τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Η εξομολόγηση, του Αντώνη Δελώνη

Η εξομολόγηση, του Αντώνη Δελώνη

ΤΙΤΛΟΣ: Η εξομολόγηση

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αντώνης Δελώνης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα της σύγχρονης ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εφηβικοί Έρωτες

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Εφηβεία, Θέληση, Ιερέας, Ναρκωτικά, Οικογένεια/ Οικογενειακά προβλήματα, Σχολείο, Φτώχεια/ Βιοπάλη

ΔΙΑΦΟΡΑ: Α΄ Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

ΣΕΛΙΔΕΣ: 121

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Από πολλούς επισημαίνεται η μεγάλη σημασία της φιλίας, κυρίως για τους εφήβους. Ποια ήταν η επίδρασή της στον πρωταγωνιστή του βιβλίου;
  2. Για ποιους λόγους μπορεί κανείς να στραφεί στον κόσμο των ναρκωτικών; Κάνε μια μικρή παρουσίαση για το θέμα, επισημαίνοντας και τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.
  3. Στο βιβλίο αναφέρεται ο στίχος του Δ. Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο». Με ποια σημασία χρησιμοποιείται; Ποιο περιεχόμενο έχει για σένα; Μπορείς να αναπτύξεις τις σκέψεις σου σε 1-2 παραγράφους.
  4. Αφού διαβάσεις το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Che fece … il gran rifiuto», να σχολιάσεις το περιεχόμενο του στίχου «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι», που αναφέρεται στο βιβλίο.
  5. Με αφορμή την φράση «έκαστος άνθρωπος δύο πήρας φέρει» που αναφέρεται στο βιβλίο, προσπάθησε να βρεις τον μύθο του Αισώπου «Πῆραι δύο» (Οι δύο σάκοι) και να εξηγήσεις το νόημά του.
  6. Στο βιβλίο αναφέρονται οι λέξεις «πλησίστιος», «διακαμός», «ερατεινός». Προσπάθησε να βρεις τη σημασία τους, καθώς και τη χρήση τους σε κείμενα. Έπειτα γράψε από μία φράση για την καθεμιά που να φαίνεται η σημασία της λέξης.
  7. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Παύλου, του παπά-Μάξιμου ή του Φάνη. Τι θα έγραφες στο ημερολόγιό σου σε κάποια στιγμή της υπόθεσης ή στο τέλος του βιβλίου;
  8. Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Πεταλούδα στον ώμο» της Αλίκης Μελισσείδου – Σιαβέλη, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν αρκετές αναλογίες ανάμεσα στα δύο βιβλία. Προσπάθησε να τις καταγράψεις.

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος 

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Εκπαιδευτικά βιβλία

Ημερολόγιο 2020

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος