“…κάθε φορά που πιάνω το μολύβι και το χαρτί κάνω κατάθεση ψυχής” – Βασιλική Μουργελά

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Βασιλική Μουργελά, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Βασιλική Μουργελά (Συγγραφέας) Γεννήθηκε  στο χωριό Χώρα Γορτυνίας στην Ορεινή Αρκαδία όπου  εκεί πέρασε  τα παιδικά της  χρόνια με όμορφες αναμνήσεις απ’ την οικογένειά της και μοναδικές […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Βασιλική Μουργελά, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Vasiliki Mourgela.

Βιογραφικό

Βασιλική Μουργελά (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε  στο χωριό Χώρα Γορτυνίας στην Ορεινή Αρκαδία όπου  εκεί πέρασε  τα παιδικά της  χρόνια με όμορφες αναμνήσεις απ’ την οικογένειά της και μοναδικές εικόνες της φύσης.

Σήμερα ζει μαζί με τον σύζυγό της και τον γιο της στην Αθήνα  , ωστόσο διατηρεί ισχυρούς  δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα της και την επισκέπτεται συχνά.

Το μικρόβιο της συγγραφής εμφανίστηκε στη ζωή της σε μικρή ηλικία όπου έγραψε και το πρώτο της ποίημα με τίτλο “ Το πρώτο σκαλοπάτι της ζωής”.

Ως μαθήτρια Γυμνασίου και Λυκείου έγραφε στίχους τους οποίους μελοποιούσε η ίδια και τους τραγουδούσε στους συμμαθητές της.

Έργα :

 • Ο Αστρομικρούλης     παραμύθι  εκδόσεις Μέθεξις   2016
 • Ο φίλος μου ο σπουργίτης παραμύθι  εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2016
 • Άμπα και Λήδα δυο γάτες σε μία μαγική ιστορία εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2017

Υπό έκδοση

 • Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι ;  εκδόσεις Μέθεξις   2017

Ποιήματά της και  κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες ,περιοδικά και σε ιστοσελίδες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε διαγωνισμούς ποίησης και λογοτεχνίας :

 • Α’ Έπαινος  απο Χ.Ο.Ν   2006 στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης
 • Γ’ Βραβείο θεατρικού παιδικού έργου  από Ε.Τ.Ε.Π.Κ  2016 στον 16ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό
 • Τιμητική Διάκριση  από Δ.Ε.Ε.Λ   2017
 • Γ’ Βραβείο Διηγήματος από τον  Φιλοζωικό  Σύλλογο  Φθιώτιδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π. Ε. Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμιέων  2017 στον 6ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ζωοφιλίας.

Κάνει διαδραστικές  παρουσιάσεις σε Παιδικούς Σταθμούς ,Νηπιαγωγεία , Δημοτικά και Βιβλιοθήκες , προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη της για το βιβλίο στους μικρούς της φίλους .

email : [email protected]

https://www.facebook.com/vasiliki.mourgela.5

https://www.facebook.com/kaizisaneautoikala

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

 1. Γιατί γράφεις;

 Γράφω γιατί αυτό με εκφράζει. Μου δίνει χαρά και δύναμη. Κάθε φορά που πιάνω το μολύβι και το χαρτί κάνω κατάθεση ψυχής.

 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν μπορώ να δώσω σε καμία περίπτωση μια τέτοια συμβουλή . Η συγγραφή είναι υπόθεση προσωπική των ανθρώπων που την επιλέγουν . Σίγουρα όμως θα μπορούσα να δώσω χίλιους λόγους για τους οποίους πρέπει να διαβάζουμε βιβλία.

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ πολύ τα παραμύθια , τα ποιήματα και τα διηγήματα . Δεν θα μπορούσα να γράψω ιστορικό μυθιστόρημα και δοκίμιο νομίζω.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Θα ήθελα να συνεχίσω την άψογη συνεργασία και με τους δύο εκδοτικούς οίκους που ήδη συνεργάζομαι. Σημασία έχει ο άνθρωπος και όχι η επωνυμία του εκδοτικού οίκου.

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα από τα τρία , για μένα είναι αναγνώστες και το ιδανικό θα ήταν να γίνουν συνοδοιπόροι μου .Δέχομαι κάθε συμβουλή , κάθε κριτική και φυσικά  θα χαρώ όταν αγοράσουν το βιβλίο μου. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τους βλέπω κάπως αλλιώς εκτός από αναγνώστες.

 1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μέχρις στιγμής δεν έχω δεχτεί κάποιον αρνητικό σχολιασμό. Τα καλύτερα λόγια όμως τα έχω ακούσει από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι , μου είπε πως όταν διαβάζει το βράδυ τα παραμύθια μου κάνει όμορφα όνειρα!

 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αυτό θα το κρίνει μόνο το αναγνωστικό κοινό. Εγώ θα λάβω την απάντηση μετά από πολλά χρόνια .

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω και θέλω να πιστεύω πως γράφουν από εσωτερική ανάγκη.

 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Και τα δυο . Όπως και στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν άνθρωποι καλοί και κακοί, άνθρωποι με τους οποίους ταιριάζεις ή όχι . Θα ανησυχούσα εάν συνέβαινε μόνο το ένα από τα δύο.

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Επειδή πιστεύω πολύ στη θεωρία πως τα πράγματα που μας συμβαίνουν τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι με την ενέργεια μας (θετική ή αρνητική) , δεν σκέφτομαι ποτέ αρνητικά και δεν έχω εφιάλτες. Όσο για αυτά που θέλω να μου συμβούν τα σκέφτομαι πάντα όμορφα και θετικά και απλά τα ζω.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

2 Σχόλια

  • Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Πάντα επιτυχίες σου εύχομαι στη λογοτεχνική σου διαδρομή Βασιλική!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου