Η κρυφή μελωδία στις “ανάσες των εραστών”

1.09.2014

© Σάκης Αθανασιάδης
εκδόσεις "τοβιβλίο"
ISBN: 978-618-81129-9-5

Παρακολουθούμε τις τάσεις της νεώτερης ποιητικής γενιάς και τους εκπροσώπους της με πάθος. Γιατί η ποίηση γίνεται το καλλιτεχνικό όχημα έκφρασης των συναισθημάτων και των μηνυμάτων μιας γενιάς που βιώνει τις δικές της ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες. Άλλωστε, η ποίηση ως έργο τέχνης μεταφέρει μηνύματα, διότι τελικά ποίηση χωρίς μήνυμα είναι μία πόρτα κλειδωμένη, είναι απλά μία γραφή χωρίς ουσία.

Στην ποίηση όμως οφείλουμε να εντάξουμε και εκείνα τα έργα που θα ονομάζαμε -κατά το πολυδούρειο σχήμα- τραγούδια, ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμα μελοποιηθεί. Η μελωδία είναι εκείνη που θα φέρει την ποίηση σε περισσότερο κόσμο. Ωστόσο, η βάση της δεν παύει να είναι ο στίχος.

Ένα τέτοιο δρόμο μεταξύ κοινωνικής ποίησης και στίχων τραγουδιών ακολουθεί και ο Σάκης Αθανασιάδης. Από το 2009 κινείται στο στενό πέρασμα από την ποίηση στο τραγούδι. Από την πεζογραφία μεταβαίνει στον έμμετρο λόγο για να επιστρέψει στη νουβέλα και το μυθιστόρημα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1988 με την ποιητική συλλογή Σαν θεατές, για να ακολουθήσουν το Δικαίωμα Άρνησης (Σικυώνιος, 1990), Σε ηλικία παραίτησης (Άποψη, 1993), Ο μικρός ήλιος (Άποψη, α΄ έκδοση 2009), Τα παπούτσια του μάγου χρόνου (Άποψη, α΄ έκδοση 2013, β΄ έκδοση 2014 ), ενώ παράλληλα εκδόθηκαν η νουβέλα Υπακοή εις τους ανωτέρους  (Ταχυδρομική, 1989), Η λεωφόρος των αθώων (διηγήματα, Απόπειρα, 1998), Η συμμορία του απογεύματος (διηγήματα, Ιωλκός 1999) και Το φιλί της Δευτέρας (μυθιστόρημα, Ιωλκός 2001).

Είναι ένας άνθρωπος των γραμμάτων που ενδιαφέρεται για την ουσία του έμμετρου στίχου και της μουσικής. Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία αποζητά το νέο ελληνικό τραγούδι με κατεύθυνση κοινωνική ως στήριγμα, ο Σάκης Αθανασιάδης συμβάλλει σημαντικά. Το τραγούδι μπορεί να γίνει πυξίδα, όπλο, αφορμή αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού της στάσης μας.

Η στιχουργική του είναι κατά βάση κοινωνικής έμπνευσης. Η κρίση αποτυπώνεται με έντονα χρώματα στο έργο του. Η οικονομική δυσχέρεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση, οι αγωνίες για την επιβίωση και τις σχέσεις αποτελούν τα θεμέλια της ποιητικής του. Μα η ποίηση του Σάκη Αθανασιάδη δεν είναι πολιτική (τουλάχιστον με τον προσδιορισμό που δίνουμε στον όρο). Είναι κοινωνική.

Το ερωτικό συναίσθημα εμπλουτίζει τη συλλογή. Ακόμα και μέσα στους κοινωνικούς στίχους ο έρωτας είναι διάχυτος. Δεν είναι εκείνο το ερωτικό κάλεσμα που ανταμώνουμε σε λαϊκίστικα άσματα (ψευδεπώνυμα λαϊκά). Ο έρωτας δεν είναι ένα ξεκομμένο συναίσθημα από την κοινωνία. Ενυπάρχει στην κρίση ως το μοναδικό στήριγμα του ατόμου.

86 έμμετρα ποιήματα, 86 συνθέσεις, 86 κοινωνικά κι ερωτικά τραγούδια, σπαράγματα μιας κοινωνίας σε τρικυμία, κατάθεση ψυχής του Σάκη Αθανασιάδη.

τοβιβλίο.net και οι εκδόσεις τοβιβλίο παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Σάκη Αθανασιάδη "οι ανάσες των εραστών". 

Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα κάνοντας κλικ στην εικόνα πιο κάτω

download_64px

ποιητήςΣάκης Αθανασιάδης | εκδόσεις:  τοβιβλίο | είδος: ποίηση| σελίδες: 102

εκδοτική επιμέλεια - σελιδοποίηση: Δήμος Χλωπτσιούδης | ISBN: 978-618-81129-9-5

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου