«…γράφω γιατί νιώθω ότι εκφράζω συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα ν’αποτυπωθούν στον προφορικό λόγο» – Μελέτης Ρεντούμης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Μελέτης Ρεντούμης , τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Μελέτης Ρεντούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος, με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Μελέτης Ρεντούμης , τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μελέτης Ρεντούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος, με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και τα χρηματοοικονομικά, ενώ έχει διδάξει για χρόνια σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια.
Παρά την οικονομική του εξειδίκευση και κατεύθυνση, διατηρούσε πάντα ισχυρούς δεσμούς με την τέχνη, κυρίως μέσω της μουσικής όπου γράφει και συνθέτει στο πιάνο ορχηστρική και ρομαντική μουσική, καθώς και μέσω της αρθρογραφίας στον τύπο, για επίκαιρα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά θέματα.
Έχει ιδρύσει τη λογοτεχνική σελίδα bonsaistories.gr με στόχο την ανάδειξη νέων συγγραφικών ταλέντων και ποιητών, διενεργώντας πανελλαδικούς διαγωνισμούς διηγήματος αλλά και ποίησης.
Έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο ‘’Ο ποιητής, η θάλασσα και το παιδί’ και είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα με στόχο να μεταδώσει σημαντικές αξίες στα μικρά παιδιά, που θεωρεί σπουδαίες και κρίσιμες για τη διάπλαση του χαρακτήρα τους.
Επικοινωνία : [email protected]
καθώς και από την ιστοσελίδα www.bonsaistories.gr
και την αντίστοιχη Facebook page bonsaistories 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;
Γράφω γιατί νιώθω ότι εκφράζω συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα ν’αποτυπωθούν στον προφορικό λόγο.
2 Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Μόνο αν το νιώθει και έχει πραγματικά κάτι να πει που να δίνει αξία στους γύρω του. Αν ξεκινήσει κάτι για εμπορικούς λόγους είναι σίγουρο ότι θ’αποτύχει.
3 Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Νομίζω ότι προς το παρόν το διήγημα μου ταιριάζει περισσότερο. Μικρές και περιεκτικές ιστορίες που περνούν άμεσα και γρήγορα το μήνυμα στον αναγνώστη. Νομίζω πώς δεν θα μπορούσα εύκολα ν’ανταποκριθώ στην ποίηση, θέλει πολλή δουλειά για να υπηρετηθεί το συγκεκριμένο είδος.
5 Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Οι αναγνώστες είναι ο καθρέπτης μας, όπως ο καθένας που συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Μέσα από τις εκφράσεις τους, γραπτές ή προφορικές αντιλαμβανόμαστε αν έχουν επιρροή τα γραπτά μας ή όχι.
7 Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Νομίζω ότι έχουν την εικόνα του αληθινού, που περιγράφει αυτό πουπραγματικά νιώθει και προσπαθεί να το μετουσιώσει σ’ένα μήνυμα μεκοινωνική αξία και περιεχόμενο. Ισχύει πιστεύω αυτή η εικόνα αν και είναι αμφίβολο πόσο καλά τελικά τα καταφέρνω.
8 Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σουαρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Μ’ενοχλεί η μετριότητα τόσο των γραπτών όσο και της σκέψης. Δεν είμαιίσως ο πιο ειδικός για να κρίνω, ούτε κάποιος έμπειρος συγγραφέας, αλλά όλοι σήμερα με αφορμή την τεχνολογία, διεκδικούν τα 5 λεπτά δημοσιότητας ανεξαρτήτως περιεχομένου. Αυτό νομίζω πρέπει ν’αλλάξει αλλά είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας που στην Ελλάδα δυστυχώς πάσχουμε.
11 Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Νομίζω ότι όπως και σε κάθε τομέα, αν κάποιος δει την συγγραφή σαν επάγγελμα, είναι υποχρεωμένος να συμπεριφερθεί με εμπορικούς όρους. Αν όμως το κίνητρο είναι μόνο αυτό, τότε θα καταλήξει σε αποτυχία πιστεύω.
12 Εχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Γενικά μου αρέσει να βλέπω την καλή πλευρά των πραγμάτων άρα δεν έχω διάθεση σύγκρουσης με τους ανθρώπους εκτός και πρόκειται για θέματα αρχών και αξιών, οπότε γίνομαι λίγο…ταύρος! Είναι αδύνατον πιστεύω να έχουμε μόνο συμπάθειες, καθώς όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικά βιώματα αλλά και επιδιώξεις για την ζωή.

 

14 Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Θεωρώ πώς είμαι από τους τυχερούς από την στιγμή που δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας, οπότε το βλέπω σαν hobby και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ο χειρότερης εφιάλτης θα είναι αφενός να μην έχω δουλειά ή να νιώθω ένα κενό, ότι δεν μπορώ δηλαδή να προσφέρω πλέον τίποτα. Αυτό δεν θα ήθελα να το ζήσω πότε.
15 …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Τί σκέφτεσαι όταν γράφεις; Ποια σκέψη σε πάει κάθε φορά παρακάτω και σ’εμπνέει;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μου τόσο  για την ανθρώπινη και δοτική σου συμμετοχή καθώς και για την τόσο ιδιαίτερη ερώτησή σου! Η αλήθεια είναι πως όταν γράφω δεν σκέφτομαι, μιας και δίνω την πένα στην ψυχή για να εξομολογηθεί…

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου