Η Δέσποινα Γκουτζολίκα συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Δύο παιδικά βιβλία για την αγάπη και την διαφορετικότητα!!   Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί; Με το  μικρό μου όνομα, αν και πολλές φορές μου δίνουν τα ίδια τα παιδιά ένα καινούργιο όνομα ανάλογα πάντα με τον ήρωα του παραμυθιού που τους παρουσιάζω.  Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με […]

 Δύο παιδικά βιβλία για την αγάπη και την διαφορετικότητα!!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Με το  μικρό μου όνομα, αν και πολλές φορές μου δίνουν τα ίδια τα παιδιά ένα καινούργιο όνομα ανάλογα πάντα με τον ήρωα του παραμυθιού που τους παρουσιάζω.

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;  

Αυτό που με ώθησε περισσότερο στον κόσμο του παιδικού βιβλίου είναι η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί . Είναι η επιθυμία  να βγάλεις από μέσα σου τις λέξεις, τις εικόνες, τις περιπέτειες και να οδηγήσεις τους παιδικούς αναγνώστες σου να δουν την όμορφη πλευρά της πραγματικότητας μέσα από ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία. Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μπορείς να ταξιδεύεις μέσα από την συγγραφή και να γίνεσαι ένα με τους ήρωές σου.

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω. Θυμάμαι συγκεκριμένα την αίσθηση που μου άφηνε μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών της η γιαγιά μου… Παραμύθια, που η ίδια έπλαθε με την φαντασία της  και που καθρέφτιζαν ταυτόχρονα τη ζωή της. Κατάφερε μέσα από την εξιστόρηση να μου περάσει υποσυνείδητα τη σημασία εννοιών, όπως η αγάπη, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη.

Μεγαλώνοντας λοιπόν άρχισα και εγώ να σκαλίζω τις λέξεις και να κάνω τις δικές μου ιστορίες. Όμως η ανάγκη να ασχοληθώ με τα παραμύθια και να μιλήσω τόσο στις ψυχές των παιδιών, όσο και σε όσους ενήλικες νιώθουν ακόμα παιδιά, γεννήθηκε όταν έφερα στον κόσμο το γιο μου. Ο ερχομός του ξεκλείδωσε την πόρτα των παραμυθιών και απελευθέρωσε τις μαγικές δυνάμεις που σου επιτρέπουν να δίνεις ζωή και χρώμα στους φανταστικούς ήρωες.

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας έργο;

“Ουπς… ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό!” κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική εδώ και λίγες μέρες και ήδη αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Είναι μία χρωματιστή ιστορία που μιλάει για την διαφορετικότητα και κατά πόσο αυτή μπορεί να μας κάνει να ενωθούμε και όχι να αποξενωθούμε. Μέσα από την εξαιρετική εικονογράφηση του Σταμάτη Παπαδήμου τα παιδιά ταξιδεύουν σε μια καλοκαιρινή περιπέτεια και ολοκληρώνουν το ταξίδι τους  με μια  χρωματιστή καλοκαιρινή γιορτή.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με τα έργα σας;   

Είναι σημαντικό μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες να προσφέρεις σ΄ένα παιδί τα κατάλληλα εφόδια, για να τα κρατήσει σα φυλακτό σε μία γωνιά της σκέψης του και να τα χρησιμοποιήσει, όταν έρθει αντιμέτωπο με τις παγίδες της ζωής κατά την ενηλικίωση. Τι πιο ωραίο λοιπόν, όταν μπορείς να περάσεις μέσα από τις παιδικές ιστορίες μηνύματα για τις αξίες της ζωής και να χαρίσεις μέσα από χρωματιστές πινελιές φαντασίας αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το παν για μας είναι τα παιδιά…

Αν καταφέρουμε να κάνουμε τις παιδικές φατσούλες να χαμογελάσουν και φωτίσουμε λίγο το δρόμο τους, τότε ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος και γεμάτος αγάπη.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Αυτό που θυμάμαι,  είναι οι παιδικές αγκαλιές και η αγάπη που δέχομαι καθημερινά… Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή! Καταφέρνουν μέσα από την αγκαλιά τους να πλημμυρίσουν το μυαλό σου με λέξεις χωρίς καν να μιλήσουν.  

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; είναι δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Σίγουρα το να απευθύνεσαι σε ένα παιδί και να αγγίζεις την ψυχή του είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει  να καταφέρεις από τις ιστορίες να περνάς μηνύματα, να δώσεις πνοή και μορφή στους ήρωές σου μέσα από τις χρωματιστές εικόνες, να δώσεις ρυθμό στις λέξεις, ώστε να αγγίζουν τα βάθη της παιδικής ψυχής. Για να γίνει όλο αυτό, χρειάζεται να πλημμυρίσεις το μυαλουδάκι τους με εικόνες φανταστικές, ήχους και χρώματα μαγικά.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα;

«Γέλα, καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής» είναι η αγαπημένη μου φράση του Γιάννη Ρίτσου, και μου αρέσει να ψιθυρίζω στο αυτάκι του μικρού μου γιου. 

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του βιβλίου;

Όταν νιώσω ότι η μαγεία της γραφής  με έχει εγκαταλείψει!

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως, τα οποία κυκλοφορούν από την Ήρα Εκδοτική:

 

Ουπς… ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό

Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κύριος Σταμάτης Παπαδήμος!

 

Στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένα σπάνιο είδος χταποδιού. Είναι μικρούλι, έχει μεγάλα μάτια και είναι... ροζ! Είναι τόσο χαριτωμένο που οι επιστήμονες το ονόμασαν "αξιολάτρευτο". Όμως, η Ρόζι, ένα από αυτά τα σπάνια χταπόδια, έχει κι άλλα απρόσμενα χαρίσματα, που οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν!

 

Ο φύλακας Άγγελος

Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κύριος Γιώργος Θεοδώρου!

 

Ο μικρός Ηρακλής δεν ξέρει ότι έχει στο πλάι του ένα φύλακα - άγγελο... Όταν θα ακούσει άθελά του μία συνομιλία της μαμάς του με την γιαγιά του, όλα θα αλλάξουν. Και ένα μεγάλο μυστικό θα αποκαλυφθεί...

Μια φορά κι έναν καιρό, και συγκεκριμένα το 1981, σε ένα γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο, γεννήθηκε η Δέσποινα Γκουτζολίκα. Όταν ήταν παιδί, είχε την τύχη να ακούσει αμέτρητα παραμύθια από την καλή της γιαγιά –παραμύθια πότε για μικρούς και πότε για μεγάλους, άλλοτε συναρπαστικά και άλλοτε συγκινητικά.
Μετά μεγάλωσε, σπούδασε και τώρα εργάζεται. Όμως όλα αυτά τα παραμύθια τα κράτησε καλά στην άκρη του  μυαλού της και τώρα ήρθε η ώρα να τα χαρίσει, μαζί με τα δικά της, στο μικρό της γιο αλλά και σε όλα τα παιδιά.
To πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Ο φύλακας Άγγελος" εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο... για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου