–
γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη
–
Η φυλακή της Αγάπης, του Τζέιμς Π. Χάντλεϊ και το τίμημα της στρατευμένης συγγραφικής τέχνης, με φόντο την ελληνική οικονομική κρίση.
Από τις εκδόσεις Παράξενες μέρες και την σειρά: Παράξενες μέρες στον κόσμο-02, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τον Ιούνιο 2020, (η πρώτη ήταν τον Ιούλιο 2013), το βιβλίο του Τζέιμς Π. Χάντλεϊ, “Η φυλακή της Αγάπης”, με πρωτότυπο τίτλο: “PRISONER OF LOVE”, σε μετάφραση Γρηγόρη Παπαδογιάννη.
Ένα διαφορετικό νουάρ, στο οποίο δυο ιστορίες εκτυλλίσονται η μια μέσα στην άλλη, συθέτουν το βασικό χαρακτηριστικό του έργου. Η μια είναι ρομαντική, γεμάτη έρωτα και πάθος, ξεκινά από το Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μαρκέλλα και την ταξιδεύει με την συντροφία του ιδανικού εραστή, του Μάρκ Χέλερ, ως τις ελληνικές παραλίες των Κυθήρων και την Μονεμβασιά. Ένας έρωτας που δείχνει από την αρχή ονειρικός καταλήγει σε μυστήριο με τον Μάρκ να φεύγει και να έρχεται με πρόσχημα, φιλανθρωπικές υποχρεώσεις. Ο Μαρκ είναι ιδανικός από όλες τις οπτικές γωνίες, όμορφος, ευγενικός, ευκατάστατος συλλέκτης έργων τέχνης άρα, καλλιεργημενος και φυσικά θερμός εραστής. Τα πράγματα όμως, όπως συνηθίζεται και στην ζωή, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Ο Ιλάριο, ένας ελκυστικός άνδρας έρχεται στην ζωή της Μαρκέλλας για να της δείξει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης στην οποία βρίσκεται μπλεγμένη, εν αγνοία της. Το ταξίδι της Μαρκέλλας συνεχίζεται και φτάνει ως την Σάμο, την Σμύρνη, την Αντιόχεια και την έρημο του Ιράκ, ακολουθώντας τα ίχνη του Μάρκ και επιμένοντας σε μια αγάπη, η οποία αν και θολή, στην καρδιά της Μαρκέλλας παρέμεινε διαυγής και απόλυτη, μέχρι να δει πραγματικά την αλήθεια.
Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος ή αλλιώς της ίδιας ιστορίας, ένας Έλληνας συγγραφέας χτυπημένος από την οικονομική κρίση, απένταρος, μόνος και απογοητευμένος ψάχνει να βρει τον τρόπο να γράψει ένα καλό βιβλίο. Ή μάλλον ένα best seller. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας συγγραφέας λοιπόν, προκειμένου να βρει την έμπνευση η οποία θα τον οδηγήσει στην καταξίωση, την φήμη και το χρήμα; Ο ήρωας εδω, αποφασίζει να παρέχει συντροφιά σε μια μετρ του είδους, την Μαγκνταλένα Λάβ, προκειμένου να τον βοηθήσει στο εγχείρημά του. Το τίμημα όμως είναι εξαιρετικά βαρύ. Τόσο, που φτάνει σχεδόν να του κοστίσει την ίδια του την ζωή. Σαν άλλος μονομάχος λοιπόν, ο Έλληνας συγγραφέας αγωνίζεται μέχρι θανάτου με κάθε φορά τον ίδιο αντίπαλο, την θηριώδη Λαβ που ζητά τα πάντα από εκείνον-ψυχή και σώμα δηλαδή- στην συγγραφική αρένα, με στόχο την ικανοποίηση των θεατών-αναγνωστών. Το αιμοβόρο κοινό ζητά έντονες συγκινήσεις, ρομαντισμό, σεξ και διαφθορά και ο επίδοξος συγγραφέας, είναι αποφασισμένος να του δώσει αυτό που θέλει. Μέχρι έως ότου μετανιώνει και ψάχνει την απελευθέρωση. Είναι όμως εφικτή; Η υπόθεση θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ και κάπως έτσι αναρωτιέται κανείς: υπάρχουν συγγραφείς “καθ υποβολή” και ‘καθ υπόδειξη” σε μια νεα κάστα η οποία εξυπηρετεί την στρατευμένη τέχνη στην εποχή μας; Ποιός ρυθμίζει τα γραφόμενα, ο συγγραφέας ή το αναγνωστικό κοινό; Και τι γίνεται τελικά με εκείνους οι οποίοι λειτουργούν αυτόνομα, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις υπεφυμίες και γράφουν πρώτα για τον ίδιο τους τον εαυτό;
Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά, αφού διαβάσει και την τελευταία σελίδα του έργου του Χάντλεϊ.
0 Σχόλια