα που με διαφορετικό τρόπο δεν θα κατάφερνες σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτη την πρωτότυπη ερώτηση Νάγια! Η αλήθεια είναι πως έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές την δυνατότητα του προφορικού λόγου, “ανασταίνοντας” έτσι την γραπτή επικοινωνία. Ώς παραδείγματα, φέρνω πρώτα απ’ όλα στο νού την εκδήλωση  “Η νύχτα με τα παραμύθια” όπου είχα την ευλογία να διαβάσω παραμύθια σε παιδιά. Επίσης στην ίδια κατηγορία κατατασω και την ανάγνωση  λογοτεχνικών βιβλίων στις παρουσιάσεις που συμμετέχω ώς ομιλητής. Γενικά μ’ αρέσει να διαβάζω στους άλλους, μεταφέροντας όσο καλύτερα μπορώ τα συναισθήματα που κρύβει ο γραπτός λόγος. Σ’ όλα τα παραπάνω, η ηθική ευτυχία είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου