«…θα ήθελα η λογοτεχνία του φανταστικού να αναγνωριστεί και επίσημα ως λογοτεχνία και όχι ως παραλογοτεχνία» – Βασίλειος Γιαννάκης

  (Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Βασίλειο Γιαννάκη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική του συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του: Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. […]

 

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Βασίλειο Γιαννάκη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική του συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του:

Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος.

 Όντας μανιώδης συλλέκτης και αναγνώστης της λογοτεχνίας τρόμου, παρακολουθεί ανελλιπώς οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία (από ταινίες, μέχρι video games) και στον ελεύθερό του χρόνο επιδίδεται στη συγγραφή ιστοριών εντός των οποίων διοχετεύει την έμπνευσή που αντλεί από σκοτεινές ατμόσφαιρες και αστικούς μύθους.

Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική ανθολογία διηγημάτων του με τίτλο «Μυστικοί εφιάλτες και μικροί φόβοι» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές» και το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα που έχει τον τίτλο «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» από τις εκδόσεις «Όστρια».

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Για πολλούς λόγους. Γράφω γιατί θέλω να περάσω στο χαρτί ιστορίες που ήδη έχω μέσα μου και που θέλω να τις καταθέσω στο χαρτί ώστε να μείνουν για πάντα. Γράφω γιατί μου αρέσει να φτιάχνω κόσμους και καταστάσεις από το μηδέν. Τέλος γράφω γιατί θέλω να εκφραστώ με τις λέξεις και τα γράμματα που τις συνθέτουν.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Να γίνει συγγραφέας ώστε να μεταδώσει και σε άλλους τις ιστορίες του. Δεν είναι ανάγκη να έχει εκδοθεί. Η έκδοση είναι απλώς το μέσο για να έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο. Να μην το κάνει όμως σε περίπτωση που θέλει να πλουτίσει από αυτή την ενασχόληση γιατί δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, αλλά ούτε και να κάνει εκπτώσεις στο είδος που του αρέσει να γράφει μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν κάποια άλλα που θεωρείται ότι «πουλάνε περισσότερο».

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Γράφω μεταφυσικό τρόμο, εφόσον αυτό είναι το είδος ιστοριών που διαβάζω ανελλιπώς στα βιβλία και παρακολουθώ στον κινηματογράφο. Είμαι βέβαια και φαν της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού γενικότερα, ωστόσο προτιμώ τον τρόμο που δεν απαιτεί πελώριες και πολύπλοκες κοσμοπλασίες. Πρόκειται για ένα είδος που σε μεγάλο βαθμό εδράζεται στον δικό μας κόσμο επομένως τα περισσότερα «υλικά» για τη κατασκευή του κόσμου μου, τα αντλώ από την πραγματικότητα.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πελάτες με τίποτα. Κριτές και συμβουλάτορες σίγουρα. Η άποψη των φίλων μου που διάβαζαν παλιά τις ιστορίες μου –τότε που ακόμη δεν είχαν εκδοθεί- έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους. Είχα αποκηρύξει ολόκληρα μυθιστορήματα που είχα γράψει και που δεν άρεσαν στους φίλους μου. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν ήθελα να προβώ σε κάποια αλλαγή που μου ζητούσαν, φρόντιζα σε επόμενές μου ιστορίες να κάνω τα αιτήματά τους πράξη.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Όλες οι κριτικές είναι καλύτερες γιατί συμβάλλουν πολύ στη βελτίωσή μου. Μία από αυτές που μου έρχεται στο μυαλό αναφερόταν σε μια ιστορία μου και έλεγε ότι «μου δημιούργησε μια αίσθηση τρόμου πρωτόγνωρη». Μία άλλη μου την είχε πει μια φίλη μου που ήταν αυστηρή ότι μερικές φορές αυτά που γράφω θυμίζουν τις ταινίες της «Φίνος φιλμς» και εγώ έβαλα τα γέλια.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα η λογοτεχνία του φανταστικού να αναγνωριστεί και επίσημα ως λογοτεχνία και όχι ως παραλογοτεχνία όπως χαρακτηριζόταν στο παρελθόν. Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια αυτή η αναγνώριση από το κοινό έχει επέλθει, έστω και ανεπίσημα. Θα ήθελα να μείνει ως έχει η στήριξη από αρκετούς εκδοτικούς οίκους της χώρας μας στη φανταστική λογοτεχνία, η οποία έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια και θα ήμουν πανευτυχής αν συνεχιζόταν η ανοδική της πορεία για πάντα.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Ερώτηση δεν υπάρχει, απλώς αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο λογοτεχνικός τρόμος υπάρχει από 18ο αιώνα μ.Χ. Δεν πρόκειται για ένα «καινούργιο είδος» όπως κάποιοι πιστεύουν.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Εγώ προσωπικά θα μένω μόνιμα στο 7 και θα προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνομαι. Η βελτίωση επέρχεται μοιραία, εφόσον όταν διαβάζω παλιά μου κείμενα διαπιστώνω ότι «μπορώ και καλύτερα». Το ίδιο θα λέω όμως στο μέλλον και για όσα γράφω τώρα. Ας με βάλω λοιπόν ένα μόνιμο εφτάρι για την προσπάθεια και ας προσπαθώ διαρκώς να το κάνω δεκάρι.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ότι γράφουν από εσωτερική ανάγκη ακόμη και αν συμπεριφέρονται σαν να έχουν αποκτήσει χρήμα και δόξα.

10 …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Πώς αισθάνεσαι όταν ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις το παράθυρο και βλέπεις ότι βρέχει ξανά;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: ….φαντάζομαι μια νέα ιστορία στην οποία ένας ήρωας σκάβει με τα χέρια του ενόσω βρέχει σ’ ένα απομακρυσμένο νησί για ν’ αποκαλύψει ένα θησαυρό  ή παίρνω έμπνευση για να γράψω ένα ερωτικό  ποίημα στο οποίο περιγράφεται η βόλτα ενός ζευγαριού στο δρόμο δίχως ομπρέλα!

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ωραία ερώτηση σου Φίλε Βασίλη!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου