“…είναι μια εσωτερική ανάγκη που με γαληνεύει και με ταξιδεύει” – Τόνια Κοντοπούλου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Τόνια Κοντοπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Γεννημένη στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου και τελείωσα το σχολείο. Σπούδασα Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δουλεύω στο ΚΕΠ της περιοχής μου, όπου ζω με την οικογένειά […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Τόνια Κοντοπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Βιογραφικό

Γεννημένη στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου και τελείωσα το σχολείο. Σπούδασα Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δουλεύω στο ΚΕΠ της περιοχής μου, όπου ζω με την οικογένειά μου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού. Με θυμάμαι πάντα, μ’ ένα βιβλίο στο χέρι.

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Την Τζέιν Όστεν. Μου αρέσει πολύ η εποχή που έζησε και θα ήθελα να μάθω τα πάντα γι’ αυτήν. Μου αρέσει ο ρομαντισμός στα βιβλία της, η υπόνοια του ερωτισμού και ο τρόπος που οι άνθρωποι υποκλίνονταν μεταξύ τους. Επίσης, τη θεωρώ πρωτοπόρο για εκείνη την εποχή.

  1. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη; (Παρακαλώ αναφέρετε και τον εκδοτικό οίκο και τον τίτλο του βιβλίου απ’ όπου δανειστήκατε το απόσπασμα)

«Άδικα πάλεψα, μα σε τίποτα δεν ωφέλησε. Δεν μπορώ πια να καταπνίξω τα αισθήματά μου. Πρέπει να μου επιτρέψετε να σας πω το πόσο βαθιά σας αγαπώ και σας θαυμάζω.»

Από το «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν, Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Με εκφράζει, αλλά δεν είμαι σε αυτό απόλυτη. Μου αρέσει να γράφω περιπετειώδεις ιστορίες, αλλά θα ήθελα να πειραματιστώ σε ένα θρίλερ μυστηρίου. Κάποια στιγμή, θα μου άρεσε να γράψω κι ένα παραμύθι.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Είμαι πολύ νέα σ’ αυτό. Τη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου, αυτό, το πρώτο μου βιβλίο. Μαγεύτηκα πραγματικά.

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Στην έκτη Δημοτικού, όπου σε ένα διαγωνισμό, κέρδισα κι ένα βιβλίο.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Δε θέλησα ποτέ να σταματήσω να γράφω, το κάνω πρώτα για μένα, είναι μια εσωτερική ανάγκη που με γαληνεύει και με ταξιδεύει. Θεωρώ μαγεία το να πλάθω ιστορίες.

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί κάτι μέσα μου, με παρακινεί. Είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Μαγεύομαι απ’ τους ίδιους τους ήρωές μου και θέλω να τους βλέπω να εξελίσσονται. Συνέχεια το μυαλό μου δημιουργεί νέες εικόνες, νέα πρόσωπα, νέα παραμύθια.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δε νομίζω ότι η λιγοστή εμπειρία μου, μου επιτρέπει να συμβουλεύω κάποιον, εξάλλου πιστεύω ότι την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, μας τη δίνει ο ίδιος μας ο εαυτός.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνοδοιπόροι στο μαγικό ταξίδι μου. Με συγκλονίζει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή, μπορεί να διαβάζουν την ιστορία μου κι ο καθένας να παίρνει κάτι δικό του απ’ αυτήν.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θα ήθελα να μάθω, αν μπορούσες να ζήσεις μία μόνο σκηνή απ’ την ιστορία σου, πραγματικά όμως να τη ζήσεις, όπως ακριβώς την περιγράφεις, ποια θα ήταν αυτή και ποιον ήρωα θα ενσάρκωνες.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ευχαριστούμε για την εξομολογητική σου συνέντευξη συγγραφέα μας και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, θα επέλεγα μία ιδιαίτερη σκηνή από το επόμενο βιβλίο που έχω γράψει και βρίσκεται στην διαδικασία της έκδοσης. 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή«Αναγνώστης»,

ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου