Δι’ αλληλογραφίας

Δημοσίευση: 8.09.2015

Ετικέτες

Κατηγορία

by_mail

Μόλις μερικές δεκαετίες πριν η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων δεν είχε την αμεσότητα της σημερινής εποχής. Το κινητό τηλέφωνο, το διαδίκτυο που βρίσκεται πια παντού αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία των σεναριογράφων! Τα μηνύματα και οι πληροφορίες ανταλλάσσονταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς και μαζί με αυτά οι αγωνίες, οι χαρές αλλά και οι πόθοι και τα όνειρα.

Κι όμως, η επικοινωνία αυτή έκρυβε μέσα της κάτι το ρομαντικό, με διάχυτη παντού την προσμονή της παραλαβής της επιστολής από τον ταχυδρόμο! Με τη μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού να αναμιγνύεται με εκείνη από τα συναισθήματα που δημιουργούσαν οι ξεθωριασμένες λέξεις στο ταξιδεμένο γράμμα, η ανάγνωση μετατρεπόταν σε ιεροτελεστία. Ακόμα και η αίσθηση του χρόνου ήταν διαφορετική, αφού ορίζονταν με βάση τον ταχυδρομικό χρόνο.

Με όλες, λοιπόν, τις αισθήσεις να συμμετέχουν, εκείνες οι επιστολές δεν μετέφεραν μόνο λόγια και σκέψεις αλλά κάτι μεγαλύτερο, μετέφεραν κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής και της ελπίδας.

Αναζητούμε κείμενα και ποιήματα με τη μορφή επιστολής (με αποστολέα και παραλήπτη, έστω και φανταστικό)! Με τήρηση όλων των τύπων της επιστολικής αλληλογραφίας, είτε αυτή είναι επίσημη είτε απευθύνεται σε οικεία ή αγαπημένα πρόσωπα. Κάθε συμμετοχή μπορεί να είναι αυτοτελής ή να αποτελεί συνέχεια κι απάντηση κάποιας προηγούμενης. Περιορισμοί ως προς το μέγεθος δεν υπάρχουν, όπως δεν υπήρχαν όταν κάποιος έγραφε ένα γράμμα, ο μοναδικός άλλωστε περιορισμός είναι η συναισθηματική φόρτιση του γράφοντος!

Τις συμμετοχές σας, όπως πάντα, μπορείτε να τις υποβάλετε κάνοντας χρήση της ειδικής φόρμας υποβολής.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Κοζάνη, 3 Δεκεμβρίου

            Αγαπημένη μου,

            Έχω δυο μέρες να κοιμηθώ, τα μάτια μου δεν μπορούν να σφαλίσουν και να χαθούν στον ύπνο όσο σκέφτομαι την αγωνία σου…

 

Οι συμμετέχοντες, αποστέλλοντάς μας τα κείμενά τους, αποδέχονται πως διατηρούν μεν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τους αλλά παραχωρούν το έργο για επεξεργασία και δημοσίευση στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net αλλά και σε ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) το οποίο ενδεχομένως θα δημιουργηθεί με τις ιστορίες αυτές.

Τα κείμενα και τα ποιήματα θα πρέπει να αποστέλλονται ως συνημμένο αρχείο κειμένου (και όχι με αντιγραφή κι επικόλληση εντός του σώματος του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διότι χάνεται η μορφοποίηση) και είναι επιμελημένα και διορθωμένα. Συμμετοχές με κείμενα που έχουν λάθη (ορθογραφικά, συντακτικά, γλωσσικά, στα σημεία στίξης κλπ.) ή δεν είναι επιμελημένες ή δεν αποστέλλονται ως συνημμένο αρχείο κειμένου δε θα γίνονται δεκτές και θα απορρίπτονται χωρίς άλλη ειδοποίηση. Κείμενα που είναι προσβλητικά, χρησιμοποιούν ανάρμοστο λεξιλόγιο, θίγουν πρόσωπα ή θεσμούς, έχουν περιεχόμενο που προωθεί τη βία, τις διακρίσεις, το ρατσισμό κλπ. δε γίνονται δεκτά.

Ακολουθήστε μας

Υπό κώδωνα

Υπό κώδωνα

Φίλη αγαπημένη μου, Ξέρω, θα στενοχωρηθείς με αυτά που θα σου γράψω, αλλά πρέπει κάπου να τα πω, γι’ αυτό δεν είναι οι φίλοι; Έχεις υγιή αφτιά και μυαλό ευρύ και θα με βοηθήσεις, το νιώθω. Αγάπη μου, λόγω της εγκυμοσύνης μου ο καλός μου ο Αντρέας με έχει θέσει υπό...

Αγαπημένο άγνωστο παιδί

Αγαπημένο άγνωστο παιδί

Την βρήκα σε έναν σωρό από σκουπίδια. Μια μικρή, λυπημένη κούκλα με τα μάτια κλειστά, το χέρι της να κρέμεται, τα μαλλιά της ακόμα μακριά αλλά αδύναμα και μπερδεμένα. Θα ήθελε να τη χτενίσεις. Είχε ένα όμορφο φόρεμα κάποτε με έναν ροζ φιόγκο. Δεν μπόρεσα να βρω τα...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Αγαπημένο άγνωστο παιδί

Αγαπημένο άγνωστο παιδί

Την βρήκα σε έναν σωρό από σκουπίδια. Μια μικρή, λυπημένη κούκλα με τα μάτια κλειστά, το χέρι της να κρέμεται, τα μαλλιά της ακόμα μακριά αλλά αδύναμα και μπερδεμένα. Θα ήθελε να τη χτενίσεις. Είχε ένα όμορφο φόρεμα κάποτε με έναν ροζ φιόγκο. Δεν μπόρεσα να βρω τα...

Είμαι κι Εγώ σαν κι Αυτούς

Είμαι κι Εγώ σαν κι Αυτούς

Παππού μου, γεια σου. Ο Τζουνέιντ είμαι. Ήθελα καιρό να σου γράψω, αλλά δεν ήξερα πώς να στείλω το γράμμα. Τώρα βρήκα έναν καλό κύριο, Μπάμπη τον λένε, που ήρθε μια μέρα στον καταυλισμό κι έφερε σοκολάτες στα παιδιά και μου υποσχέθηκε ότι θα στο στείλει αυτός. Είμαστε...

Αγαπημένο άγνωστο παιδί

Στη μικρή μου

Μεγάλωσες μικρή μου και άνοιξες τα φτερά σου. Ώριμη και συνειδητοποιημένη, προχωράς μπροστά, βάζεις τις σκέψεις σου σε τάξη και μελετάς προσεκτικά τις κινήσεις σου, πριν προβείς σε αυτές.  Δεν είναι λίγες οι φορές που αντί να σε συμβουλεύω εγώ, με συμβουλεύεις εσύ....

11 σχόλια

11 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  Αθήνα, 8/9/2015
  Αγαπητό “τοβιβλίο”,

  Βρήκα την πρόσκλησή σας μεγάλη πρόκληση και θα λάβω σίγουρα μέρος…

  Με ειλικρινή και βαθιά εκτίμηση,
  Τζουγανάκη Μάχη

  Απάντηση
 2. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Είναι μια ιδέα τόσο ελκυστική και ενδιαφέρουσα που παρά τις δυσκολίες μου τις προσωπικές, είμαι βέβαιος πως το θέμα θα με ωθήσει να λάβω μέρος καθώς έτσι μου δίδεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου με άλλους.
  Δεν θα πω εύγε στον Κώστα Θερμογιάννη γιατί ξέρει πόσο εκτιμώ τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, τα εύσημα για την ιδέα αυτής της δράσης θα πρέπει να αποδοθούν στον Νίκο Φάκο, ο οποίος και την έριξε στο τραπέζι Χριστόφορε. Μετά βεβαίως, συζητήθηκε με όλα τα μέλη της ομάδας και έφτασε στη μορφή που έχει σήμερα!

   Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Μία ακόμα υπέροχη ιδέα για δράση! Μου αρέσει πολύ ούσα λάτρης της κλασσικής αλληλογραφίας!

  Απάντηση
 4. Βασίλης

  … θα μπορούσε, ίσως λέγω ίσως, το γράμμα ή η επιστολή επιπρόσθετα να ήταν και σε χειρόγραφη μορφή. Μία επισυναπτόμενη φωτογραφία του χειρόγραφου μαζί με το ψηφιακό αρχείο.

  Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα της δράσης είναι ελκυστικότατη!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Βασίλη είναι λίγο δύσκολο να εμφανιστεί σωστά μια τέτοια φωτογραφία, αλλιώς ως ιδέα είναι εξαιρετική!

   Απάντηση
   • Βασίλης

    Έχεις δίκαιο Κώστα. Στη δική μου απόπειρα γραφής “Δι’ αλληλογραφίας” θα το προσπαθήσω και οι συντάκτες θα κρίνουν.

    Καλημέρα μας!

    Απάντηση
 5. Νίκος Φάκος

  Η ιδέα αυτή έγινε πράξη επειδή το περιβάλλον του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net είναι κάτι παραπάνω από φιλόξενο , ο Κώστας Θερμογιάννης , όλοι οι συγγραφείς και οι συντάκτες συμβάλλουν σ’αυτό, οπότε μια ιδέα μπορεί να γίνει λογοτεχνική δράση μόνο με την ομαδική συμμετοχή. Καλοτάξιδη να είναι!!

  Απάντηση
 6. Αθηνά Μαραβέγια

  Είναι πανέμορφο!!!!!!!
  Ενθουσιάστηκα με την ιδέα κι ευχαριστώ, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι από μας, που μας έχει αγκαλιάσει τούτος ο φιλόξενος “τόπος”!!!
  Καλοτάξιδη η ιδέα και μετέπειτα πορεία της!!!!!!!!!!!

  Απάντηση
 7. Βάσω Αποστολοπούλου

  Πολύ πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα ιδέα και πρόταση – κι από ό,τι βλέπω στα σχόλια, έχει ενθουσιώδη αποδοχή από τους φίλους της σελίδας, εμού συμπεριλαμβανομένης φυσικά!

  Απάντηση
 8. Christos Valkanis

  Σας ευχαριστώ πολύ ,για την ευκαιρία που μας δίνετε ,ώστε να δημοσιοποιηθούν τα κείμενά μας,σ΄ έναν σοβαρό ηλεκτρονικό χώρο.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου