Ιστορίες με δυο όψεις – Μια νέα αρχή!

  Οι ιστορίες με δύο όψεις αποτέλεσαν ένα πείραμα, ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θεωρούμε πως, παρά τα όποια τεχνικά εμπόδια, είχε τελικώς επιτυχία. Δυο άνθρωποι σε κάθε ιστορία συνεργάστηκαν και τα αποτελέσματα, όπως θα διαπιστώσετε, είναι εξόχως ικανοποιητικά, δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς τις ιστορίες αυτές μικρά διαμάντια! Άλλες είναι πιο μεγάλες, άλλες […]

 

Συνεργασία_small

 

Οι ιστορίες με δύο όψεις αποτέλεσαν ένα πείραμα, ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θεωρούμε πως, παρά τα όποια τεχνικά εμπόδια, είχε τελικώς επιτυχία. Δυο άνθρωποι σε κάθε ιστορία συνεργάστηκαν και τα αποτελέσματα, όπως θα διαπιστώσετε, είναι εξόχως ικανοποιητικά, δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς τις ιστορίες αυτές μικρά διαμάντια! Άλλες είναι πιο μεγάλες, άλλες πιο μικρές, με θεματολογίες εντελώς διαφορετικές έχοντας όμως όλες ένα κοινό σημείο. Τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο πίσω από το παρασκήνιο, το συγγραφέα, που είχε τη θέληση να συνεργαστεί, ενδεχομένως και να συμβιβαστεί ενίοτε παρακάμπτοντας τα δικά του θέλω, και τον άνθρωπο που πρωταγωνιστεί στην κάθε μια από αυτές. Οι πρωταγωνιστές, όπως θα διαπιστώσετε, είναι χαρακτήρες καθημερινοί, απλοί και βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με όλους μας. Δοσμένοι πολλές φορές με τρόπο αριστοτεχνικό, καταφέρουν να μπουν για τα καλά στο πετσί του ρόλου τους παρασέρνοντας κι εμάς μαζί τους.

Η αρχική σκέψη και ο προγραμματισμός ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι ιστορίες σε ένα κοινό βιβλίο, ένα e-book, το οποίο θα κυκλοφορούσε ελεύθερα από τοβιβλίο.net. Προέκυψαν όμως δυο ζητήματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχή. Το πρώτο είναι καθαρά τεχνικό και αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή. Οι ιστορίες έπρεπε να είναι γραμμένες σε σελίδες Α5, μεγέθους δηλαδή 14,8 Χ 21 εκατοστά, με γραμματοσειρά Georgia μεγέθους 12 στιγμών και με μονό διάστιχο. Δεν είχε γίνει λόγος για τα περιθώρια δεξιά κι αριστερά με συνέπεια οι συμμετέχοντες να μην έχουν αφήσει τα ίδια περιθώρια. Τούτο, στην περίπτωση που γίνει ένα και μόνο e-book θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στοίχισης και ομοιομορφίας. Το έτερο ζήτημα είναι πως κάποιες από τις συμμετοχές δεν τήρησαν τον όρο της συγγραφής μιας σελίδας ανά συγγραφέα. Όμως, ειδικά η συμμετοχή με τον τίτλο «Το νησί της Καλυψώς» που έχει ξεφύγει από τον κανόνα αυτό, δε θα μπορούσε παρά να γίνει αποδεκτή ως συμμετοχή διότι πρόκειται πραγματικά για μια ιστορία εξαίσια, που αποτελεί ενδεχομένως παράδειγμα προς μίμηση συγγραφής! Για τους λόγους λοιπόν αυτούς, αποφασίστηκε να γίνει ένα ξεχωριστό e-book για κάθε ιστορία, όσο κι αν αυτό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους μας.

Λήφθηκε όμως κι άλλη μια απόφαση, εξίσου σημαντική. Οι Ιστορίες με δυο όψεις δε θα σταματήσουν εδώ, η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου παύει να ισχύει! Η επικοινωνία που είχαμε με πολλούς ανθρώπους που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν αλλά τους περιόριζε η ημερομηνία θεωρήσαμε πως μας οδήγησε από μόνη της σ’ αυτή την απόφαση. Έτσι, οι Ιστορίες με δυο όψεις θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό κομμάτι του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net και όποιοι νιώσουν την ανάγκη να δημιουργήσουν από κοινού μια ιστορία είναι ευπρόσδεκτοι για να τη φιλοξενήσουμε και να την παρουσιάσουμε.

Σταδιακά, θα γίνεται η παρουσίαση κάθε μιας από τις Ιστορίες με δύο όψεις που έχουν σταλεί. Πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός πως απαιτείται να γίνει η φιλολογική επιμέλεια και το στήσιμο του κάθε e-book, πράγμα που απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό και η παρουσίαση θα γίνεται σταδιακά. Στο σημείο αυτό δε θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τον ιστορικό και φιλόλογο Δήμο Χλωπτσιούδη ο οποίος απάντησε στην πρόσκλησή μας με δύο συμμετοχές, με διαφορετικό εταίρο συγγραφέα κάθε φορά, προχωρώντας όμως ένα βήμα πιο πέρα. Είχε την καλοσύνη να δημιουργήσει δυο καλαίσθητα e-books με τις ιστορίες στις οποίες συμμετείχε και ως το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της δουλειάς του, θα προβάλουμε πρώτες αυτές τις ιστορίες, άλλωστε οι συμμετοχές αυτές ήταν και οι πρώτες που λάβαμε. Οι υπόλοιπες θα προβάλλονται με τη σειρά που απεστάλησαν στο βιβλίο.net.

Αφού ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες και τους στείλουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τις εξαιρετικές συμμετοχές τους, αποστέλλουμε εκ νέου πρόσκληση για συμμετοχή σε όλους όσοι έχουν την επιθυμία να ακολουθήσουν μια τέτοια πρόκληση!

Περισσότερες πληροφορίες για τις Ιστορίες με δυο όψεις θα βρείτε εδώ.

Οι Ιστορίες...

(με τη σειρά που παρουσιάστηκαν από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη)

Ιστορίες με δύο όψεις Εκδόσεις: το βιβλίο

Φώφη Walter-Κυρλίδου & Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

Ρένα Τσαβαρή &
Βασίλης Χατζάκης

Kafe

Βαγγέλης &
Κώστας Θερμογιάννης

Μίνως - Αθανάσιος Καρυωτάκης & Δήμητρα Φουρκαλίδου

ege

Κώστας Χαραλάμπους & Γεωργία Κολοβελώνη

fv

Φώφη Walter-Κυρλίδου και Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

Δάφνη Χασούρου και Νικόλας Στασινός

Γεωργία Ανδρουλιδάκη & Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Ευτυχία Κοσμαδοπούλου & Δήμος Χλωπτσιούδης

Γεράσιμος Μοσχόπουλος & Δήμος Χλωπτσιούδης

2 Σχόλια

 1. Δήμος Χλωπτσιούδης

  Μεγάλη τιμή… Εγώ πάντως πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μία έκδοση ακόμα και χωρίς να τηρούνται οι όροι. Θα ανακατευτούν τα κείμενα των δύο συγγραφέων αναδεικνύοντας όχι την ατομική γραφή ανά σελίδα, αλλά το σύνολο του διηγήματος και του πειραματισμού, αναδεικνύοντας τη συνοχή του κάθε κειμένου.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Δήμο, μόλις ολοκληρωθεί η παρουσίαση όλων των έργων ενδεχομένως να ζητηθεί η βοήθειά σου για να δημιουργήσουμε ένα e-book με όλες τις ιστορίες μαζί!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου