Select Page

Η επίδραση της Αγίας Γραφής στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού

Η επίδραση της Αγίας Γραφής στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού

 

ΌΤΑΝ αναλαμβάνει κάποιος να μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Δ. Σολωμού αισθάνεται ότι συγκλονίζεται και υψώνεται σε άλλες σφαίρες, σφαίρες εθνικών παλμών, ηθικής, αξιών, ιδανικών, τελειότητας εν γένει. Και τούτο όχι μόνο γιατί ο Σολωμός είναι ο μεγαλύτερος νεοέλληνας ποιητής, ο ιδρυτής της Επτανησιακής σχολής και αυτός που εξέφρασε ακριβέστερα από όλους τους πόθους της Ελληνικής ψυχής, αλλά και γιατί είναι ο Εθνικός μας ποιητής που με το έργο του κατάφερε να εμπνεύσει θάρρος, πίστη, ελπίδα και δύναμη στο ταλαιπωρημένο και αγωνιζόμενο τότε Ελληνικό Έθνος και να το κάνει να πιστέψει ότι ο άνθρωπος είναι δυνατός, όταν μέσα του υπάρχει και ο Θεός. Δεν είναι περίεργο λοιπόν το γεγονός ότι σε πολλά σημεία του έργου του αναφέρεται στην πίστη, στη Θρησκεία, στο Σταυρό που τα θεωρεί ότι είναι τα απαραίτητα και ισχυρότερα στηρίγματα για τον Έλληνα αγωνιστή. Έτσι στις στροφές του Ύμνου προς την Ελευθερία 89 και 92 γράφει

 

"Σου ήρθε εμπρός λαμποκοπώντας/ η Θρησκεία με ένα Σταυρό/ και το δάχτυλο κινώντας/ όπου ανεί τον ουρανό/ σ' αυτό εφώναξε το χώμα/ στάσου ολόρθη Ελευθεριά!/ και φιλώντας σου το στόμα/ μπαίνει μεσ' την Εκκλησιά"

 

Και συνεχίζοντας στις στροφές 97 και 98 δονεί και φλέγει τους Έλληνες, καθώς υψώνεται σε ένα κρεσέντο πίστεως.

 

"Με φωνή που καταπείθει/ προχωρώντας ομιλείς/σήμερ' άπιστοι εη=γεννήθη/ ναι! του κόσμου ο Λυτρωτής/Αυτός λέγει αφουγκραστείτε/Εγώ είμαι Άλφα... Ωμέγα εγώ!/Πέστε πού θ' αποκρυφτείτε/εσείς όλοι αν οργισθώ;"

 

Με την πίστη αυτή ο Σολωμός ενίσχυσε το εξασθενημένο από τη σκλαβιά των 400 χρόνων το Ελληνικό Έθνος. Η έντονη θρησκευτικότητα και η βαθιά του ευσέβεια περνά σε όλη την ποιητική του δημιουργία, όπου 250 περίπου χωρία συμπίπτουν όχι μόνο με την Αγία Γραφή, αλλά και με τους ψαλμούς του Δαυίδ, την Αποκάλυψη του Ιωάννου και πολλά άλλα. Αυτή η θρησκευτικότητα ήταν αφ’ ενός μεν έμφυτη, αφ' ετέρου δε επίκτητη από την επίδραση του μορφωτικό του περιβάλλοντος, από τη μητέρα του και τον ορθόδοξο ιερέα Νικόλαο Κασιμάτη ο οποίος σταλάζει την ευσέβεια στην ψυχή του Σολωμού. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου άλλοτε, είχε γράψει "Ο Σολωμός συνεκινείτο ήδη εκ της παιδικής ηλικίας από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και η Ορθοδοξία τον είχε φέρει πλησίον εις την λογίαν παράδοσιν". Μικρός ακόμη εκκλησιάζετο στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Κουμούτη και λέγεται πως μία ημέρα που τον συνάντησε ο πατέρας του, όταν έβγαινε από τον ναό και τον ρώτησε "Παιδί μου πού ήσουν;" ο Σολωμός απάντησε αδίστακτα και με παρρησίαν "Εις τον ναόν του θεού". Από την Αγία Γραφή δεν αντλεί μόνο τις ιδέες, αλλά επηρεάζεται και λογοτεχνικά. Ποιητικές εικόνες, αλληγορίες, το σχήμα της παλιλλογίας δηλαδή η επανάληψη μιας ή δύο λέξεων που δημιουργούν στο λόγο μεγαλύτερο πάθος και ζωηρότητα ή στίχων που εκφράζουν και παράλληλες έννοιες κατά τρόπο συνωνυμικό π.χ στον 148 ψαλμό του Δαυίδ αναφέρεται "Αινείτε Αυτόν πάντες οι Άγγελοι αυτού. Ανείτε Αυτόν πάσαι αι δυνάμεις Αυτού" και στον ύμνο ο ίδιος συνωνυμικός παραλληλισμός στην 44 στροφή

 

"Ακούω κούφια τα τουφέκια/ ακούω σφίξιμο σπαθιών/ακούω ξύλα, ακούω πελέκια/ ακούω τρίξιμο δοντιών"

 

Πολύ ζωηρή είναι η επίδραση της Αγίας Γραφής και ως προς το ιδεολογικό περιεχόμενο στο έργο του Σολωμού. Πολλά χωρία που τίθενται επικεφαλής των Ιταλικών του σονέτων προέρχονται από το άσμα ασμάτων ή από τη Χριστιανική λατρεία. Η σύλληψις της Παρθένου, ο Ευαγγελισμός, η Γέννησις, ο Θάνατος η Ανάστασις και η Ανάληψις του Κυρίου. Ένα από τα νεανικά του ποιήματα- σονέτα επιγράφεται "Θρησκεία" στην οποία ο Σολωμός αποδίδει λυτρωτική σημασία γι' αυτούς που πιστεύουν "Ποια είναι αυτή που αισθάνομαι να μου εγγίζει/ την καρδιά και να μου αναγαλλιάζει όλες τις αισθήσεις;/ Είναι η Θρησκεία που μεσ' τον ωκεανό της ζωής/ έρχεται τη θνητή καρδιά μου να ανυψώσει/ Όσοι δεν δίδουν σ' αυτή πίστη φλογίζονται/ καμένοι απ' το αιώνιο αστροπελέκι/ και στην κόλαση ίχνη φωτιάς αποτυπώνουν!" Επακολουθεί και άλλο ωραίο σονέτο με τίτλο "Ψαλμός" όπου υπό την επίδραση των ψαλμών της Π. Διαθήκης παρουσιάζεται η φύση να υμνεί το Θεό.

 

"Όλα μιλούν για το Θεό. Μιλεί η γελαστή εμφάνιση/ του φεγγαριού και των άστρων./ Μιλεί το δυνατό μούγκρισμα των καταιγίδων/ Μιλεί της θάλασσας το βαθειό ανατρίχιασμα/ όταν ο ήλιος ξυπνά όλον τον κοσμο/ μιλούν οι αμέτρητες φωνές τους/ και για το Θεό λένε τόσα ωραία πράγματα/ όσα δεν μπορεί να πει το θνητό στόμα!/ όλη η δημιουργία το Θεό παρακαλεί/ κι αισθάνεται από του χορταριού το φυλλαράκι/ ως το ουράνιο ζαφείρι./ Μόνο του ανθρώπου μένει άφωνος ο νους!"

 

Κατά το πρώτο έτος της επανάστασης συνθέτει ένα δεκατετράστιχο στο οποίο προτάσσει το χωρίο του Ησαίου "Εξεγείρου Σιών, ένδυσαι την ισχύν σου Σιών!" Από τότε κυριότερη πηγή εμπνεύσεως γίνεται η πατρίδα, η Θρησκεία, η πίστη και η ελευθερία, τα ισχυρότερα ιδανικά του Έλληνα και μάλιστα του Έλληνα που αγωνιζόταν υπέρ βωμών και εστιών. Η διπλή αυτή πίστη κορυφώνεται στον ύμνο στην Ελευθερία και κυρίως στους στίχους 88-121 που προδίδουν αρκετή βιβλική επίδραση και αποτελούν και το κορύφωμα. Στις σημειώσεις του ποιητή αναφέρονται χωρία και παραπομπές από τον Ησαία, την Αποκάλυψη, την Έξοδο. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του Ησαίου "Αγαλλιάσθω έρημος και ανθείτω ως κρίνον"' και στον ύμνο "Πήγες εις το Μεσολόγγι/ την ημέρα του Χριστού/ μέρα που άνθιζαν οι λόγγοι/ για το τέκνο του Θεού"

Αλλά και στην α' και στη β' στροφή του ίδιου ποιήματος πηγή η οποία εμπνέει την ποιητική αυτή εικόνα είναι ο Προφήτης Ιεζεκιήλ ο οποίος προφητεύει την εθνική αποκατάσταση του Ιουδαικού Έθνους, αλλά και την ανάσταση των νεκρών στο γνωστό του όραμα της ενσαρκώσεως και ζωοποιήσεως των ξηρών οστέων "Και είπε προς με. Προφήτευσον επί τα οστά ταύτα και ερείς αυτοίς. Τα οστά τα ξηρά ακούσατε λόγον Κυρίου. Τάδε λέγει Κύριος τοις οστέοις τούτοις. Ιδού εγώ φέρω εφ' ημάς πνεύμα ζωής". Αυτό ακριβώς το νόημα βρίσκουμε και στις πρώτες στροφές του Εθνικού μας πλέον ύμνου.

 

"Απ' τα κόκαλα βγαλμένη/ των Ελλήνων τα ιερά/ και σαν πρώτα ανδρειωμένη/ χαίρε ω! χαίρε ελευθεριά./ Εκεί μέσα εκατοικούσες/ πικραμένη, ντροπαλή/ κι' ένα στόμα εκαρτερούσες/έλα πάλι να σου πει."

 

Η ποιητική αυτή εικόνα ομοιάζει με τις προφητείες του Ιεζεκιήλ, γιατί και οι δύο παρουσιάζουν τα οστά των Ιουδαίων και των Ελλήνων νεκρά και ακίνητα και προφητεύει και ο Σολωμός την Εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων, όπως ο Ιεζεκιήλ ομιλεί για την ανάσταση των νεκρών των Ιουδαίων. Σε άλλο σημείο του ύμνου διερωτάται γιατί να μην έχει τη φωνή του Μωυσή για να τραγουδήσει και εκείνος την ερχόμενη ελευθερία των Ελλήνων. Είναι το τμήμα το εμπνευσμένο από τον εξόδιον ύμνον των Εβραίων για τη θαυμαστή διάβαση της Ερυθράς θαλάσσης με αρχηγό το Μωυσή. "Αχ! γιατί δεν έχω τώρα/ τη φωνή του Μωυσή;/ μεγαλόφωνα την ώρα/ όπου εσβυούντο οι μισητοί/ Το Θεό ευχαριστούσε/ στου πελάου με λύσσα εμπρός/ και τα λόγια ηχολογούσε/ αναρίθμητος λαός/ Ακλουθάει την Αρμονία/η αδελφή τουΑαρών/ η προφήτισσα Μαρία/ μ' ένα τύμπανον τερπνόν/ Και πηδούν όλες οι κόρες/ με τσ' αγκάλες ανοικτές/ τραγουδώντας ανθοφόρες/ με τα τύμπανα και κειές". Το αυτό ιδανικό της πίστεως και της πατρίδος αποτελεί κύρια πηγή εμπνεύσεως και στους ελευθέρους Πολιορκημένους που θα το αναπτύξουμε σε άλλο κεφάλαιο.

 

της Αλίκης Οικονόμου Γιωτάκου

 

(πηγή εικόνας)

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

1 σχόλιο

  1. AΛΊΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ- ΓΙΩΤΑΚΟΥ

    Πρώτη φορά διαβαζω τις επιδράσεις που δέχεται στην ποίησή του ο Σολωμός από την Παλαιά, την Καινή Διαθήκη, τους ψαλμούς και όλη την Εκκλησιαστική υμνολογία. Με κατέπληξε το κείμενο και με προβλημάτισε. Σολωμός και Θρησκεία και συμβαδίζουν, γι΄αυτό και μεγαλουργεί. Ελίνα Παπαδημητρίου

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!