“…κολακείες ή λίβελοι είναι για μένα απορριπτέα. Ο κάθε συγγραφέας πρέπει να αφουγκράζεται και να εξετάζει πολύ προσεκτικά την κάθε γνώμη” – Μαρία Παπαθεοδώρου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Παπαθεοδώρου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Βιογραφικό Μαρίας Παπαθεοδώρου Η Λίνα Δώρου, κατά κόσμον Μαρία Παπαθεοδώρου, γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1997 στην […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Παπαθεοδώρου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Βιογραφικό Μαρίας Παπαθεοδώρου

Η Λίνα Δώρου, κατά κόσμον Μαρία Παπαθεοδώρου, γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1997 στην Αγία Παρασκευή Αττικής και από το 2015 σπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή έκανε απόπειρες να γράψει, κάτι που την έφερε σε ηλικία 17 ετών στο πρώτο της ολοκληρωμένο πόνημα.

Έκτοτε προχωρεί συνεχώς και αυτή την περίοδο έχει τολμήσει να εισέλθει δειλά δειλά στο χώρο του μυθιστορήματος. Όνειρό της είναι να ασχολείται με την τέχνη της συγγραφής για όσο περισσότερα χρόνια μπορεί, καθώς αποτελεί για κείνη τρόπο ζωής εκτός από μια λατρεμένη ενασχόληση.

Δεν έχει εκδώσει ακόμα κάποιο έργο της, ωστόσο ήδη σκέφτεται να βάλει πλώρη μόλις ολοκληρώσει το τρέχον έργο της… Κι ένα μυστικό: το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο το οφείλει σε μια πολύ καλή φίλη η οποία της έδωσε ως παρατσούκλι το όνομα του μεγάλου ιστορικού της λογοτεχνίας Λίνου Πολίτη, εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε για το αντικείμενο!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Για να βγάλω αυτά που ’χω μέσα μου. Όπως λέει και κάποιος μεγάλος λίγο παραλλαγμένα «δεν υπάρχει μεγαλύτερο βάρος απ’ τον να κρατάς μια ανείπωτη ιστορία μέσα σου…» Είναι τρόπος ζωής για μένα, όταν γράφω μπορεί να ξεχαστώ για ώρες!

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Να γίνει μόνο αν πραγματικά έχει κάτι να πει. Η συγγραφή θέλει μεράκι κι όποιος δεν έχει όρεξη, ιδέες κι ας πούμε εγγενή κλίση προς αυτήν καλύτερο θα ήταν να μην καταπιαστεί μαζί της γιατί θα τον απογοητεύσει. Να τ’ αποφύγει επίσης αν είναι υπερβολικά δειλός και κρυψίνους, κάτι που ωστόσο βελτιώνεται (μιλώ εξ ιδίας πείρας, όταν ήμουν μικρότερη έκρυβα τα τετράδιά μου μη δει κανείς ότι γράφω ιστορίες!)

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Λατρεύω στην κυριολεξία να δημιουργώ πάνω στο ερωτικό στοιχείο συνυφασμένο ενίοτε με την ιστορία, ειδικά όταν έχω να θέσω εμπόδια και δοκιμασίες στους ήρωές μου… Μπορώ δηλαδή να πω ότι το ιστορικό κι αισθηματικό μυθιστόρημα είναι τα είδη στα οποία θα ήθελα να επενδύσω. Δε θα μπορούσα καθόλου από την άλλη να συνεισφέρω στην περιοχή του αστυνομικού και περιπετειώδους μυθιστορήματος διότι είναι πολύ ξένα προς τον ψυχισμό και τα ενδιαφέροντά μου.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Στις εκδόσεις Πηγή – iwrite λόγω του ότι συνεργάζονται με το ποιοτικότατο κατά τη γνώμη μου blogspot Moonlight Tales, αναλαμβάνουν όλα τα είδη και φαίνεται ότι κάνουν προσεγμένη δουλειά, αν κρίνω από την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της Έρσης Λάβαρη «Η εποχή του κυνηγιού».

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Αν το «πελάτες» το πάρουμε με την κάπως αρνητική έννοια, τότε όχι, δεν γράφω μόνο και μόνο για να προσελκύσω ψήφους πχ στο Wattpad ή πωλήσεις και χρήματα με τυχόν έκδοση, ούτε θα σκεφτώ ότι «αυτό το θέμα δεν αρέσει σε πολλούς, ας μη την ανεβάσω γιατί δε θα τη δουν»- άσε που η μέχρι τώρα εμπειρία απ’ το χώρο μου αποδεικνύει το αντίθετο, ότι δηλαδή τα θέματά μου αγγίζουν. Για μένα λοιπόν οι αναγνώστες μου είναι περισσότερο κριτές και συμβουλάτορες που θα μου επισημάνουν το κατά τη γνώμη τους θετικό ή αρνητικό, θα με βοηθήσουν με τα σχόλιά τους να γίνω καλύτερη και θα μου δώσουν ώθηση να πάω παραπέρα, πάντα στα πλαίσια της λογικής και της μετριοπάθειας. Κολακείες ή λίβελοι είναι για μένα απορριπτέα κι ως εκ τούτου πιστεύω ότι ο κάθε συγγραφέας πρέπει να αφουγκράζεται και να εξετάζει πολύ προσεκτικά την κάθε γνώμη πριν αποφασίσει να τη λάβει υπ’ όψιν του.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Κατ’ αρχάς να πω ότι πολλές φορές άτομα έχουν σχηματίσει λάθος εντύπωση για την ηλικία μου διαβάζοντας την ιστορία μου! Εισπράττω ουκ ολίγες φορές το σχόλιο ότι γράφω αρκετά ώριμα για την ηλικία μου – είμαι μόλις 19 ετών- και διακρίνω γενικά ένα θαυμασμό που ως μετριόφρων δεν νιώθω ότι πάντα μου ταιριάζει…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί ο διασυρμός των ανθρωπίνων σχέσεων μέσω της ακραίας ερωτικής λογοτεχνίας καθώς και το να γράφονται αθρόα έργα με εύπεπτα θέματα επειδή πουλάνε. Ωστόσο θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια άνθηση το μυθιστόρημα που πραγματεύεται ευαίσθητα ιστορικά, κοινωνικά κτλ θέματα κι εύχομαι πραγματικά να συνεχιστεί.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας: συνήθως οι ερασιτέχνες συγγραφείς ξεκινούν από το πρώτο, το θέμα όμως είναι να μην καταληφθούν από την ματαιοδοξία διότι τότε μπορεί απλά να καταντήσουν εργοστάσιο για την ικανοποίηση των επιθυμιών του ευρέως κοινού, το οποίο δεν ξέρει πάντα να διακρίνει την αληθινή τέχνη απ’ την υποκουλτούρα.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Το να συμβεί κάτι που να μου στερήσει παντελώς την ικανότητα να γράφω, αυτό θα ήταν εφιάλτης… Όσο για το όνειρο, να κρατήσω κάποτε στα χέρια μου εκδεδομένο έργο μου!

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αποδέχομαι λοιπόν! Τι σε ώθησε, Θεόφιλε, να επιλέξεις ως τομέα ειδίκευσής σου το ιστορικό και περιπετειώδες μυθιστόρημα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος : Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ομολογουμένως δύσκολη ερώτησή σου Μαρία μου! Είναι γεγονός πως ανέκαθεν έφτιαχνα ιστορίες με την φαντασία μου, έτσι ώστε φτάνοντας στα 12 μου χρόνια προχώρησα στην πρώτη μου εξομολόγηση στο χαρτί. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται, αυτό πιστεύω 🙂

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου