τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Κατάδικος, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Κατάδικος, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

ΤΙΤΛΟΣ: Κατάδικος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Θεοτόκης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις, Παλαιότερες μορφές ζωής

ΕΙΔΟΣ: Νουβέλα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Θάνατος, Φτώχεια/Βιοπάλη

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ: 170

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 1. Ποιο πρόσωπο του έργου σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;
 2. Ποια μηνύματα πιστεύεις ότι ήθελε να μεταδώσει ο συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο του;
 3. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιόπουλο ο Θεοτόκης ήταν εκπρόσωπος του κοινωνικού ρεαλισμού, ενώ με τη συγγραφική του δράση διεύρυνε «ουσιαστικότερα από κάθε άλλον σύγχρονό του τα όρια της ηθογραφίας και της έδωσε καινούρια αίγλη». Πιστεύεις ότι αυτά βρίσκουν ανταπόκριση στο συγκεκριμένο έργο; Ανάπτυξε τις απόψεις σε 100-200 λέξεις.
 4. Σύμφωνα με το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, ποια είναι η θέση της γυναίκας και του άντρα; Μπορείς να αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα από το βιβλίο που να αποδεικνύουν τις σκέψεις σου;
 5. Ποιες αντιλήψεις της εποχής, όπως αναφέρονται στο βιβλίο, σου έκαναν εντύπωση; Θα μπορούσες να σκεφτείς, για παράδειγμα, την καταγωγή και τις κοινωνικές τάξεις.
 6. Μία από τις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο αφηγητής είναι η αναδρομή στο παρελθόν. Αφού εντοπίσεις κάποια μέσα στο κείμενο, να εξηγήσεις τον ρόλο της.
 7. Θα μπορούσε ο Θεοτόκης να χαρακτηριστεί ως ψυχογράφος. Ποια σημεία του κειμένου δείχνουν κάτι τέτοιο;
 8. Πώς αντιμετωπίζει η Μαργαρίτα την ομορφιά της, κυρίως προς το τέλος του βιβλίου; Να συγκρίνεις τις σκέψεις της με όσα αναφέρει η Ελένη στην ομώνυμη τραγωδία για τη δική της ομορφιά από εδώ.
 9. Να σχολιάσεις το απροσδόκητο τέλος του βιβλίου. Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι ο συγγραφέας δίνει αυτό το τέλος;
 10. Να κάνεις μια παρουσίαση με τα κυριότερα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Θεοτόκη.
 11. Εάν έχεις διαβάσει και το έργο «Η τιμή και το χρήμα» του ίδιου συγγραφέα, γράψε τις παρατηρήσεις σου για τον τρόπο που ολοκληρώνονται τα δύο έργα.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θεόδωρος Στάμος 

 

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος