τοβιβλίο.net

Select Page

Κι εσύ το είδες

Κι εσύ το είδες

 

40 

τοβιβλίο.net υποδέχεται την πρωτότυπη κι εξαιρετική ανθολογία ποιημάτων 'κι εσύ το είδες" - Ένα ποίημα 40 ποιητές. Η υλοποίηση έγινε από τον Χβασίλη, τον Θανάση Πάνου, ο οποίος είχε και την επιμέλεια αλλά και δημιούργησε το artwork, και τον Γιάννη Καλαϊτζάκη. Το ένα ποίημα της ανθολογίας διαδέχεται το άλλο με ρυθμό ασταμάτητο, με νοήματα μεστά και γεμάτα συναισθήματα, με εικόνες και λόγια γλαφυρά που ταξιδεύουν στην κυριολεξία τον αναγνώστη κάνοντάς τον συμμέτοχο στη δημιουργία! Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως μετά την μελέτη του βιβλίου το μυαλό μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί πάνω στο μοτίβο που κυριαρχεί... 'κι εσύ το είδες"... Κι αυτό, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, είναι ενδεχομένως και η μεγαλύτερη επιτυχία της συλλογικής αυτής προσπάθειας όπως εκφράστηκε μέσα από τις εκπληκτικά εικονογραφημένες σελίδες του!

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Με λίγα λόγια το συν - ποιείν βιβλίο είναι μόνον αποτέλεσμα απόφασης να λάβουμε μέρος στο επιχείρημα πίστης,  ότι αυτό που κάνουμε είναι κάτι αξιόλογο. Είναι ένα παιδί από πολλούς γονείς. Αυτό είναι. Ένα πέταγμα περιστεριού πάνω από πολλά νερά που ανακατώνονται. Δεν ζητάμε κατανόηση, αλλά θα ευχαριστηθούμε αν διαβαστεί από πολλούς και  αν πολλοί ασκήσουν κριτική, όπως αυτοί το νομίζουν. Σημασία δεν έχει  να δείξεις  τι είσαι, αλλά ποιος είσαι μέσα από τα συναισθήματα και την γραφή  σου… όλα είναι ένα ψυχογράφημα μέσα από γραπτά κείμενα και μέρος εξωτερίκευσης του εαυτού μας… πειράματα και πυρά - ματα εκ των έσω μας  καταθέσεις σκέψης ? … φτερουγίσματα μέσα από συναισθηματικούς κόσμους ? … ταξίδια ... «όλα είναι ένα ταξίδι»  σε αυτή την ζωή... όλα είναι γεύσεις  μέσα από διαφορετικές εμπειρίες και χρώματα ζωής … το βιβλίο αυτό έχει κάτι να δώσει και να μεταδώσει ... ερασιτεχνικό μεν, αλλά αποφασιστικό δε … μια τόση δα χούφτα περιπλανώμενων  στο fb  δέθηκαν μαζί  και αποφάσισαν να φτιάξουν αυτό το βιβλίο με τον δικό τους τρόπο και μεράκι σκέψης σε όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλοί  ποιητικοί σύλλογοι … 

Μαγκιά δεν είναι να ποιείς  μέσα από ποίηση, αλλά να  πραγματοποιείς  για την ποίηση.  Ακόμα μια φορά: δεν μετράει η προσπάθεια, αλλά αυτό το συν- ποιείν  βιβλίο ποίησης.

Ένα μικρό δείγμα από το υπέροχο artwork της ανθολογίας δημιουργημένο από τον Θανάση Πάνου

  • I

Χβασίλης

Όταν τον περασμένο Δεκέμβρη, επηρεασμένος από ένα ποίημα του Ιταλού ποιητή Ε. Μοντάλε, έγραψα και ανάρτησα στο fb  δύο φτωχικούς μου στίχους που τελείωναν με τη επωδό "Κι εσύ το είδες / Κι ήταν αυτό άξιο κλπ." - λες και δεν έφτανε ήδη το κακό - υπέκυψα και στην ιδέα να γράψω πως  μπορεί το κείμενο να συνεχιστεί από άλλους. Περίμενα στην καλύτερη περίπτωση μια μικρή ανταπόκριση. Το ότι υπάρχουν σήμερα σαράντα συμμετοχές,  αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην επιμονή του Θανάση Πάνου, ο οποίος πήρε στα χέρια του την υπόθεση, κρέμασε στο τοίχο του το αρχικό κείμενο, το συμπλήρωσε με τη δική του συμμετοχή, το επένδυσε με εικόνες και στο τέλος είχε και την πολύ όμορφη ιδέα να το τυπώσει σε χαρτί για τους συμμετέχοντες και να το κυκλοφορήσει μέσα από τα ελεύθερα e- books.

Έτσι η αρχή:  Όποιος ψάξει τις πηγές του Ρήνου θα βρει ένα ρυάκι που μπορεί να το υπερπηδήσει χωρίς φόρα. Η ζωή η ίδια αρχίζει με ένα χτύπο καρδιάς, με μια ανάσα. Για τη γνώση αρκεί κάτι ακόμα λιγότερο: ένα βλέμμα απορίας. Η ποίηση μετά με άπειρη τέχνη στουπώνει τα κενά της γνώσης  με μέλλον.

Οι δημιουργοί

Χβασίλης - ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΟΥΣΗ -  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΣΕΤΤΑ - ΡΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ - ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΙΟΥΛΙΑ ΚΟΡΜΕΝΤΖΑ -  ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΗΛΙΟΥ -  KATΕΡΙΝΑ ΛΑΝΑΡΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΡΥΣΑ ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝ ΔΕΛΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΛΑΝΤΗ -  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΛΙΑΧΟΒΑ

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ - ΓΚΟΥΜΑ ΒΙΚΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΟΖΟΣ -  ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ -  ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΥΡΟΥ

ΑΛΕΚΑ  ΒΑΜΠΟΥΛΗ  -   ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

ΘΑΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

CHRISTINA STRADA -  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΣΜΑΤΖΗΣ

ΡΕΝΑ ΤΖΩΡΑΚΗ /ΜΑΝΟΥΚΑΚΗ - ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΦΑΚΑΚΗΣ

ΕΛΣΑ ΚΑΣΑΠΗ -  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΥΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ - ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΜΠΙΚΑΣ

ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

xbasilis
 
 
 
 
 
Ο Xβασίλης γεννήθηκε το 1950 και μεγάλωσε στη Λάρισα. Από το 1984 ζει στη Ζυρίχη της Ελβετίας της οποίας ενμαι πολίτης. Έχει εκδώσει πολύ λίγα και σε λιγοστό αριθμό αντιτύπων, τα οποία είναι όλα εξαντλημένα. Η ποίηση για αυτόν είναι ανθρώπινος πλούτος, έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος του έχει παραχθεί από άλλους. Μπορεί χωρίς ενδοιασμό να ισχυριστεί πως η ζωή αξίζει την ποίηση κάτι που και αντίστροφα ισχύει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Θανάσης Πάνου σπούδασε οργάνωση & διοίκηση επιχειρήσεων, κοινωνιολογία - εγκληματολογία και πραγματοποίησε ειδικές σπουδές εικαστικών τεχνών (εικόνα ήχος-κίνηση-λόγος), στο ART & CULTURE CENTER FOR ARTISTIC DEVELOPMENT & CULTURE με αντικείμενο έρευνας την λειτουργία της καλλιτεχνικής φόρμας και τη μορφική της αντιστοιχία από το ένα είδος τέχνης στο άλλο, μέσω της βιωματικής παιδείας. Με το μουσικό σχήμα των MOLES BAND έχουν επενδύσει μουσικά παραγωγές για ντοκιμαντέρ. Ως εκπαιδευτικός έχει εργαστεί με ομάδες art therapy για παιδιά με ειδικές δεξιότητες και είναι επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΧΝΩΝ στο τμήμα πειραματικής έρευνας και έκφρασης. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής – VIDEO-ART, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει οργανώσει λογοτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα πλαισιωμένα με μουσική και οπτικοποίηση ποιητικού λόγου. Άρθρα και ποιήματα του  έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ποιητικές ανθολογίες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

ΠΟΙΗΣΗ: «ΕΚΕΙ» , «ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ», «ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΕΣ», «ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΟΣΚΙΑΣΕΙΣ», «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΕΣ»

ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ: «ΖΩΑ ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΙΤΑ», «ΒΟΟΣ ΠΕΡΑΣΜΑ», «ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΑΙ-ΚΑΙ»

ΔΟΚΙΜΙΑ: «IEΡA MANIA”, «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΑΚΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ»

kalaitzakisO Γιάννης Καλαϊτζάκης γεννήθηκε στα Χανιά μετά τα μέσα του 19ου αιώνα … μεγάλωσε και μυαλό δεν έβαλε … σπούδασε στην σχολή κακών τεχνών αποφοιτήσας με τον ανώτατο χείριστο βαθμό … διέπρεψε και υπηρέτησε ως αξιωματικός στο γυναικείο σώμα … υπήρξε ρεμάλι και αλήτης αλλά πάντα ευγενικός αλήτης … η βασίλισσα Μύριαμ τον έχρισε ιππότη αποκαλώντας τον πλέον με το όνομα John zouan  … υπήρξε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου της ζωής … έγραψε πολλά συγγραφικά έργα αλλά εκλάπησαν από συλλέκτες γραπτών κειμένων λόγω της αμύθητης αξίας τους … η πεζογραφία μέσα από το πεζοδρόμιο της ζωής έκαναν τον συγγραφέα να την λατρέψει και έγραψε τα «άπαντα» της ζωής … από τα βιβλία του ξεχώρισε  «η μύγα τσε τσε μιλούσε κρητικά», που απέσπασε πολλά παγκόσμια βραβεία συγγραφικού χαρακτήρα και μεταφράστηκε σε πάνω από 1169 γλώσσες … τιμήθηκε με τον αόρατο σιδηρού σταυρό ιπποτών από τον πρωθυπουργό της Τανγκανίκας καθώς και η βασίλισσα της Αγγλίας του χάρισε ένα αυθεντικό καζανάκι νιαγάρα μοντέλο του 1934 από το ανάκτορο της υποκλινόμενη για την προσφορά του στην πεζογραφία … υπήρξε πάντα αληθινός, καυστικός, ρομαντικός και συνάμα χιουμοριστικός μέσα από τις ιστορίες του, αλλά μην δίνετε σημασία … μακρινός συγγενής του Καζαντζάκη, μέσα από ελεύθερες σκέψεις και ιδέες  αποφάσισε να εκδώσει αυτό το βιβλίο που θα διαβάσετε (αν αντέξετε) και να το χαρίσει σε καλούς φίλους και γνωστούς εντελώς δωρεάν … πάντα έλεγε πως οι σκέψεις αξίζει να μοιράζονται και να χαρίζονται αφιλοκερδώς σε αυτούς που έμαθαν να εκτιμούν …

Η στιχουργος Φωτεινη Δούρου γενήθηκε στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας, δώδεκα χρονών έγραψε το πρώτο της ποίημα.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τιτλο 'κρυφες ελπιδες' κυκλοφόρησε όταν ήταν έφηβη ακόμη, έκτοτε έγραφε, έσβηνε και έπλεκε όνειρα με τις λέξεις. Φορτώθηκε βιώματα πιο πάνω απο τις αντοχές της, τα βιώματα έγιναν τραγούδια, τα όνειρα πήραν ψυχή... οι καταθέσεις της ψυχής 'πήραν τόκο' και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές και μεγάλες επιτυχίες.
Εχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο και εχει δανείσει τη φωνή της σε πολλα διαφημιστικά spot.
Ακροβατεί ευχάριστα ανάμεσα στο στίχο και τα ποιήματα.

Η Γκούμα Βασιλική του Γεωργίου και της Κατίνας…

Γεννήθηκε, ζει, και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Είναι Σχεδιάστρια ρούχων και μακιγιέρ.

Μεγάλες αγάπες της ζωής της είναι η ποίηση, τα ταξίδια και ο Θεός. Στίχους της μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο  www.stixoi.info όπου υπογράφει ως Vickymouse, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook.

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Εγγραφείτε στο newsletter

Οδηγός ιστοσελίδας

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος