«…είμαι κάπως ιδιόρρυθμος. Θεωρώ πολύ κακές τις θετικές κριτικές» – Αλέξανδρος Πεχλιβανίδης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Κοντά σας σήμερα έχουμε τον λογοτέχνη Αλέξανδρο Πεχλιβανίδη τον οποίο και ευχαριστώ για την συμμετοχή του, για τον οποίο μπορούμε να πληροφορηθούμε κάποια πράγματα για τον εαυτό του μές απο το βιογραφικό του που υπάρχει εδώ: Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις;      Η συγγραφή είναι ανάγκη για εμένα. Γενικώς οι […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Κοντά σας σήμερα έχουμε τον λογοτέχνη Αλέξανδρο Πεχλιβανίδη τον οποίο και ευχαριστώ για την συμμετοχή του, για τον οποίο μπορούμε να πληροφορηθούμε κάποια πράγματα για τον εαυτό του μές απο το βιογραφικό του που υπάρχει εδώ:

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 • Γιατί γράφεις;

     Η συγγραφή είναι ανάγκη για εμένα. Γενικώς οι συγγραφείς έχουμε μια εγωιστική μανία να ακουγόμαστε και να εκφράζουμε τις σκέψεις μας.

 • Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

     Έχω προτείνει ανά διαστήματα σε φίλους και φίλες οι οποίοι έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις να τις αποτυπώσουν σε χαρτί. Αν όμως κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει τη συγγραφή ως επάγγελμα πρέπει να αποδεχτεί πως είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα που υπάρχουν.

 • Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

     Με ενδιαφέρουν αρκετά είδη συγγραφής και πιστεύω ότι ένας συγγραφέας πρέπει να μάθει να εξελίσσεται. Προς το παρόν όμως κινούμαι περισσότερο μέσα στα πλαίσια του μαγικού ρεαλισμού και του φιλοσοφικού δοκιμίου. Θεωρώ όμως τρομερά δύσκολη την επιστημονική φαντασία και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω κάτι ανάλογο. Ίσως προσπαθήσω κάποια στιγμή.

 • Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

     Twelve Books. Εκδίδουν δώδεκα βιβλία το χρόνο και τέσσερα απο αυτά είναι του αγαπημένου μου συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς.

 • Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

     Βλέπω τους αναγνώστες περισσότερο σαν συνομιλητές. Άτομα που προβληματίζονται με τα ίδια θέματα που ενδιαφέρουν εμένα και έχουν λίγο χρόνο στη διάθεση τους για να με ακούσουν.

 • Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

      Είμαι κάπως ιδιόρρυθμος. Θεωρώ πολύ κακές τις θετικές κριτικές. Προτιμώ μια αρνητική κριτική με προτάσεις για το πως θα μπορούσα να βελτιώσω κάποιο κείμενο παρά μια καθαρά θετική αντιμετώπιση του τύπου, “καλό είναι.”

 • Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας. Πλέον έχει περισσότερη σημασία ποιον ξέρεις παρά το να ξέρεις να γράφεις. Οι συγγραφείς στην Ελλάδα βιώνουν δυσκολίες οι οποίες δεν υφίστανται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένοι εκδοτικοί οίκοι ζητούν εξωφρενικά ποσά από νέους συγγραφείς τα οποία δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν. Αλλά γενικά η ανάγνωση στην Ελλάδα γνωρίζει μια ύφεση τα τελευταία χρόνια.

 • Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

     Οι συγγραφείς είμαστε περίεργοι άνθρωποι, οπότε δεν είμαι και πολύ χωμένος στους λογοτεχνικούς κύκλους. Δε ξέρω κατά πόσο θα τα πήγαινα καλά με άτομα που κατέχουν τις ίδιες “ψυχώσεις” όπως εγώ.

 • Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

      Πολυμαθής, δημιουργικός, έξυπνος, ψυχωτικός, αναβλητικός, υπερόπτης.

 • Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

      Εφιάλτης θα ήταν να εκδώσω ένα μέτριο βιβλίο. Προτιμώ ένα χάλια βιβλίο παρά ένα αδιάφορο. Ομορφότερο όνειρο το να εκδώσω αλλά λόγω τελειομανίας προς το παρόν όλα τα βιβλία μου παραμένουν σε ένα usb και υπομένουν ένα αιωνόβιο editing.

 • …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

     Ως συγγραφέας ποιοι θεωρείς πως είναι οι λόγοι που πρέπει κάποιος να διαβάσει έργα σου;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Αυτο το αφήνω για να τ’ ανακαλύψουν οι αναγνώστες μας. Κι εφόσον κρίνουν πως τους ταξιδεύουν οι εξομολογήσεις μου στο χαρτί, τόσο θα συνεχίζω να εκφράζομαι με τον πεζό και τον ποιητικό λόγο, δημοσιεύοντας τα έργα μου και διορθώνοντας ότι μεμπτό μπορεί να κουβαλάει η γραφή μου.

Σ’ ευχαριστώ Συγγραφέα μου για την ιδιαίτερη ερώτησή σου!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου