Η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μια καταξιωμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μας παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα!   Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι πως κάποιοι εμπνευσμένοι δάσκαλοι είχαν επισημάνει το ταλέντο μου στη γραφή. Ωστόσο, δεν πίστεψα ποτέ πως θα μπορούσα να γράφω επαγγελματικά μέχρι που έκανα ένα πέρασμα από τη δημοσιογραφία. […]

Μια καταξιωμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μας παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα!

 

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;

Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι πως κάποιοι εμπνευσμένοι δάσκαλοι είχαν επισημάνει το ταλέντο μου στη γραφή. Ωστόσο, δεν πίστεψα ποτέ πως θα μπορούσα να γράφω επαγγελματικά μέχρι που έκανα ένα πέρασμα από τη δημοσιογραφία. Εκεί ανακάλυψα πως δεν μου ταίριαζαν οι στυγνές ειδήσεις, πως μέσα μου γεννούσα δικές μου ιστορίες. Ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου παιδικά βιβλία τα οποία βρήκαν απήχηση από τους μικρούς αναγνώστες. Τότε πήρα τη συνειδητή απόφαση να γράφω επαγγελματικά. Ίσως επιτέλους πίστεψα στον εαυτό μου και στα λόγια αυτών των «μαγικών» δασκάλων.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Από τη φύση μου μ’ αρέσει να κάνω πολλά πράγματα συγχρόνως. Αρκετές φορές δυσκολεύομαι να βρω τον χρόνο και την αφοσίωση που απαιτεί η γραφή.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Πνοή.

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι και το πρώτο μυθιστόρημα ενηλίκων που  έχω γράψει ύστερα από τη συγγραφή περίπου 40 βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Πριν τρία χρόνια ξεκίνησα να ερευνώ μια ιστορία που αφορούσε τρεις γενιές Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Τελικώς η μία ιστορία χωρίστηκε σε τρεις αφού αποφάσισα να γράψω τριλογία, το κάθε βιβλίο να μιλά για μια διαφορετική γενιά μεταναστών. Το «Μόνο τα μάτια μένουν» είναι το πρώτο της σειράς, ξεκινά το 1920 σ’ ένα ορεινό χωριό του Ταΰγετου και καταλήγει το 1954 στην Αμερική όπου ο πρωταγωνιστής ευελπιστεί να ακουμπήσει τα όνειρα του. Εμπνεύστηκα την ιστορία από τα δικά μου βιώματα ως Ελληνοαμερικανίδα, η οποία κατάγεται από ένα ορεινό χωριό του Ταΰγετου. Μπήκα βαθιά μέσα στις ρίζες μου, μέσα στις ιστορίες των προγόνων μου και γεννήθηκε αυτό το μυθιστόρημα. Ωστόσο έπεται συνέχεια.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Η έμπνευση είναι το ξάφνιασμα, είναι η λάμψη που φωτίζει το νου αναμένοντας να απλωθεί σαν φωτεινό πέπλο στις σελίδες των βιβλίων.

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Γεννιέται κανείς με το ταλέντο όμως απαιτείται μάθηση και σκληρή δουλειά για να γίνει κανείς συγγραφέας.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο, που έχετε διαβάσει;

Πάρα πολλές φορές. Με αγγίζουν τα βιβλία που αγκαλιάζουν το συναίσθημα με τον συλλογισμό.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Κάθε εμπόδιο για καλό.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως από τις εκδόσεις Ψυχογιός:

 

Μυθιστόρημα

ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΝΟΥΝ

Ο κόσμος, οι άνθρωποι, όλα αλλάζουν. Όπως τα σύννεφα στον άνεμο, έτσι κι αυτοί λαχταρούν να ταξιδέψουν, να ποτίσουν κάποια γη. 

 

Η ζωή του Περικλή Καλαμάνου φαντάζει προκαθορισμένη από τη μοίρα, ήδη από τη γέννησή του. Ο πρώτος έρωτας στο πρόσωπο της Γιασεμής θα σημαδέψει την καρδιά του, αλλά τα χρόνια είναι δύσκολα, είναι χρόνια πολέμου. Ο Περικλής θα βρεθεί στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και θα αναλάβει τον ρόλο του προστάτη και στη συνέχεια του συντρόφου της νεαρής Αλιάννας. Όταν ανακαλύψει τυχαία τα κρυμμένα γράμματα της θείας του, η οποία είχε εξαφανιστεί χρόνια πριν, θα αποφασίσει να αλλάξει ρότα. Από το ορεινό χωριό του Ταΰγετου θα ταξιδέψει στην Αθήνα και έπειτα στην άλλη άκρη της Γης.

 

Στην Αμερική τα όνειρά του θα λάμψουν σαν άστρα στον ουρανό. Όμως τα όνειρα απρόσμενα θα σκορπίσουν, όταν στο διάβα του εμφανιστεί και πάλι η Γιασεμή. Ο Περικλής θα βρεθεί αντιμέτωπος μ’ ένα σκληρό δίλημμα: θα ακολουθήσει το πρόσταγμα της καρδιάς του ή θα μείνει πιστός σε ό,τι του υπαγορεύει η συνείδησή του; 

 

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη μετανάστευση και τη φυγή, μέσα από μάτια που επιθυμούν και λησμονούν συνάμα…

 

Παιδική λογοτεχνία:

 

Η ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΥ

Τη γιαγιά μου τη λένε «Τσιμπηματού» και μου λένε ότι της μοιάζω πολύ. Τσιμπηματού δεν είναι το αληθινό της όνομα. Κατερίνα είναι, όπως και το δικό μου. Όμως Τσιμπηματού τη φωνάζουν από μικρή γιατί τσιμπούσε μπράτσα και πόδια, κοιλιές και πλάτες! Κανείς δε συμπαθεί μια Τσιμπηματού! Όμως εγώ την αγαπώ… κι ας της μοιάζω πολύ.

 

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΟΥΜΠΟΪΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ

Μια μέρα η νονά μου μου έφερε τις πιο φανταστικές μπότες του κόσμου.  Ήταν κόκκινες, κατακόκκινες καουμπόικες μπότες. Με αυτές ταξιδεύω στην Άγρια Δύση καβάλα στο άλογο μου. Γνωρίζω Ινδιάνους και πίνω γάλα σε σαλούν. Κάνουν και έναν τέλειο ήχο: ΚΛΑΠΑ-ΚΛΟΥΠΑ, ΚΛΑΠΑ-ΚΛΟΥΠΑ! Γιατί, όμως, μου τις βγάζει η μαμά; Γιατί μου τις κρύβει; Αφού με τις κόκκινες καουμπόικες μπότες μου ταξιδεύω και ονειρεύομαι...

 

ΡΟΖ ΜΑΛΛΙΑ

Όταν γεννήθηκε η Θάλεια, όλοι έμειναν άναυδοι. Στο μικρό της κεφάλι είχαν φυτρώσει τρυφερές στρώσεις από ροζ μαλλιά. Ήταν τόσο εντυπωσιακή… Παρέμεινε το κέντρο της προσοχής όλων, ώσπου μια μέρα τα πάντα άλλαξαν. Ξύπνησε διαφορετική η Θάλεια. Τα πανέμορφα ροζ μαλλιά της είχαν γίνει καστανά. Θα έβρισκε ξανά το «ροζ» της ζωής της;

 

Ο ΝΤΑΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ

Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμός του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού, ο… πώς τον λένε, κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν…

Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

 

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Λουκουμάδες! Στρογγυλούς, γλυκούς, μεγάλους και μικρούς! Λουκουμάδες θέλει ο Λουκάς να φάει άλλα πότε θα του φτιάξει η μαμά του αυτά τα ζουμερά μπαλάκια; Μόνο όταν στρώνει το κρεβάτι του και καλημερίζει την αδελφή του τη Φωφώ. Και όταν μαζεύει τα χιλιάδες στρατιωτάκια του και καθαρίζει το κλουβί για τα γαλάζια παπαγαλάκια του. Όμως οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η κοιλιά του δεν έχει υπομονή να γίνει ο Λουκάς ένα υπάκουο παιδί. Μέχρι που αποφασίζει να κάνει μια τελευταία ζαβολιά!

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Με σπουδές στην κοινωνιολογία, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2001 και ακολούθησαν περίπου 40 ακόμα. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και από το Oppenheim Toy Portofolio (2003), ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2012, 2013 και 2014). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν πέντε βιβλία της για παιδιά. Το ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΝΟΥΝ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου