Η Δήμητρα Ιωάννου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 31.10.2017

Ετικέτες

Κατηγορία

Κάθε έργο της μοναδικό, όπως η ίδια η ζωή!

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Ανέκαθεν το γράψιμο ήταν για μένα ένα ανοιχτό κανάλι έκφρασης και επικοινωνίας, ενώ ήταν εξαιρετικά καλοδεχούμενη η συναισθηματική αποφόρτιση που μου προσέφερε σε καιρούς χαλεπούς και καταστάσεις δύσκολες. Νομίζω ότι τελικά έγραφα από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, είναι μια υπέροχη συνήθεια που ήρθε στη ζωή μου πολύ φυσικά κι αβίαστα και έκτοτε πορευόμαστε μαζί.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;
Ένα πολύτιμο χαρμάνι στο οποίο αναμειγνύονται μοναδικά η φυσική ομορφιά της Αρχόντισσας του Αιγαίου, της Σύρου, η ιστορία της που χάνεται στους αιώνες, η κλασική αρχιτεκτονική της Ερμούπολης, που την καθιστά ένα απαράμιλλο σκηνικό για μαγικά ταξίδια, η παραδοσιακή γοητεία της Άνω Σύρας, ενώ δεν υπολείπονται το χαμόγελο, η ευγένεια και η φιλόξενη καρδιά των συριανών φίλων μου.

Είναι ένα έργο γεμάτο μυστικά, που επηρεάζουν ζωές του τότε και του τώρα. Ο αναγνώστης τι κερδίζει μέσα από την ιστορία του;
Ο αναγνώστης κατ’ αρχήν κερδίζει ένα ονειρικό ταξίδι στο κοντινό χθες σε έναν πανέμορφο τόπο, όπως ήταν η Σύρος τα μέσα του 19ου αιώνα, ξεφεύγοντας από τη δύσκολη καθημερινότητα που τον συνθλίβει. Επίσης, παρακολουθώντας την ιστορία, βιώνει μοναδικά και έντονα συναισθήματα, ταυτίζεται με τους ήρωες, χαίρεται μαζί τους, άλλοτε θυμώνει, και οπωσδήποτε συμπάσχει. Τέλος, βασικός άξονας του βιβλίου είναι η πάλη του καλού και του κακού. Διαβάζοντας κανείς το συγκεκριμένο έργο συνειδητοποιεί ότι η αρχέγονη πάλη αυτών των δύο δυνάμεων δε συμβαίνει μόνο στη λογοτεχνία, αλλά παντού γύρω μας και οπωσδήποτε μέσα μας και διαπιστώνει, όπως οι ήρωες, ότι είναι τελικά θέμα προσωπικής επιλογής μια συνολική πορεία μέσα στο φως και στην καλοσύνη ή στο σκοτάδι και στους δικούς του ζοφερούς κανόνες.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Ως φιλόλογος πάντα γοητεύομαι από την ετυμολογία των λέξεων και η έμπνευση είναι για μένα αυτό ακριβώς που δηλώνει… Μια μαγική πνοή που έρχεται μέσα μας και αναστατώνει το μυαλό και την καρδιά. Μια ανάσα φρέσκου αέρα που μας γοητεύει, μας συνεπαίρνει, μας κάνει να ονειρευόμαστε και τελικά να εργαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Είναι η δύναμη που φτιάχνει ορατά από τα αόρατα και η ενέργεια που υλοποιεί τη σκέψη… Η έμπνευση είναι θεϊκή και είναι τυχερός όποιος αφήνεται σε εκείνη. Τότε ακολουθούν τα θαύματα…

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Ευτυχώς ως άνθρωπος διαθέτω αυτοπειθαρχία. Προσηλώνομαι στον στόχο μου και δε με φοβίζει η σκληρή δουλειά. Από την άλλη έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου για να καταφέρω να μετουσιώνω την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων σε κινητήριο δύναμη που θα με πάει ένα βήμα παραπέρα. Έτσι έχω μάθει να μην αδρανώ αλλά να λειτουργώ και σε εύκολες και σε δύσκολες καταστάσεις.

Κάθε έργο σας είναι ένα ταξίδι σε μέρη, ιστορίες και έρωτες… Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η θέση του έρωτα στη ζωή και τη λογοτεχνία;
Ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη των πάντων, η ίδια η ενέργεια της ζωής. Αντικείμενο του έρωτα δύναται να είναι ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένας σκοπός. Η δύναμή του φορτίζει το μυαλό και την καρδιά και μας κινητοποιεί να δράσουμε, να εργαστούμε, να προσπαθήσουμε για να πετύχουμε την υλοποίηση του αποτελέσματος που έχουμε ονειρευτεί. Αυτός ο τελικός στόχος μπορεί να είναι μια καλή σχέση ή μια υπέροχη δημιουργία ή οτιδήποτε άλλο μας έχει συνεπάρει σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Αν θέλουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη συγγραφή, ο έρωτας οπλίζει την πένα του δημιουργού και προσωπικά είμαι ερωτευμένη με την κάθε ιστορία τη στιγμή που τη γράφω. Είναι η τελευταία μου σκέψη πριν κοιμηθώ και η πρώτη όταν ξυπνήσω!

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Έχω συγκινηθεί, έχω ταξιδέψει, έχω θυμώσει, έχω κλάψει, έχω γελάσει, έχω διασκεδάσει και τελικά έχω ζήσει χίλιες ζωές μέσα από τα βιβλία. Για αυτό και τα θεωρώ τόσο πολύτιμα!

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
«Πάντα υπάρχει τρόπος!»
Είναι ίδιον του χαρακτήρα μου να μην αφήνω να με πτοούν οι δυσκολίες που συναντώ. Τις αντιμετωπίζω ως προκλήσεις και εργάζομαι σκληρά για να τις ξεπεράσω, βρίσκοντας άλλους δρόμους για να φτάνω στο στόχο μου πάντα όμως με σεβασμό προς το συνάνθρωπο. Αλλιώς δεν έχει αξία…

Ετοιμάζετε κάποιο καινούργιο έργο;
Πάντα! Η συγγραφή είναι μεράκι. Αυτή τη στιγμή ερευνώ, διαβάζω, συλλέγω στοιχεία, σκέφτομαι και με δύο λόγια γεύομαι πρώτη την ιστορία με την οποία μετά θα συνταξιδέψουμε όλοι μαζί, οι φίλοι αναγνώστες κι εγώ. Όπως είπαμε και πριν, είμαι ήδη ερωτευμένη μαζί της και ανυπομονώ να την ερωτευτείτε και εσείς!

Έργα της συγγραφέως από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ

Σύρος 1841 
Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας.
«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο.
Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα.
Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια.
Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι;
Ένα μυθιστόρημα όπου ο έρωτας και το μυστήριο συνυπάρχουν αρμονικά, και η νησιώτικη ντοπιολαλιά ενσωματώνεται αβίαστα στη γραφή της συγγραφέως που ταξιδεύει τον αναγνώστη.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;
Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.
Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!
Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…
Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ

Αθήνα, σήμερα 
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.
Επτάνησα, 17ος αιώνας 
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ

Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται…
Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της;
Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 25 – 26 Μαΐου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 25 – 26 Μαΐου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου