“…δεν μπορώ να βάλω βαθμό στα πονήματά μου. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να γίνω καλύτερη” – Μελίνα Τούντα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα Μελίνα Τούντα, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της! Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της: Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα . Είναι καθηγήτρια γαλλικών και μητέρα δυο παιδιών. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην συγγραφέα Μελίνα Τούντα, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της!

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της:

Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα . Είναι καθηγήτρια γαλλικών και μητέρα δυο παιδιών. Είναι ιδιοκτήτρια κέντρων ξένων γλωσσών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Έτσι κι αλλιώς …καλημέρα από τις εκδόσεις Λιβάνη, 2012
  • Μια αγάπη δυο ζωές από τις εκδόσεις Λιβάνη , 2010 το οποίο έχει μεταφραστεί και στα αλβανικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεράϊδα
  • Ζητείται μια δεύτερη ευκαιρία,  εκδόσεις Βασιλείου, 2009
  • Το πεντάγραμμο του πάθους, εκδόσεις Βασιλείου , 2005

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Γ’ Βραβείο παραμυθιού με τίτλο «Νίνα μια όμορφη κίτρινη πεταλούδα » στο  13ου λογοτεχνικού διαγωνισμού Κερατσινίου Μάιος του 2013

Επικοινωνία: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

1.Γιατί γράφεις;

Πρωτίστως η συγγραφή είναι κατάθεση ψυχής. Γράφω από εσωτερική ανάγκη που χρειάζεται διέξοδο. Είναι αδύνατο να φανταστώ τη ζωή μου δίχως το γράψιμο.

2.Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Η συγγραφή δε γίνεται κατ’ εντολήν. Για να γίνει κάποιος συγγραφέας δε χρειάζεται ούτε τη συμβουλή κάποιου άλλου αλλά ούτε και την ώθηση. Είναι η πνευματική ανάγκη του που τον ωθεί να το πράξει. Κατά συνέπεια η εσωτερική ανάγκη του για τη συγγραφή δεν του επιτρέπει από μόνη της να την αποφύγει.

3.Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Τα βιβλία μου που ήδη κυκλοφορούν είναι μυθιστορήματα. Μου αρέσει αυτό το είδος και προσπαθώ ώστε ο αναγνώστης να μην μπορεί να υποψιαστεί την εξέλιξη της ιστορίας που διαβάζει. Είναι σημαντικό για μένα με την πλοκή να τον εξιτάρω, να τον προβληματίζω και να του ανατρέπω αυτά που θεωρεί ως δεδομένα. Παρόλα αυτά έχω γράψει παραμύθια και στίχους.

4.Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Η επιλογή του εκδοτικού οίκου είναι σημαντική για κάθε συγγραφέα. Προσωπικά έχω ανάγκη από τον εκδοτικό οίκο να μου δείξει την πίστη του σε κάθε συγγραφική μου προσπάθεια . Αυτός είναι και ο λόγος που για το πέμπτο μυθιστόρημά μου άλλαξα εκδοτικό οίκο όπου εκεί βρήκα την αγκαλιά που χρειάζομαι για να συνεχίσω. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικές οι άριστες και πάντα φιλικές σχέσεις μεταξύ εκδοτικού οίκου και συγγραφέα. Όταν ο εκδοτικός οίκος στηρίζει τους συγγραφείς του τότε οι συγγραφείς από ψυχολογικής πλευράς νιώθουν ευτυχείς και ήρεμοι. Όσον αφορά εμένα αυτού του είδους σχέσεις με κάνουν και γράφω ασταμάτητα.

5.Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες για μένα είναι οι κριτές μου και οι σύμβουλοί μου ταυτόχρονα. Είμαι ανοιχτή σε κάθε κριτική είτε αυτή είναι ευμενής είτε όχι. Η κριτική είναι αυτή που με ωθεί να γίνω καλύτερη.

7.Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πιστεύω ότι η εικόνα που οι αναγνώστες έχουν για μένα είναι θετική. Τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου το επιβεβαιώνουν. Χαίρομαι που έχω πολλούς φίλους και τους ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έχουν κάνει. 10. Δεν μπορώ να βάλω βαθμό στα πονήματά μου. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να γίνω καλύτερη.

11.Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ακράδαντα πως οι συγγραφείς γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Τη λέξη δόξα θα την αντικαταστήσω με τη λέξη αναγνωρισιμότητα. Θεωρώ λοιπόν πως την αναγνωρισιμότητα όλοι οι συγγραφείς την επιδιώκουν. Είναι το οξυγόνο που χρειάζονται για να προχωρήσουν το έργο τους. Όσο για τις όποιες χρηματικές απολαβές θα αλλάξω το ρητό και θα πω πως : Το χρήμα πολλοί εμίσησαν την δόξαν όμως ουδείς.

12.Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Όλοι οι συγγραφείς προσπαθούμε για τον ίδιο σκοπό. Στόχος μας να αγγίξουμε το αναγνωστικό κοινό. Δεν νομίζω πως σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να μας διακατέχει η συμπάθεια ή η αντιπάθεια.

13.Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως ευθύ, ευαίσθητο και τελειομανή. Ως ελαττώματα θα αναφέρω τον αυθορμητισμό μου, το παράτολμο του χαρακτήρα μου και τη δοτικότητά μου. .Δεν μπορώ όμως να πω πως αυτά είναι λόγος να μην νιώθω περήφανη για μένα.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου