Ελένη, του Κώστα Θερμογιάννη

27.12.2018

σχόλια

ΤΙΤΛΟΣ: Ελένη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κώστας Θερμογιάννης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Αλληγορικά

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη

ΕΙΔΟΣ: Νουβέλα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αυτογνωσία, Ελευθερία, Θέληση, Προσωπικός αγώνας, Φαντασία, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ: 176

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ANIMA, 2017

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 1. Ποια είναι η βασική επιδίωξη της Ελένης σε όλο το βιβλίο; Πώς την κρίνεις; Μπορεί να έχει εφαρμογή στη δική μας ζωή; Να γράψεις τις σκέψεις σου σε 120-150 λέξεις.
 2. Αν πιστεύεις ότι ο στίχος του Οδ. Ελύτη «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή» συνδέεται με το βασικό νόημα του κειμένου, να εκφράσεις τις απόψεις σου σε μία-δύο παραγράφους.
 3. Στο βιβλίο αναφέρονται οι λέξεις «Ύλη» και «Ενέργεια». Τι μπορεί να σημαίνουν και ποια η μεταξύ τους σχέση;
 4. Τι μπορεί να συμβολίζει ο εγκλωβισμός της Ελένης στη Σκοτεινή Ύλη, καθώς και η επιτυχία της να απεγκλωβιστεί; Πώς δικαιολογεί η ίδια η Σκοτεινή Ύλη τον εγκλωβισμό των ανθρώπων σε αυτή;
 5. Στο βιβλίο αναφέρεται η αξία του ταξιδιού αλλά και των στόχων. Μπορείς να γράψεις τις σκέψεις σου για τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη και το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Ιθάκη» που θα βρεις εδώ;
 6. Τι μπορεί να συμβολίζουν οι όροι «Νεφέλωμα», «Γαλαξίας» «Σκοτεινή Ύλη», «Κέντρο του Κόσμου» που αναφέρονται στο βιβλίο;
 7. Ποια η γνώμη σου για τον προβληματισμό που εκφράζει η Ελένη, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, για τη σχέση ελευθερίας και φίλων;
 8. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά για τις αντιδράσεις που προκαλούνται, όταν κάποιος υποστηρίζει κάτι αντίθετο σε σχέση με αυτό που πιστεύει η κοινή γνώμη. Μπορείς να αναφέρεις ανάλογα παραδείγματα από την Ιστορία, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να προκαλέσει;
 9. Στο βιβλίο γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά για τη σχέση ελευθερίας και ευτυχίας. Αφού την παρουσιάσεις, να εκφράσεις και τη δική σου γνώμη.
 10. Να σχολιάσεις τις παρακάτω φράσεις του βιβλίου
 • «Η γνώση είναι ευχή αλλά και κατάρα μαζί».
 • «Η αξιοπρέπεια αλλά και η ψυχραιμία είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι όχι μόνο στις δύσκολες αλλά και σε όλες τις στιγμές».
 • «Οτιδήποτε είναι δογματικά βαλμένο μέσα στο μυαλό μας το θεωρούμε ως αξίωμα και είναι αδύνατο να σκεφτούμε πως μπορεί να μην είναι έτσι».
 • «Το πιο μεγάλο μυστικό, αυτό που κανένας δεν κάνει τον κόπο να το σκεφτεί, είναι η ευτυχία. … [Ευτυχία] είναι εκείνες οι μικρές στιγμές που φέρνουν στην καρδιά σου την αγαλλίαση και την ηρεμία. Τη σιγουριά πως η ζωή σου κυλάει με σκοπό και όχι ανώφελα, πως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή δεν είναι το αύριο αλλά το σήμερα, το τώρα. Και το χαμόγελο, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».
 1. Ένα από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο είναι αν η δημιουργία του κόσμου οφείλεται στην τύχη ή σε κάτι ανώτερο. Ποια είναι η δική σου γνώμη γι’ αυτό;
 2. Στο βιβλίο εγείρονται προβληματισμοί για τη σχέση μοίρας και προσωπικής επιλογής. Αφού εμπλουτίσεις τον προβληματισμό σου με αυτό που λέει ο Ηράκλειτος «ήθος ανθρώπω δαίμων», δηλαδή «η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του», να καταγράψεις και τις δικές σου απόψεις.
 3. Ποια μηνύματα πιστεύεις ότι θέλει να μας μεταδώσει ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο; Να εκφράσεις τις σκέψεις σου σε ένα κείμενο.
 4. Εάν έχεις διαβάσει άλλα βιβλία από τη Θεματική Ενότητα «Αλληγορικά», προσπάθησε να τα συγκρίνεις με την «Ελένη», όσον αφορά τα βασικά διδάγματα που μεταδίδουν οι συγγραφείς στους αναγνώστες.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια άρθρου

1 σχόλια

1 Σχόλιο

 1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

  ενδιαφέρον

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου