Μα καλά - αυτός ο χριστιανός από πότε έχει να πλυθεί; Αν ξανασηκώσει το χέρι του για να ξύσει την λιγδιασμένη χαίτη του, θα φύγω από αυτή τη θέση!

Ουστ! Και να πεις ότι δεν υπάρχει νεράκι εδώ, στην Ελβετία! Κάθε τόσο πλημμύρες γίνονται, να οι καταρράκτες, να τα ρυάκια, να κι ο Ροδανός, που φαίνεται στον ορίζοντα να χαϊδεύεται ανάμεσα στους αμπελώνες. Απλά, αν δεν σε μάθουν πέντε πράγματα βασικής υγιεινής στο σπίτι σου -βράστα!

Μωρέ καλά έκανα και σηκώθηκα! Τόσα βαγόνια έχει δα το τραίνο Λωζάνη- Ζυρίχη. Είναι βέβαια ώρα αιχμής, αλλά αφού με κάλεσε η κορούλα να πάω να τη βοηθήσω με ένα φόρεμα για κάποια γιορτή, έγινα σφαίρα και νά ’μαι!

Ουφφφ! Τίγκα όλα τα βαγόνια της δεύτερης θέσης. Εμ, με τη συχνότητα και την ακρίβεια που έχουν τα Ελβετικά τραίνα, τόσοι και τόσοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά- και πολλοί μάλιστα δεν αγοράζουν καν αυτοκίνητα.

Α, καλά... η πρώτη θέση είναι γεμάτη από κουστουμαρισμένους. Γι αυτό λένε ότι οι συμμορίες κλεφτών από Ρουμανία και Γαλλία κάνουν χρυσές δουλίτσες μ’ αυτούς. Κοίτα καλέ αυτόν που κοιμάται κι έχει αφημένη την τσάντα με τον υπολογιστή χύμα πάνω στο τραπεζάκι. Μετά λένε, φταίει ο κλέφτης!

Παρντόν, καλέ μαντάμ! Τι φταίω δηλαδή που τα τακούνια μου παίζουν μια σχετική μουσική από κλακέτες; Τι θέλεις δηλαδή, να τα βγάλω για να διασχίσω ξυπόλητη το βαγόνι της ησυχίας; Σιγά τα ωά! Αν δεν θέλεις να ακούς κιχ, άντε σε κανένα ξωκλήσι!

Αυτά τα σπαστικά να μην είχαν οι Ελβετοί, Θεούλη μου... Όταν βλέπω να σηκώνουν τα φρύδια και να κοιτάνε υποτιμητικά, έτσι μού ’ρχεται να τους σκαμπιλίσω! Άιντε από κει, που από αιγοβοσκοί στις Άλπεις μου γίνατε τραπεζίτες - αλλά φταίμε όλοι εμείς οι άλλοι, που σας κάναμε πλούσιους  και τώρα το παίζετε και ψυχόπονοι  που ανέχεστε εμάς, τους αλλοδαπούς! Μωρέ ας μην ήμασταν εμείς, Ιταλοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι (τώρα τελευταία, δυστυχώς, και τόσοι Έλληνες) να δω τι θα κάνατε, που τα χεράκια σας θα έβγαζαν καντήλες αν έπιαναν μια σκούπα ή ένα φτυάρι. Θα ήταν άραγε ακόμη και τα αγροκτήματά σας τόσο περιποιημένα, με τα γεράνια να φουντώνουν στα μπαλκόνια;

Μουρμουρίζετε ότι σας βρωμίζουμε τη χώρα. Γεγονός είναι ότι, παλιά, μπορούσες να στρώσεις και να φας επί τόπου, στο δρόμο. Τώρα, όλο και κάποια γόπα ή σκουπίδι υπάρχει. Αρχίσατε όμως να χαμογελάτε και τα σούπερ μάρκετ σας γέμισαν ποικιλίες τροφίμων που είχατε δει μόνο στα ακριβοπληρωμένα ταξιδάκια σας.

Ε, όχι μωρέ, σας αγαπάω! Έχετε πολλά καλά στοιχεία, το παραδέχομαι. Άσε που είναι ντροπή να δαγκώνεις το χέρι που σου δίνει ψωμί, εργασία και σιγουριά για σένα και τα παιδιά σου. Απλώς, να... όταν μπαίνω στο τραίνο σας και το βλέπω τόσο καθαρό, τόσο γεμάτο από κόσμο και ζωή, τόσο τακτικό στο ωράριό του, στέλνω νοερά μια ευχή για τα δικά μας τραίνα κάτω στην πατρίδα, που δυστυχώς σαπίζουν αραγμένα σε κάποιες σκουριασμένες γραμμές.

Γιατί δηλαδή, τι παραπάνω έχετε εσείς; Γιατί το τραίνο Αθήνα-Θεσσαλονίκη να είναι μέτριο και όλα τα υπόλοιπα , αν υπάρχουν πλέον δηλαδή, ένα χάλι μαύρο... Υπάρχει πιο όμορφο ταξίδι από το σιδηροδρομικό; Κάθεσαι, αγναντεύεις, σηκώνεσαι, πιάνεις ψιλοκουβέντα- άλλος σε πάει! Αλλά και για σιγουριά, ψυχολογική κυρίως -νοιώθεις και τη γη κάτω από τις ράγες, όχι αέρα και κενά, όπως με τα αεροπλάνα ή τα διπολικά σκέρτσα της θάλασσας μέσα στα πλοία.

Θα μου πεις -εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο κι εγώ ονειρεύομαι έναν ανεβασμένο ΟΣΕ; Τα όνειρα, αγαπητοί μου, είναι δωρεάν και το λίκνισμα του τραίνου ό,τι πρέπει για έναν υπνάκο.

Μα... πότε φτάσαμε κιόλας στη Ζυρίχη;

Άντε να κατεβαίνω κι έχουμε και δουλίτσες!

 

_

γράφει η Φώφη Walter-Κυρλίδου

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!