“…κυρίως διαβάζω για να ξορκίζω τη μοναξιά μου” – Γιάννης Ζαραμπούκας

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στον κριτικό βιβλίων Γιάννη Ζαραμπούκα, τον οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις του: Βιογραφικό σημείωμα: Γεννήθηκα στην Νυρεμβέργη, μεγάλωσα στη Λάρισα, κατάγομαι απ’ την Κοζάνη και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στον κριτικό βιβλίων Γιάννη Ζαραμπούκα, τον οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις του:

Βιογραφικό σημείωμα:

Γεννήθηκα στην Νυρεμβέργη, μεγάλωσα στη Λάρισα, κατάγομαι απ’ την Κοζάνη και σπουδάζω στο ΑΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα της Εργοθεραπείας.

Κάνω ταξίδια κι όνειρα διαβάζοντας και χτίζω τους δικούς μου κόσμους γράφοντας.

Όνειρο μου να δημιουργήσω τα δικά μου λογοτεχνήματα.

Έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω FACEBOOK (όνομα προφίλ: Γιάννης Ζαραμπούκας), καθώς και να δείτε τις βιβλίο-απόψεις μου και όχι μόνο μέσα από το koukidaki (http://koukidaki.blogspot.gr ) με το οποίο έχω την χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι. Διατηρώ επίσης μαζί με την κυρία Μαρία Κουλούρη μία σελίδα για το βιβλίο στο “Facebook” με τίτλο Vivlia4U, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεργασία με την διαδικτυακή σελίδα “frapress” (http://frapress.gr). Στο προφίλ μου τέλος, θα βρείτε δικές μου λογοτεχνικές δημιουργίες, κυρίως ποιήματα που εύχομαι να τα απολαύσετε.

Ερωτηματολόγιο για Κριτικούς βιβλίων

1. Γιατί διαβάζεις;

Το ρήμα διαβάζω κρύβει μέσα του το ρήμα “ζω”.
Έτσι λοιπόν και εγώ διαβάζω για να ζω…  να ταξιδεύω… και  να ονειρεύομαι…
Διαβάζω για να βελτιώνω την ποιότητα μου ως άνθρωπος.
Μα κυρίως διαβάζω για να ξορκίζω τη μοναξιά μου…

2. Ποια είναι τα κριτήρια που σε ωθούν να αγοράσεις ένα βιβλίο;

Προβαίνω στην αγορά ενός βιβλίου εμπιστευόμενος κυρίως την υπόθεση που περιγράφεται στο οπισθόφυλλο, τις λίγες αράδες που διαβάζω ανοίγοντας το τυχαία σε κάποια σελίδα και φυσικά το ένστικτό μου, που πολλές φορές μου φωνάζει «Αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα σου χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις» ( Δεν με ‘χει απογοητεύσει σχεδόν ποτέ…) .

4. Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;

Γενικά είμαι της άποψης πως ένας αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει διευρυμένους τους λογοτεχνικούς του ορίζοντες και να ψάχνει πάντα για κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Κι αυτό νομίζω προϋποθέτει την ανάγνωση βιβλίων κάθε είδους.
Προσωπικά διαβάζω όλα τα είδη της λογοτεχνίας, ίσως όμως να έχω μία μικρή προτίμηση στα κοινωνικά.

5. Σε κουράζουν τα πολυσέλιδα βιβλία; Ποιον αριθμό σελίδων θεωρείς ως ιδανικό;

Με κουράζει ένα βιβλίο όταν είναι φλύαρο. Όταν ο συγγραφέας έχει στερέψει από ιδέες και απλά γεμίζει σελίδες λόγω της τελευταίας μόδας που επικρατεί με τα πολυσέλιδα βιβλία χρησιμοποιώντας ανούσιες περιγραφές, άνευρους διαλόγους και αναρίθμητες επαναλήψεις. Το ιδανικό για μένα βιβλίο κυμαίνεται περίπου στις 300 και κάτι σελίδες (βλέπε τα βιβλία της κυρίας Φώτου, μεστά, περιεκτικά, γεμάτα ανατροπές κι ολοκληρωμένους χαρακτήρες), χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πολλά βιβλία που αγάπησα δεν ξεπερνούν τις 600 σελίδες.

9. Στην μάχη Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποιον κρίνεις ως νικητή;

Νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο. Είμαι της άποψης πως κάθε λογοτέχνης, ανεξαρτήτου εθνικότητας που μέσα από το έργο του ταξιδεύει, προβληματίζει, πλάθει συναισθήματα και καλλιεργεί στον αναγνώστη αξίες όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η αποδοχή της διαφορετικότητας κλπ, αξίες τις οποίες δύναται να ενστερνιστεί και να βελτιωθεί ως προσωπικότητα αξίζει να διαβαστεί.
Έχει σημασία λοιπόν αν είναι Έλληνας ή ξένος;

10. Ποιόν εκδοτικό οίκο θεωρείς ως τον κορυφαίο στην ελληνική αγορά;
Απάντηση:
Αν και διαβάζω βιβλία όλων των εκδοτικών γιατί όπως είπα και παραπάνω θέλω να έχω μία σφαιρική άποψη περί λογοτεχνημάτων, θεωρώ πως οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ κυκλοφορούν τα πιο αξιόλογα και ποιοτικά από άποψη γραφής και θεματολογίας σύγχρονα ξένα και ελληνικά μυθιστορήματα.

11. Διαβάζεις περισσότερο νέους, κλασικούς ή γενικά καταξιωμένους λογοτέχνες;

Διαβάζω τα πάντα…
Διαβάζω ότι μου κάνει το “κλικ”…
Δεν στέκομαι σε ταμπέλες που διαχωρίζουν τα βιβλία σε εμπορικά και μη, σε κλασικά και σύγχρονα, σε βιβλία παραλίας και βιβλία για βαθύ στοχασμό…
Νομίζω πως υπάρχουν βιβλία που μιλούν στην ψυχή σου και βιβλία που απλά δεν καταφέρνουν να την αγγίξουν…

12. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

Σε ένα μικρό, χαριτωμένο σπιτάκι κάπου στην εξοχή, καθισμένος σε μια κουνιστή πολυθρόνα με τις φλόγες στο τζάκι να αγκαλιάζουν με θαλπωρή το πέτρινο σπίτι, τη βροχή να μαστιγώνει την κεραμιδένια σκεπή, κι γω τυλιγμένος σε ένα ζεστό κουκούλι λογοτεχνικής μαγείας να γεύομαι τη μεστή γεύση ενός αξιόλογου λογοτεχνήματος συντροφιά με μια αχνιστή κούπα κακάο και το ασημί φως της σελήνης να φωτίζει τα αναγνωστικά μου μονοπάτια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ξέρω έγινα τρομερά κλισέ αλλά μ’ αρέσει (χι χι χι) .

15. Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης;

Mμμμ… Η ερώτηση αυτή νομίζω θα έχει ενδιαφέρον! Λοιπόν, για μένα ένας λογοτέχνης πάνω από όλα θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της εποχής του, να προβληματίζεται για θέματα διαχρονικά, αλλά και επίκαιρα, θέματα που αφορούν τους ανθρώπους γύρω του και γενικότερα της κοινωνία στην οποία ανήκει. Φυσικά θα πρέπει να έχει έφεση στο γραπτό λόγο κι αστείρευτη φαντασία, χωρίς απαραίτητα να είναι ειδήμονας της γλώσσας ή να έχει κάνει σχετικές σπουδές, μιας και πόσοι αξιόλογοι κλασικοί και σύγχρονοι λογοτέχνες, δίχως να έχουν κάποια συγκεκριμένη μόρφωση έχουν γράψει πραγματικά αριστουργήματα, αριστουργήματα που διατυπώθηκαν αρκετά απλοϊκά, μα αγαπήθηκαν και κατάφεραν να μείνουν στην  ιστορία.

17. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποιον κλασικό συγγραφέα, που χαίρει τεράστιας αποδοχής και εκτίμησης δεν μπορείς να διαβάσεις με τίποτα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πολύ ωραία η ερώτησή σου Φίλε μου Γιάννη, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ! Ειλικρινά δεν μου έρχεται στο νου κάποιος κλασικός συγγραφέας που να μη μπορώ να διαβάσω με τίποτε. Αποσπασματικά κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά της γραφής τους, ναι, τα έχω εντοπίσει σε πολλούς, όμως όχι σε σημείο  που να εμποδίζει την ροή της ανάγνωσης.

Όμως φαντάζομαι πως εάν δεν είχαν περιεχόμενο οι γραφές του εκάστοτε λογοτέχνη, τότε ούτε θα είχε εκδοθεί, μα ούτε και θα απολάμβανε την τεράστια αποδοχή του κοινού.

Βέβαια σε κάθε κανόνα υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις…

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου