Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα

24.02.2014

 

 

Ο Χάρης Γαντζούδης μιλάει με τoν Μιχάλη Κουρούβανη για το βιβλίο του 'Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα' από τις εκδόσεις iwrite.gr.

Σε μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω στο προσωπικό του blog «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους». Άρχισα να διαβάζω με ευχαρίστηση τα παραμύθια του. Θέλησα να μάθω περισσότερα για τον κύριο Μιχάλη Κουρούβανη και ανέτρεξα στο βιογραφικό του. Άμεσο, ειλικρινές, με χιούμορ. Πληροφορήθηκα για το βιβλίο του «Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα» και το όνειρό του να ταξιδέψει η ιστορία του σε όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρον, σκέφτηκα και επικοινώνησα μαζί του. Από τη σύντομη αυτή επικοινωνία προέκυψε η παρακάτω συνέντευξη.

Γεννήθηκα…
Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 81, αλλά μεγάλωσα στην επαρχία και συγκεκριμένα στο Ζευγολατιό, ένα μικρό χωριό 32 περίπου χιλιόμετρα απ την Καλαμάτα.

Αποφάσισα να γράψω όταν…
Κατάλαβα πως με έκανε να νιώθω καλά. Το μολύβι και το χαρτί με βοήθησαν να ξεπεράσω μια κάπως δύσκολη περίοδο. Έγραφα σκόρπιες σκέψεις και συναισθήματα, ήταν σαν να τα λέω με τον καλύτερο μου φίλο. Τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα να γράψω και ένα βιβλίο, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όσων αφορά το είδος, απλά ήθελα να γράψω μια ιστορία, να δημιουργήσω έναν δικό μου κόσμο. Το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και το σκεφτόμουν περίπου μια δεκαετία, αλλά δεν το τολμούσα. Μάλλον φοβόμουν πως δεν θα ασχοληθώ αρκετά, όπως συνέβη και άλλοτε στο παρελθόν, με κάποιες άλλες προσπάθειες μου, πέρα απ την συγγραφή. Μέχρι που κάποια στιγμή αντιλήφτηκα πως τα χρόνια περνούσαν και είχα μείνει στην σκέψη. Έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά, και κρυφά απ όλους τα Χριστούγεννα του 2010.

Ασχολούμαι με τη συγγραφή παραμυθιών γιατί…
Γιατί με παραμύθια μεγάλωσα, είτε ακούγοντας τα απ την γιαγιά και τον παππού είτε διαβάζοντας μύθους που προέρχονται απ την αρχαία Ελλάδα και τις παραδόσεις μας, ενώ μεγαλώνοντας γνώρισα μέσα από τα βιβλία, έργα συγγραφέων της φανταστικής λογοτεχνίας όπου πραγματικά λάτρεψα για όλα αυτά που μου έδωσαν και συνεχίζουν να μου δίνουν ακόμα και σήμερα. Τα παραμύθια μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη, μικρό η μεγάλο, από το πιο ψηλό βουνό μέχρι τα βάθη της γης, ακόμα και στο πιο μακρινό μέρος του κόσμου. Μπορούν να μας μιλήσουν για ήρωες που δεν ανήκουν πάντα στο ανθρώπινο είδος. Μπορούν να διδάξουν αλλά και να δώσουν χαρά, ακόμα και να συγκινήσουν. Μου αρέσει να γράφω παραμύθια και να χρησιμοποιώ απλή γλώσσα, την γλώσσα που μιλάω. Τέλος, μου αρέσει να ασχολούμαι με την συγγραφή παραμυθιών γιατί τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα.

Η υπόθεση του παραμυθιού «Ο Μάγος δίχως όνομα» είναι…
Ο μάγος χωρίς όνομα είναι η αρχή, ο πρόλογος ενός μυθιστορήματος φαντασίας που ακόμα βρίσκεται στο ‘’συρτάρι’’ και συνεχώς το επεξεργάζομαι μέχρι να καταφέρω το θεμιτό αποτέλεσμα. Ήθελα να δημιουργήσω μια αρχή, έναν κόσμο, ώστε να τοποθετήσω την ιστορία μου και τους χαρακτήρες της. Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα μιλά για την φυλή των μάγων, που ζούσαν στον ουρανό, σε ένα τεράστιο και όμορφο βασίλειο. Μια ομάδα μάγων αφήνει το βασίλειο του ουρανού και ταξιδεύει σε άλλους κόσμους αναζητώντας γνώση κυρίως, και οτιδήποτε θα έκανε το μέρος τους ακόμα πιο όμορφο. Κάποια στιγμή, ύστερα από πολλές προσπάθειες, οι μάγοι, βρίσκουν ένα μέρος, απαράμιλλης ομορφιάς και αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί. Είναι τόσο όμορφο μέρος και γεμάτο γνώση που αποφασίζουν να το μοιραστούν. Έτσι, οι παντοδύναμοι μάγοι δημιουργούν πλάσματα με την δύναμη της σκέψης τους, αρχικά νεράιδες, ξωτικά, νάνους και αμαζόνες και στην συνέχεια, πολλά άλλα. Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε αυτά τα πλάσματα ώστε να μπορούν να ζουν σαν παιδιά τους.
Ανάμεσα στα πλάσματα αυτά ζει και μια νεράιδα. Φανερώνεται μόνο όταν πέσει το σκοτάδι και χάνεται στο φως του ήλιου. Στον κόσμο αυτό ζει ένας ατίθασος νέος που ανήκει στην φυλή των μάγων. Όνομα δεν έχει μιας και ο νόμος λέει πως θα αποκτήσει όταν ενηλικιωθεί. Όταν ο μάγος χωρίς όνομα θα συναντήσει την όμορφη νεράιδα, μια νύχτα, θα την ερωτευτεί. Σαν μάθει πως δεν μπορεί να χαίρεται την συντροφιά της κατά την διάρκεια της μέρας, η στενοχώρια του όλο και θα μεγαλώνει. Έτσι, θα προσπαθήσει να κρύψει τον ήλιο χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πράξης.

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους μικρούς αναγνώστες της ιστορίας είναι…
Ο μάγος χωρίς όνομα, προσπαθώντας να πετύχει τον σκοπό του, κάνει απερίσκεπτες πράξεις. Για να φέρει την καλή της καρδιάς του πιο κοντά σε αυτόν, όπως ανέφερα και πριν, θα προσπαθήσει να κρύψει το φως της μέρας χωρίς να σκεφτεί τι θα απογίνουν όλα όσα εξαρτώνται από τον ζωοδότη ήλιο. Θα έλεγα πως κι εμείς πολλές φορές προβαίνουμε σε πράξεις τέτοιου είδους. Δεν λέω πως προσπαθούμε να κρύψουμε τον ήλιο βέβαια, αλλά όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει εγωιστικές πράξεις, χωρίς να σκαφτόμαστε τι αντίκτυπο έχει στους γύρω μας.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω…
Ακόμα περισσότερα παραμύθια, με σκοπό να δημιουργήσω μια μεγάλη συλλογή. Αν όλα πάνε καλά, θέλω να εκδώσω ακόμα ένα βιβλίο, μεγαλύτερο σε έκταση απ ότι ο μάγος χωρίς όνομα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.
Επίσης έχω στο μυαλό μου κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα μυθιστόρημα με απλούς καθημερινούς χαρακτήρες. Θα το χαρακτήριζα χιουμοριστική περιπέτεια αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναφερθώ σε αυτό.
Για την ώρα, θα συνεχίσω να μοιράζομαι τις σκέψεις και τα παραμύθια μου με τον κόσμο μέσω του blog Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους.

Ο Μιχάλης Κουρούβανης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1981, ένα χρόνο αργότερα η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Ζευγολατιό, ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας. Μεγάλωσε ακούγοντας τα παραμύθια της γιαγιάς, πλάθοντας με την φαντασία του κόσμους και ήρωες, ενώ το περιβάλλον γύρω του ήταν ο καλύτερος σύμμαχος σε συνδυασμό με την παιδική ανεμελιά. Το παιχνίδι, μια βόλτα στην εξοχή, μια εξερεύνηση, ήταν μέρος του καθημερινού προγράμματος. Ασχολήθηκε με το χειροποίητο κόσμημα, την αγιογραφία και την ζωγραφική με αερογράφο για περισσότερο από μια δεκαετία. Τελικά όμως η αγάπη του για το βιβλίο και συγκεκριμένα για την φανταστική λογοτεχνία, τον ώθησε να κάνει και εκεί μια προσπάθεια. Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα λοιπόν, είναι η πρώτη..

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Εύα Ε. Μαζοκοπάκη: “Το θέμα είναι να μην σταματήσει η καρδιά να εύχεται… “

Εύα Ε. Μαζοκοπάκη: “Το θέμα είναι να μην σταματήσει η καρδιά να εύχεται… “

Η Εύα Ε. Μαζοκοπάκη συνομιλεί με την Ευαγγελία Τζιάκα   Στο βιβλίο σας «Το Μυστικό Μήλο της Εύας» υπάρχουν 12 διηγήματα. Συμβολίζει κάτι για εσάς ο αριθμός 12 και αν ναι τι; Η διηγηματική μου συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα διηγήματα. Ο αριθμός "δώδεκα" συμβολίζει...

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Η Σούλα Τσιάτσιου συνομιλεί με την Ευαγγελία Τζιάκα   Τι συμβολίζει για εσάς η κοιλάδα των πεταλούδων και την επιλέξατε ως χώρο δράσης του παραμυθιού; Πρόκειται για οποιονδήποτε χώρο μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους,  προσφέροντάς τους θετικότητα, γαλήνη, χαρά,...

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

5 σχόλια

5 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Τα παραμύθια μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη, μικρό η μεγάλο, από το πιο ψηλό βουνό μέχρι τα βάθη της γης, ακόμα και στο πιο μακρινό μέρος του κόσμου.”

  Κι έχουμε τόση ανάγκη από τέτοια ταξίδια μαγικά, φίλε μου Μιχάλη! Μικροί και μεγάλοι – ίσως ακόμη περισσότερο οι τελευταίοι!

  Απάντηση
 2. Μαργαρίτα Αρβανίτη

  Κύριε Γαντζούδη ωραία η επιλογή σας να μας παρουσιάσετε το βιβλίο “Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα” του Μιχάλη Κουρούβανη . Πραγματικά ένοιωσα να με ταξιδεύει και μου άρεσε διότι πέρα από παραμυθένιο σκηνικό δίνει και ωραία νοήματα περί πράξεων που πολλές φορές δεν υπολογίζουμε τις συνέπειές τους προκειμένου να πετύχουμε προσωπικούς σκοπούς! Πιστεύω ότι το παραμύθι είναι πολύ σπουδαία και δύσκολη υπόθεση γιατί απευθύνεται σε ηλίκιες στις οποίες, επειδή δεν υπάρχει κριτικός στοχασμός για αποδοχή ή απόρριψη , η όποια πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση γίνονται γνώσεις στα παιδιά , που δύσκολα πολλές φορές τις αποχωρίζονται για να υιοθετήσουν το σωστό στη θέση του λάθους, αν υπάρχει! . Οι παραμυθάδες θα πρέπει να είναι πολύ πιο σωστοί από κάθε άλλο συγγραφέα γιατί απευθύνονται σε πολύ “ευάλωτες ηλικίες ” οπότε τα νοήματα των γραπτών πρέπει να είναι πολύ προσεγμένα. Θα σταθώ στο σημείο που αναφέρει ο κ. Κουρούβανης……”γιατί τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα” . Επειδή τα παραμύθια τα γράφουν άνθρωποι, με σκέψεις , απόψεις και τοποθετήσεις ζωής τις οποίες πιστεύουν για σωστές…γιατί αν δεν τις πίστευαν δεν θα τις είχαν θα είχαν κάποιες άλλες , αν δεν είναι σωστές οι απόψεις τους ,συνειδητά ή ασυνείδητα , περνάνε εκ των πραγμάτων στα παιδιά λάθος μηνύματα . Υπάρχουν παραμύθια γεμάτα από λάθη! Γι αυτό και είναι πολύ ωραία υπόθεση το σωστό παραμύθι! Το παραμύθι που τέρπει, γεννάει αισθήματα όμορφα, πλουτίζει τη φαντασία κα συγρχρόνως λέει κα χρήσιμα για τη ζωή πράγματα. Διλαδή να διαπαιδαγωγεί σωστά μέσα από την ευχαρίστηση. Ετσι ωραία ακούγεται και το παραμύθι του κ. Κουρούβανη! Καλή συνέχεια του εύχομαι για σωστά και ωραία παραμύθια και σε σας να μας παρουσιάζεται σαν το σημερινό ενδιαφέροντα θέματα!

  Απάντηση
 3. Effrosyni Moschoudi

  Υπέροχο άρθρο! Μπράβο σας που προβάλλατε τον Μιχάλη Κουρουβάνη – έναν πραγματικά αξιόλογο παραμυθά και άνθρωπο! Επίσης, θεωρώ πως είναι καλό να προβάλλετε όσο το δυνατόν περισότερο εμας τους ανεξάρτητους συγγραφείς αφού είμαστε τόσοι λίγοι και εδώ στην Ελλάδα της κρίσης ειδικά, είναι μηδαμινές οι ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή και το έργο μας! Μιχάλη, σου εύχομαι καλή δύναμη, υπομονή και πάντα να έχεις την πολύτιμη έμπνευση που χρειάζεται για να μετατρέπεις το χρυσάφι του ήθους σου σε πολύτιμες ιστορίες για τα παιδιά. Η νέα γενιά και η παρηκμασμένη κοινωνια μας γενικότερα τα έχει πραγματικά ανάγκη!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Κυρία Μοσχούδη θα είναι μεγάλη η χαρά μας να συνεργαστούμε για να παρουσιάσουμε το έργο σας. Μπορείτε αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο email [email protected]. Είμαι στη διάθεσή σας!

   Να έχετε ένα όμορφο βράδυ!

   Απάντηση
   • Effrosyni Moschoudi

    Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση κύριε Θερμογιάννη. Θα σας στείλω μήνυμα αν και αμφιβάλλω κατά πόσο θα σας ενδιαφέρει το έργο μου διότι είναι γραμμένο στα Αγγλικά. Πάντως, θα έχετε νέα μου σύντομα. Και πάλι σας ευχαριστώ!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου