Η οργή του Τυφλού ποταμού, της Εύας Μαζοκοπάκη

17.07.2020

σχόλια

Με το κοινωνικό μυθιστόρημα Η οργή του Τυφλού ποταμού, η Εύα Μαζοκοπάκη πραγματοποιεί το συγγραφικό της ντεμπούτο και θέτει τις βάσεις για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια στον χώρο.

Το Καλούδι, ένα μικρό πεδινό χωριό της Κρήτης κοντά στον Τυφλό ποταμό, θα γίνει το σκηνικό όπου θα διαδραματιστεί μια ιστορία γεμάτη ψέματα, μίσος, φόβο, αγάπη, πόνο, απελπισία, κρίματα και δολοπλοκίες. Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκα και κρυμμένα μυστικά, ικανά να καταστρέψουν συθέμελα οικογένειες, υπολήψεις, ζωές. Μια ιστορία που παραμένει θαμμένη στα σκοτάδια για πολλά χρόνια, ώσπου να έρθει τελικά στο φως.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Αλέξανδρος Σταύρου, αρχοντόπουλο και μοναχογιός του πανίσχυρου άρχοντα της περιοχής, Αετού, ερωτεύεται τη νεαρή κόρη της υπηρέτριάς τους. Όμως ο έρωτας των δύο νέων είναι καταδικασμένος, αφού η μητέρα του αποφασίζει να παντρέψει τον Αλέξανδρο με την κόρη ενός παλιού της γνώριμου. Αυτό που κανείς δεν ξέρει είναι πως στην πραγματικότητα αναγκάζεται να υποκύψει στον εκβιασμό του άντρα, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι ένα παλιό της μυστικό και απειλεί να το αποκαλύψει. Κι έτσι υφαίνει μια πανούργα παγίδα, με θύμα τον ίδιο της τον γιο.

Ο άρχοντας Αετός, ανήμπορος από τις περιστάσεις να αντιδράσει, βλέπει τον γιο του να παντρεύεται μια γυναίκα που δεν αγαπάει. Και βλέπει επίσης την ιστορία να επαναλαμβάνεται, αφού ακριβώς τα ίδια έζησε και εκείνος περίπου τριάντα χρόνια πριν, όταν ο πατέρας του τον ανάγκασε να παντρευτεί μια γυναίκα που απεχθανόταν. Αυτό που δεν ξέρει είναι πως και ο δικός του πατέρας είχε πέσει θύμα εκβιασμού για μια ανόσια πράξη που είχε κάνει.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού κοριτσιού το καλοκαίρι του 1930 είναι αυτή που σηματοδοτεί την αρχή όλης της ιστορίας και στοιχειώνει τρεις γενιές της οικογένειας Σταύρου. Μόνοι μάρτυρες όλων των δραματικών γεγονότων που ακολούθησαν, ο Τυφλός ποταμός και ένα παράξενο πλάσμα, που ζει αποτραβηγμένο για χρόνια μέσα στο δάσος. Όμως θα έρθει τελικά η στιγμή που τα μυστικά θα πρέπει να αποκαλυφθούν. Και όταν τα στόματα ανοίξουν, οι αλήθειες έρθουν στο φως και τα ορμητικά νερά του ποταμού ξεχειλίσουν, άλλων οι ζωές θα πνιγούν από την οργή του κι άλλων θα ξεπλυθούν από τον πόνο και τα βάσανα και θα λάμψουν, πεντακάθαρες πια, στον ήλιο…

Η συγγραφέας έχει επιλέξει ένα μικρό χωριό στην Κρήτη ως το ιδανικότερο σκηνικό για να στήσει την ιστορία της, θέτοντας έτσι ήδη εξαρχής ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν και εξελίσσονται οι ήρωές της και τα όσα συμβαίνουν στις ζωές τους. Μια μικρή, κλειστή κοινωνία, όπου μοιραία κάποιες καταστάσεις και συμπεριφορές φαντάζουν όχι απλά αποδεκτές, αλλά και αναμενόμενες. Σε μια τέτοια κοινωνία υπάρχουν σε πιο έντονο βαθμό οι ταξικές διαφορές, τα κοινωνικά στίγματα, οι προκαταλήψεις και τα μυστικά που όλοι ξέρουν αλλά για τα οποία κανείς δεν μιλά. Ειδικά όταν μιλάμε και για παρελθόντα χρόνο και άλλες εποχές.

Η ιστορία της Εύας Μαζοκοπάκη διαθέτει τα χαρακτηριστικά που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει «κλισέ», τα οποία ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου και θεριεύουν όσο η πλοκή προχωρά. Όμως, δεν οφείλονται σε έλλειψη φαντασίας εκ μέρους της συγγραφέως ή στην πρόθεσή της να εντυπωσιάσει χρησιμοποιώντας τον «εύκολο» δρόμο. Απλά, γεγονότα σαν αυτά που εκτυλίσσονται δεν ήταν ασυνήθιστα τα χρόνια εκείνα, ειδικά στις κλειστές κοινωνίες, και πιθανότατα θα θυμίσουν στον αναγνώστη ανάλογα περιστατικά που έχει ζήσει ο ίδιος ή έχει ακούσει από αφηγήσεις μεγαλύτερων. Η συγγραφέας αφουγκράστηκε αυτούς τους ψιθύρους του παρελθόντος και έπιασε τον παλμό τους, μετουσιώνοντας πραγματικές ανώνυμες ιστορίες σε μυθιστόρημα.

Το πολυπρόσωπο αυτό μυθιστόρημα έχει πολλούς ήρωες -με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να αποτελείται από κατοίκους του Καλουδιού- οι χαρακτήρες των οποίων διατηρούν την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά τους. Καθένας κουβαλά τις εμπειρίες της ζωής του, τις επιρροές από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του και το πώς ανατράφηκε μέσα σε αυτό, την εποχή στην οποία έζησε κ.α. και καταθέτει τις προσωπικές του αλήθειες στο χαρτί, απογυμνώνοντας τον εαυτό του στα μάτια του αναγνώστη. Κάποιοι από αυτούς είναι συμπαθητικοί, άλλοι όχι. Κάποιοι έχουν ηθικές αξίες, κάποιοι όχι. Κάποιοι είναι θύτες, κάποιοι θύματα. Χαρακτήρες δυνατοί, ολοκληρωμένοι, ψυχογραφημένοι με τρόπο βαθύ κι αιχμηρό. Καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με προτερήματα και ελαττώματα, ρεαλιστικοί και όχι χάρτινοι και άψυχοι, όλοι τους πάλλονται από ζωντάνια και ενέργεια.

Όλα αυτά όμως πηγάζουν πρωτίστως από το ταλέντο της συγγραφέως. Άριστη γνώστρια της ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο πλούσιο και γλαφυρό, η Εύα Μαζοκοπάκη αφηγείται με ροή γρήγορη και μεστή, με ευαισθησία, μαεστρία και παραστατικότητα μια ιστορία πολυδιάστατη, με πολλές διαφορετικές πτυχές: τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ηθικές αξίες, την πάλη του καλού με το κακό, τα ψέματα, τις αλήθειες, τις ενοχές, τις τύψεις, τα λάθη, τη δικαιοσύνη, την τιμωρία, την κάθαρση, τη λύτρωση. Οι ανθρώπινες επιλογές και η Μοίρα πλέκουν το γαϊτανάκι της ζωής του καθενός, όμως έρχεται η στιγμή που όλοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να ανταμειφθούν ή να πληρώσουν για αυτές. Άλλωστε, η ιστορία το έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου: η Ύβρις πάει χέρι-χέρι με την Άτη, μέχρι να προκληθεί η Νέμεσις και τελικά η Τίσις, ώστε να επέλθει η κάθαρση και να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Αφεθείτε να παρασυρθείτε από την ιστορία της «Οργής του Τυφλού ποταμού», η οποία υπόσχεται να σας ταξιδέψει και να σας συγκινήσει με την αλήθεια της.

Ακολουθήστε μας

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Τι είναι το τάμπλετ και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή τους και πώς οφείλουν να το χειρίζονται; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι κανόνες να θεσπίσουν; Είναι καλό ή κακό να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή στα...

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Επιμέλεια άρθρου Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου