Έχω ανατριχιάσει με το θέμα του βιβλίου. Αναρωτιέμαι αν έχουν γραφτεί κι άλλα για την εφηβική κακοποίηση κι εκμετάλλευση μέσω διαδικτύου. Πάντως αυτό είναι το πρώτο σχετικό που διάβασα και ομολογώ ότι είναι εξαιρετικό. Λιτό, άμεσο, καίριο, αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, γροθιά στο στομάχι και συναγερμός ως προς την προσοχή των γονιών.
Η Άμπι μπαίνει στο Λύκειο, αρκετά αγχωμένη και με την εμφάνισή της και με τους βαθμούς που πρέπει να φέρει στο σπίτι για να είναι αρεστή (κυρίως στον πατέρα της). Το νέο περιβάλλον δημιουργεί νέα ερεθίσματα και νέες προκλήσεις και για την Άμπι και για την κολλητή της τη Φέιθ. Αυτό ακριβώς όμως είναι που θα αρχίσει να φθείρει την παλιά και γερή φιλία των δυο κοριτσιών. Η Φέιθ αρχίζει να ασχολείται με ένα αγόρι και συμμετέχει και στη θεατρική παράσταση του σχολείου. Στο σπίτι η Άμπι αντιμετωπίζει ένα αυστηρό περιβάλλον και μια αδερφή μικρότερή της, σκέτο πειραχτήρι. Ο μόνος που δείχνει κατανόηση είναι ο Λουκ, ο νεαρός που τσατάρουν ανώνυμα στο ChezTeen.com, έναν διαδικτυακό τόπο για εφήβους, όπου ανταλλάσσουν δημόσια απόψεις για συναυλίες, βίντεο, ταινίες κλπ. Αλλά μπορούν να μιλούν και ιδιαιτέρως.
Έτσι αρχίζει ένα παιχνίδι (;), μια πρόκληση για την Άμπι. Ο Λουκ ξέρει να κερδίζει την εμπιστοσύνη της, την κάνει να τον αγαπήσει και να του παραδοθεί άνευ όρων. Σύντομα η Άμπι αρχίζει να του χαρίζει γυμνές φωτογραφίες της και βίντεο. Κι όταν της ζητά να συναντηθούν γιατί μόνο αυτός θέλει το καλό της, η Άμπι δεν αργεί να απαντήσει θετικά.
Η ιστορία δεν είναι αστυνομική κι ας έχουμε εξαφάνιση εφήβου και παρενόχληση, είναι κοινωνική. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο μας γνωρίζει την ψυχολογία και τον κόσμο και την προσωπικότητα της Άμπι κι όταν αυτή εξαφανίζεται, σε πρώτο πρόσωπο μας μιλούν η κολλητή της, η αδερφή της και το αγόρι που της αρέσει. Η Άμπι ζει στιγμές βιασμού αλλά εντοπίζεται κι επιστρέφει στην οικογένειά της. Και μετά; Μετά βλέπουμε τον αγώνα της να ορθοποδήσει, να δεχτεί ξανά την εμπιστοσύνη και το χάδι στη ζωή της. Φτάνει μάλιστα σε σημείο να σταθεί μπροστά σε κοινό και να μιλήσει για την εμπειρία της, ελπίζοντας να βοηθήσει παιδιά της ηλικίας της να μην ακολουθήσουν αγνώστους και να μην μιλάνε σε ξένους. Ο δε Λουκ αποκαλύπτεται ότι είναι παιδεραστής, συνδεδεμένος σε σχετικά σάιτ, όπου μάλιστα έχουν κάνει θραύση οι φωτογραφίες της Άμπι και τιμωρείται αναλόγως.
Είναι φοβερό πόσο αλλάζουν τα πάντα σε μια οικογένεια όταν χτυπήσει το κακό. Πώς αλλάζει η νοοτροπία και η ψυχοσύνθεση του κάθε μέλους, πόσο εύκολα βγαίνει ο πραγματικός εαυτός και πόσο απελπισμένοι νιώθουν οι γονείς όταν δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο για νεότερα της αστυνομίας. Καλογραμμένο κείμενο, πλοκή που δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα (μην το αρχίσετε βράδυ, σίγουρα θα σας βρει το ξημέρωμα να αδημονείτε για αυτήν τη ρημάδα την τελευταία σελίδα), ένα σημαντικό θέμα για την εφηβική ψυχολογία, πολύ καλή απόδοση χαρακτήρων. Ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από τους γονείς όταν το παιδί τους κλείνει την πόρτα του δωματίου του και ανοίγει τον υπολογιστή του. Εγώ προσωπικά μόλις δεχτώ μήνυμα στο inbox που να λέει Want to go private? (όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλους του βιβλίου) θα το σκεφτόμουν και δυο και τρεις φορές.
0 Σχόλια