Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα της Λίνας Μουσιώνη

19.09.2014

Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να διαπιστώνουμε ότι οι εκδοτικοί οίκοι τολμούν να εκδώσουν βιβλία με τόσο πλούσια εικονογράφηση όπως το προαναφερθέν βιβλίο αλλά και όπως το νέο βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη από τη Λάρισα. «Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα» είναι ένα ρομαντικό παραμύθι με πλούσια επίσης εικονογράφηση από τη Μαιρηλία Φωτιάδου, μία επίσης πολύ αξιόλογη και φροντισμένη έκδοση από την Ελληνοεκδοτική.

Η Κουμ Κουάτ είναι κόρη του βασιλιά Περγαμούντου και έχει όλα τα καλά που μπορεί να έχει μία πριγκίπισσα αλλά και κάτι ακόμη: αμέτρητα χαμόγελα στη διάθεσή της, να τα φοράει αναλόγως την περίσταση. Μέχρι που έρχεται η αποφράδα μέρα, οπότε τα χαμόγελα πέφτουν θύματα ληστείας από τον δράκο Πικροβόλη. Το βασίλειο αναστατώνεται καθώς δεν γνωρίζει το δράστη, ώσπου ο μαθητευόμενος κηπουρός Λεμονόκαρδος αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ερευνά τη ληστεία. Καταλήγει στο δράκο, ο οποίος αρνείται να του επιστρέψει τα ψεύτικα χαμόγελα της Κουμ Κουάτ, καθώς με αυτά διασκεδάζουν απίστευτα τα δρακάκια, του χαρίζει όμως ένα κρυστάλλινο δάκρυ. Ο Λεμονόκαρδος δίνοντας το δάκρυ αυτό στην πριγκίπισσα εκείνη χαμογελάει, γιατί είναι δάκρυ αληθινό, δικό της, και έτσι βρίσκει και πάλι την χαρά και το αληθινό πλέον χαμόγελό της.

Εξαιρετικό παραμύθι, ευφάνταστο, χαριτωμένο, με πολύ χιούμορ, με μέτρο και ρυθμό στην αφήγηση η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ πέρα από διασκεδαστική είναι και ένα θέμα, που προσφέρει εναύσματα για συζήτηση με τα παιδιά σε θέματα που αφορούν στην αλήθεια και το ψέμα στη ζωή μας, στην ειλικρίνεια και την υποκρισία, που χαρακτηρίζει συχνά τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές. Εφαλτήριο για ερωτήματα όπως πώς να διακρίνουμε το ψέμα και την υποκρισία στους ανθρώπους, γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν και γιατί τα υψηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα είναι πιο επιρρεπή σε αυτά τα χαρακτηριστικά και πώς η ειλικρίνεια και η αλληλεγγύη είναι χρήσιμες αρετές για όλους, όχι μόνο όσους είναι αδύναμοι αλλά και για τους φαινομενικά δυνατούς. Μήπως ο καθένας χρειάζεται την βοήθεια του συνανθρώπου του άσχετα από κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα;

Ευχάριστο και πολύχρωμο σε νοήματα και εικόνες βιβλίο, που θα ευχαριστήσει τα παιδιά, και θα τα ταξιδέψει σε φανταστικούς κόσμους και με τη βοήθεια της πολύ ωραίας εικονογράφησης της Μαιρηλίας Φωτιάδου.

 

_

γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου